Παρασκευή 2 Δεκέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Σκληρή μάχη ενάντια στην εργοδοσία και τα τσιράκια της

Μαζική ήταν η διαδήλωση και στο πρώτο λιμάνι της χώρας

Στους δρόμους του Πειραιά
Στους δρόμους του Πειραιά
Απεργοί εργάτες στεριάς και θάλασσας, αυτοαπασχολούμενοι και μικροί ΕΒΕ, συνταξιούχοι, γυναίκες των εργατικών λαϊκών οικογενειών, με τη νεολαία να δίνει τον τόνο με τη ζωντάνια και τον ενθουσιασμό της, συγκρότησαν χτες το πρωί μία μαζική απεργιακή διαδήλωση στο πρώτο λιμάνι της χώρας, με τα λάβαρα του ΠΑΜΕ να κυριαρχούν.

Το ξημέρωμα βρήκε τις απεργιακές φρουρές να βρίσκονται στα πόστα τους, στους καταπέλτες των πλοίων, τσακίζοντας μαζί με τους απεργούς ναυτεργάτες ξανά την πολιτική επιστράτευση - στις πύλες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης και του γκέτο της πολυεθνικής COSCO στο Ικόνιο, στα μεγάλα εμπορικά καταστήματα.

Η απεργιακή συγκέντρωση έγινε στην πλατεία του Ηλεκτρικού Σταθμού Πειραιά. Ομιλητής ήταν ο Νίκος Ξουράφης, πρόεδρος του Σωματείου των εργαζομένων ελαιουργοσαπουνοποιίας και μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ. Χαιρέτισε ο Κώστας Σπέης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Δήμου Κορυδαλλού. Ο Νίκος Τούσσας, πρόεδρος του Σωματείου Λογιστών Πειραιά, παρουσίασε το ψήφισμα του ΠΑΜΕ.

Με προμετωπίδα τη φράση: «Οργάνωση, αντεπίθεση, ανατροπή. Καμία θυσία για την πλουτοκρατία» που αναγραφόταν στο πανό της Γραμματείας Πειραιά του ΠΑΜΕ και απανωτά συνθήματα, όπως «Χωρίς εσένα γρανάζι δεν γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά», «Ανυπακοή στην πλουτοκρατία, μέτωπο λαέ για την εξουσία» και άλλα, ξεκίνησε μαχητική πορεία στους δρόμους του Πειραιά. Νέο ποιοτικό χαρακτηριστικό που αναδείχθηκε ήταν τα μαζικά μπλοκ των Λαϊκών Επιτροπών που έχουν συγκροτηθεί σε Πειραιά, Νίκαια, Κορυδαλλό και Πέραμα. Η πορεία κατέληξε στο λιμάνι, ενισχύοντας τις ομάδες περιφρούρησης στους καταπέλτες. Στην κινητοποίηση παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Γιώργο Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος.

Οργίασαν εργοδότες και τσιράκια

Μεγαλοεργοδοσία και οι συνδικαλιστικές δυνάμεις της υποταγής έδωσαν «ρέστα» στην υπονόμευση της απεργίας.

Στην ΑΝΕΚ, όπως καταγγέλλει η παράταξη της ΔΑΣ Ναυτιλιακών Υπαλλήλων, μέλη της διοίκησης της εταιρείας εμπόδισαν αντιπροσωπεία της ΔΑΣ - ανάμεσα στους οποίους ήταν μέλη της διοίκησης του κλαδικού σωματείου των ναυτιλιακών υπαλλήλων ΠΑΣΕΝΤ και της διοίκησης του ΕΚ Πειραιά - να περιοδεύσουν στο χώρο, φτάνοντας και σε προπηλακισμούς. Η αντιπροσωπεία κατάφερε να περιοδεύσει, όμως καταγράφηκε ότι μέσα σε αυτούς που την εμπόδιζαν ήταν ένας συνδικαλιστής της Ενωσης Πλοιάρχων (ΠΕΠΕΝ), αρχιπλοίαρχος στην ΑΝΕΚ, αλλά και ένας διευθυντής της εταιρείας, που είναι συνδικαλιστής του ΠΑΣΕΝΤ, πρώην μέλος της διοίκησής του - εκλεγόταν με το ενιαίο ψηφοδέλτιο το οποίο εξακολουθούν να «κατεβάζουν» ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΑΠ.

Στην ΙΟΝ η πλειοψηφία (ΔΑΚΕ) της διοίκησης του σωματείου αποφάσισε «όχι» στην απεργία. «Οχι», αποφάσισε και η διοίκηση (ΠΑΣΚΕ) του σωματείου των εργαζομένων στην Ιχθυόσκαλα. Η πλειοψηφία (ΠΑΣΚΕ) στη διοίκηση του σωματείου του εργοστασίου ΕΛΣΑ αποφάσισε να απεργήσουν μόνο τα μέλη της διοίκησης! Και πρόκειται για στοιχεία ενδεικτικά...

Παράλληλα εμφανίστηκαν κρούσματα τρομοκρατίας και σε σχολεία του Πειραιά. Κραυγαλέα περίπτωση, όπως καταγγέλλει η ΤΟ Δυτικών Συνοικιών του Πειραιά της ΚΝΕ, ο διευθυντής του 2ου Λυκείου Περάματος. Οταν τα παιδιά αποφάσισαν να συμμετέχουν με το Συντονιστικό Αγώνα Σπουδαστών Πειραιά στη διαδήλωση, κλείδωσε τις πόρτες και άρχισε να «μοιράζει» πολυήμερες αποβολές! Η επιχείρηση του διευθυντή έπεσε στο κενό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ