Πέμπτη 30 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Απεργιακός ξεσηκωμός σε όλους τους νομούς της χώρας

Από τη διαδήλωση στη Θεσσαλονίκη

Motion Team

Από τη διαδήλωση στη Θεσσαλονίκη
Το στίγμα της αντίστασης και της ανυποχώρητης πάλης έδωσαν οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα σε 52 πόλεις της χώρας, συμμετέχοντας δυναμικά, αποφασιστικά και μαζικά στη χτεσινή απεργία και στις απεργιακές συγκεντρώσεις. Η τέταρτη κατά σειρά σύγκρουση --με ταξικούς όρους-- των εργαζομένων με την αντιλαϊκή, αντιασφαλιστική πολιτική της κυβέρνησης αποτύπωσε την ύπαρξη ενός πανελλαδικού ισχυρού μετώπου πάλης με πρωταγωνιστές τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ και εργαζόμενους που διεκδικούν περισσότερα δικαιώματα, μεγαλύτερο μερίδιο από το πλούτο που οι ίδιοι δημιουργούν.

Στη Θεσσαλονίκη όσο και σε άλλες πόλεις της Μακεδονίας και της Θράκης, έγινε φανερό ότι το ποτάμι δε γυρίζει πίσω, παρά την απεργοσπαστική τακτική των εργατοπατέρων της ΓΣΕΕ και συνδικαλιστών της ΠΑΣΚΕ, της ΔΑΚΕ και του ΣΥΝ. Οι εργοστασιακοί εργάτες, οι εργαζόμενοι της ΒΙΑΜΥΛ, της ΔΕΘ, οι οικοδόμοι, μαζί με τους δημόσιους υπάλληλους, τους νεολαίους, τους φοιτητές, τους συνταξιούχους, τα μέλη της «Δράσης: Θεσσαλονίκη 2003», αντάμωσαν στο Αγαλμα του Βενιζέλου. Ακολούθησε πορεία μπροστά από το Αμερικάνικο Προξενείο που κατέληξε στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. Στη συγκέντρωση μίλησαν ο Νεδελκόπουλος Γιώργος, μέλος του ΓΣ της ΑΔΕΔΥ και ο Θεόδωρος Κυριακίδης, Γραμματέας του ΕΚΘ και στέλεχος του ΠΑΜΕ.

Οι εργαζόμενοι της ΕΛΕΝΙΤ στάθηκαν απέναντι στους μηχανισμούς δικαστικών «απαγορεύσεων», που έχει επιστρατεύσει η εργοδοσία, αμφισβητώντας το δικαίωμα της συλλογικής διαπραγμάτευσης, αλλά και το δικαίωμα στην απεργία. Οι εμποροϋπάλληλοι με μαζικές συγκεντρώσεις έξω από τα πολυκαταστήματα κατάφεραν να βάλουν «λουκέτο» σε μαγαζιά της ασύδοτης ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων.

Μαζί στη μάχη και οι καπνεργάτες. Στα καπνεργοστάσια «Παπαδόπουλος» και «ΣΟΚΟΤΑΒ» στη Ν. Σάντα του Κιλκίς, τα αφεντικά εξαπέλυσαν ομάδες εργοδοτικών τραμπούκων που κάτω από το «άγρυπνο βλέμμα» της αστυνομίας απειλούσαν τους εργάτες πως αν δεν πάνε για δουλιά θα πάνε οριστικά σπίτι τους.

Σε Κιλκίς, Κατερίνη, Νάουσα, Κοζάνη, Καστοριά, Σέρρες, Δράμα, Θάσο, Ξάνθη, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη, έγιναν επίσης σημαντικές συγκεντρώσεις.

Στη Βορειοδυτική Ελλάδα, στα Ιωάννινα, στο Αγρίνιο, στην Πρέβεζα, στην Αρτα, τη Θεσπρωτία, τη Λευκάδα έγιναν επίσης μαζικές και μαχητικές συγκεντρώσεις και πορεία. Στη Κέρκυρα, οι εργαζόμενοι αψήφησαν τις πιέσεις των ξενοδόχων και των μεγαλεμπόρων και συμμετείχαν στη συγκέντρωση και στην πορεία που ακολούθησε.

Το «λάβαρο» της ταξικής πάλης για την υπεράσπιση και διεύρυνση της Κοινωνικής Ασφάλισης και όλων των δικαιωμάτων τους ύψωσαν χτες και οι εργαζόμενοι στη Θεσσαλία με συγκεντρώσεις και στους τέσσερις νομούς. Στη Λάρισα η επιχείρηση αστυνομοκρατίας που «στήθηκε» --άνδρες της Ασφάλειας «έκοβαν βόλτες» στην απεργιακή συγκέντρωση, ένστολοι αστυνομικοί ακολουθούσαν την πορεία, αστυνομικός «ΖΗΤΑΣ» έκανε με τη μηχανή του «οπτικό» έλεγχο στο κτίριο του Εργατικού Κέντρου, περιπολικά της Αστυνομίας βρίσκονταν έξω από το εργοστάσιο μετάλλου «ΕΞΑΛΚΟ»-- για να «σπάσει» το απεργιακό μέτωπο δεν πέτυχε. Οι εργαζόμενοι δεν πτοήθηκαν και η απεργία, που αποφάσισε το Εργατικό Κέντρο, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία. Σε πολλά εργοστάσια της βιομηχανικής ζώνης τα ποσοστά συμμετοχής στην απεργία έφτασαν στο 100% όπως στην «ΙΝΤΡΑΜΕΤ», στην «ΕΞΑΛΚΟ», στην «ΑΛΒΙΟ», στη «ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ»,στη «ΡΑΠΤΕΞ», στη «ΣΚΙΦΤ», στην «ΦΑΣΙΟΝ ΓΚΡΟΥΠ», στην «ΜΠΕΤΙΝΑ», στη «ΣΑΤΟΝ», στο «ΛΟΥΠΑ» κ.ά.

Στο Βόλο, στο στόχαστρο των διαδηλωτών τέθηκε και η συμβιβασμένη πλειοψηφία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΑΤΕ) που αρνήθηκε ακόμη και να συνεδριάσει για την απεργία. Στα Τρίκαλα, έγινε συγκέντρωση και πορεία, παρ' όλο που η πλειοψηφία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) αρνήθηκε να πάρει απόφαση συμμετοχής στην απεργία.

Οι εργαζόμενοι στη Πελοπόννησο, στην Κεφαλονιά και στη Ζάκυνθο, έδωσαν αγωνιστικό «παρών» στην περιφρούρηση των χώρων δουλιάς και στις απεργιακές συγκεντρώσεις.

Στην Πάτρα η πλειοψηφία του ΕΚ αρνήθηκε να προκηρύξει απεργία, ενώ οι συνδικαλιστές του Τοπικού Παραρτήματος της ΑΔΕΔΥ, ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΣΥΝ όχι μόνο δεν πρωτοστάτησαν στην απεργία ως όφειλαν αφού την ψήφισαν, αλλά απουσίασαν από κάθε δραστηριότητα. Ούτε καν απεργιακή συγκέντρωση δεν οργάνωσαν. Παρ' όλα αυτά από νωρίς το πρωί, εκατοντάδες απεργοί δώσανε τη μάχη με απεργιακές αλυσίδες, έξω από τα εργοστάσια, τα γιαπιά, τις υπηρεσίες. Το ποσοστό των κλάδων που απέργησαν, σε πολλές περιπτώσεις άγγιξε το 100%. Η απεργιακή συγκέντρωση έγινε στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης και χαιρέτισαν η Κατερίνα Γεροπαναγιώτη, μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ και ο Δημήτρης Αγγελόπουλος, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων.

Ακολούθησε πορεία, με πρώτη στάση στο δημαρχείο, όπου καταγγέλθηκαν ορισμένοι προϊστάμενοι υπηρεσιών του Δήμου, που με απειλές, προσπάθησαν να αναγκάσουν το προσωπικό να μην απεργήσει. Η πορεία κατέληξε στη νομαρχία όπου κι εκεί καταγγέλθηκαν στελέχη της, που επιστράτευσαν την αστυνομία, για να σπάσουν την περιφρούρηση της απεργίας.

Απεργιακές συγκεντρώσεις έγιναν και σε άλλες πόλεις της Πελοποννήσου, στην Καλαμάτα, στην Τρίπολη, στο Αργος, στην Ηλεία όπου έγιναν δύο απεργιακές συγκεντρώσεις, μία στον Πύργο και μία στην Αμαλιάδα. Επίσης στην Κόρινθο και στο Αίγιο.

Την ανυποχώρητη θέληση και αποφασιστικότητα για συνέχιση του αγώνα διατράνωσαν χτες, σε πέντε πόλεις της Στερεάς - Εύβοιας οι εργαζόμενοι, παρά την εργοδοτική τρομοκρατία και την εναντίωση από τις ηγεσίες των ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ στα συνδικάτα. Απεργιακές συγκεντρώσεις έγιναν σε Αμφισσα, Χαλκίδα, Αλιβέρι, Λαμία και Θήβα. Ξεχωριστή στιγμή στη συγκέντρωση της Χαλκίδας, αποτέλεσε η τιμητική αναφορά στη μνήμη του κομμουνιστή αγωνιστή, συνδικαλιστή, δημοτικού συμβούλου Χρήστου Αγγέλου.

Στη Σάμο οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε συμβολική κατάληψη του υποκαταστήματος του ΙΚΑ. Από τον εξώστη του κτιρίου όπου κρέμασαν πανό με τα αιτήματά τους, μίλησε στους απεργούς ο πρόεδρος του ΕΚΣ Αντώνης Δράκος. Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η απεργία στον ιδιωτικό τομέα στην Ικαρία, όπου έγινε συγκέντρωση στον Εύδηλο. Αντίθετα, ελάχιστη ήταν η συμμετοχή των δημοσίων υπαλλήλων στην απεργία, καθώς δεν έγινε καμιά προσπάθεια για την επιτυχία της. Μαζικό και βροντερό «παρών» έδωσαν οι εργαζόμενοι της Λέσβου, συμμετέχοντας στην απεργία και τη συγκέντρωση στην πλατεία Σαπφούς στη Μυτιλήνη, που οργάνωσε το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο.

Στο Ηράκλειο της Κρήτης οι συγκεντρωμένοι αγνόησαν τους συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ, που θέλησαν να μη γίνει πορεία και ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των ταξικών δυνάμεων, διαδήλωσαν στους δρόμους της πόλης μέχρι τη νομαρχία. Συγκεντρώσεις έγιναν στα Χανιά, στο Ρέθυμνο και το Λασίθι.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αναμετρήθηκαν με τρομοκρατία και απεργοσπάστες (2013-02-21 00:00:00.0)
Σκληρή μάχη ενάντια στην εργοδοσία και τα τσιράκια της (2011-12-02 00:00:00.0)
Παρακαταθήκη για συντονισμό εργατιάς - αγροτιάς (2010-02-26 00:00:00.0)
Στο δρόμο του αγώνα (2006-04-14 00:00:00.0)
Η απεργία απλώθηκε παντού! (2004-04-01 00:00:00.0)
Ετσι παράγεται η συναίνεση (2001-05-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ