Πέμπτη 30 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΘΗΝΑ
Ταξικό δυναμικό «παρών» στο κέντρο της πόλης

Δυναμική και καθοριστικά - για τη συνέχεια του αγώνα - μαζική ήταν η παρουσία χιλιάδων εργαζομένων στην προσυγκέντρωση του ΠΑΜΕ και των σωματείων της Αθήνας στην πλατεία Κάνιγγος. Σε ένα φορτισμένο κλίμα από τα νέα που είχαν ήδη φτάσει από το λιμάνι του Πειραιά για τον αυταρχισμό κυβέρνησης και εφοπλιστών απέναντι στους ναυτεργάτες, εργαζόμενοι με πανό και σημαίες από δεκάδες κλάδους γέμισαν την πλατεία Κάνιγγος. Οικοδόμοι, κλωστοϋφαντουργοί, φαρμακεργάτες, ιδιωτικοί υπάλληλοι, μεταλλεργάτες, λιθογράφοι μαζί με συνταξιούχους αλλά και σπουδαστές, φοιτητές και συντονιστικές επιτροπές δυνάμωσαν την προσυγκέντρωση με ταξικά συνθήματα.

Στην προσυγκέντρωση χαιρέτισε ο Γιώργος Μαθόπουλος, στέλεχος του ΠΑΜΕ, ο οποίος σημείωσε μεταξύ άλλων: «Η αντεργατική, αντιασφαλιστική και αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης συνεχίζεται και μας βγάζει πάλι στους δρόμους του αγώνα. Η κυβερνητική πολιτική, υποταγμένη στα νεοφιλελεύθερα κελεύσματα, οδηγεί τον εργαζόμενο λαό στη φτώχεια, την εξαθλίωση και τον αποκλεισμό».

Δεκάδες πανό παρατάχθηκαν και ξεκίνησε μια πορεία με αγωνιστικό παλμό και πάθος. «Μ' αγώνες έχει γίνει η ασφάλιση, δεν είναι για παζάρια και για διάλυση», βροντοφώναξαν οι εργαζόμενοι και με πορεία μέσω των οδών Πατησίων και Σταδίου προχώρησαν προς την πλατεία Κλαυθμώνος, για να ενωθούν με τους απεργούς δημόσιους υπαλλήλους.


Στην πλατεία μέχρι εκείνη την ώρα - ήταν ήδη περασμένες 11 και η συγκέντρωση των δημοσίων είχε οριστεί για τις 10 - ήταν μόνο λιγοστοί συνδικαλιστές. Αποτέλεσμα κι αυτό μιας πολύχρονης «εκπαίδευσης» των εργαζομένων στο δημόσιο από την ίδια την ηγεσία τους, έτσι που ακόμα κι όταν απεργούν να μην κατεβαίνουν στο δρόμο, στη συγκέντρωση, στην περιφρούρηση του αγώνα. Είναι χαρακτηριστικό πως στη συγκέντρωση δεν εμφανίστηκαν καν οι διοικήσεις μιας σειράς ομοσπονδιών μελών της ΑΔΕΔΥ. Ενώ στις κεντρικές υπηρεσίες των υπουργείων καταγράφηκαν ανοιχτά ως απεργοσπάστες τόσο στελέχη της ΠΑΣΚΕ όσο και της ΔΑΚΕ. Η εικόνα μιας ολιγομελούς συγκέντρωσης διαμορφώθηκε τελικά από λιγοστούς εκπαιδευτικούς που συμπληρώθηκαν από τις γνωστές τροτσκιστικές ομάδες που «ακουμπάνε» στον κυβερνητικό συνδικαλισμό.

Η εικόνα άλλαξε άρδην όταν έφτασε η προσυγκέντρωση του ΠΑΜΕ που κατέλαβε τη Σταδίου από τη Χρήστου Λαδά ως κάτω τα Χαυτεία.

Ως προς την ίδια τη συμμετοχή στην απεργία σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε η ΑΔΕΔΥ εκτιμάται σε 70-75% σε δείγμα 280.000 εργαζομένων σε σύνολο 400.000. Ενδεικτικά ποσοστά: Υγεία - Νοσοκομεία 75%, εκπαίδευση 60%, Αυτοδιοίκηση 80%, Ηράκλειο 85%, Θεσσαλονίκη 70%, Γιάννενα 60%.

Από το βήμα των ομιλητών, ο Α. Ζαζόπουλος, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, έδωσε τον «τόνο» της κλιμάκωσης, καλώντας τους εργαζόμενους στο λιμάνι του Πειραιά δίπλα στους ναυτεργάτες.

Τη συγκέντρωση άνοιξε με ομιλία ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σ. Παπασπύρος, ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων: «Οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι δεν έχουν να δώσουν τίποτα άλλο. Λέμε "όχι" στη ρητορική. Η πράξη, οι συγκεκριμένες πολιτικές κρίνονται. Υπάρχουν περιθώρια. Από αυτούς που έχουν συγκεντρωμένο τον πλούτο. Είμαστε έτοιμοι για οποιαδήποτε λύση, αλλά δεν πρόκειται να παραχωρήσουμε τίποτα».

«Δεν υπογράφουμε συμβάσεις που οδηγούν στη διατήρηση της λιτότητας», τόνισε στην ομιλία του ο γραμματέας της ΑΔΕΔΥ Η. Ηλιόπουλος, προσθέτοντας ότι «η κυβέρνηση σχεδιάζει ανατροπές στο ασφαλιστικό που οδηγούν σε δραματική μείωση των συντάξεων», ενώ κάλεσε «σε πίστη και αποφασιστικότητα για τη συνέχεια του αγώνα».

«Οι προτάσεις για το ασφαλιστικό, για τις οποίες ζητούν τη συναίνεσή μας, φαλκιδεύουν βασικά ασφαλιστικά και μισθολογικά μας δικαιώματα» επισήμανε ο αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Η. Βρεττάκος.

Μετά το τέλος της συγκέντρωσης οι εργαζόμενοι δημόσιου και ιδιωτικού τομέα πορεύτηκαν μαζί και με συνθήματα όπως «Αγώνας - αγώνας πανεργατικός θα είναι η απάντηση από δω και μπρος» κατευθύνθηκαν στη Βουλή, όπου αντιπροσωπεία έδωσε το ψήφισμα της απεργιακής συγκέντρωσης στον πρόεδρο και τα κόμματα της Βουλής.

Το σταμάτημα της πορείας στη Βουλή δε σήμανε και το τέλος της κινητοποίησης. Λίγο αργότερα ένα μεγάλο μέρος των απεργών κατέβηκε στο λιμάνι του Πειραιά, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ για άμεση και αποφασιστική συμπαράσταση στους απεργούς ναυτεργάτες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ