Παρασκευή 2 Δεκέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Να οργανωθούμε σε κάθε τόπο δουλειάς και γειτονιά

Αποσπάσματα από τις ομιλίες στη χτεσινή συγκέντρωση της Αθήνας

«Το ερώτημα που μπαίνει είναι θα δεχτούμε αυτά που ζητάνε οι βιομήχανοι, οι μεγαλοεπιχειρηματίες, το κεφάλαιο γενικότερα; Θα παραδώσουμε τα δικαιώματά μας; Θα δουλεύουμε για ένα ξεροκόμματο; Θα λιώνουν τα κορμιά μας στα εργοστάσια - κάτεργα καθημερινά; Θα δουλεύουμε σε συνθήκες γαλέρας; Και όλα αυτά για να αυγατίσουν τα κέρδη τους; Η κυβέρνηση και οι εργοδότες ετοιμάζονται να αξιοποιήσουν πιθανή στάση πληρωμών για να επισπεύσουν και να εφαρμόσουν καθολικά τον εργασιακό μεσαίωνα, θα τους το επιτρέψουμε; Εμείς λέμε όχι, δεν μπορούμε και δε θέλουμε. Απαντάμε με οργάνωση των εργαζόμενων παντού σε κάθε τόπο δουλειάς και στη γειτονιά», τόνισε από το βήμα της χτεσινής συγκέντρωσης ο Μανώλης Καραντούσας, γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών.

«Θα τα δώσουμε όλα, θα κάνουμε όλα όσα απαιτούνται, όσες θυσίες χρειάζονται για να μην είναι η "Χαλυβουργία" και η "ΑΓΝΟ", που πήραν πίσω τις απολύσεις, οι μόνες φωτεινές εξαιρέσεις, αλλά τα παραδείγματα αυτά να γενικευτούν. Σε κάθε εργοστάσιο και υπηρεσία όπου οι εργαζόμενοι καλούνται να επιλέξουν τις αλυσίδες της στυγνής εκμετάλλευσης ή τον αγώνα, να επιλέγουν τον αγώνα. Ετσι πρέπει και έτσι θα απαντήσουμε. Απαντάμε με ενιαίο μέτωπο, με το ΠΑΜΕ - ΠΑΣΥ - ΠΑΣΕΒΕ - ΜΑΣ - ΟΓΕ κάτω στους δρόμους, στις γειτονιές, στα γιαπιά, στα εργοστάσια, στα καράβια, στα μαγαζιά. Για να μην πληρώσουμε τα χαράτσια, να μην κοπεί σε κανέναν άνεργο και ανήμπορο το ρεύμα, το νερό, για να είναι δωρεάν και ελεύθερη η είσοδος σε όλους μας στα νοσοκομεία, για να μη μείνει κανένα σχολείο δίχως θέρμανση και βιβλία, να μην περάσει η εφεδρεία και το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου».

Να ξεμπερδεύουμε με τους εργατοπατέρες

Μεταξύ άλλων, ο συνδικαλιστής σημείωσε: «Δε θέλουν, ούτε μπορούν όλοι αυτοί οι εργατοπατέρες να παλέψουν για τα δίκια μας. Θα ήταν τελείως διαφορετικά τα πράγματα αν δεν υπήρχε ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός. Πρέπει τώρα ο κάθε τίμιος εργάτης που ξέρει από πρώτο χέρι ότι όλοι αυτοί έχουν τεράστια ευθύνη για την κατάσταση στο εργατικό κίνημα, να τους γυρίσει την πλάτη, να συσπειρωθεί στα ταξικά συνδικάτα, στο ΠΑΜΕ, να ανατρέψει τους συσχετισμούς δύναμης στα συνδικάτα, που είναι το δεξί χέρι της εργοδοσίας, να ξεμπερδεύουμε με δαύτους».

Και παρακάτω σημείωσε: «Ο δικός μας δρόμος είναι να μην πληρώσουμε τους κεφαλικούς φόρους, τα χαράτσια, την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της Παιδείας - Υγείας κ.ά. Για να γίνει πράξη αυτό, πρέπει να υπάρξει παλλαϊκός ξεσηκωμός απέναντι στο μαύρο μέτωπο που συγκροτήθηκε από κοινού από ΕΕ - ΣΕΒ - ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ. και τα άλλα κόμματα του κεφαλαίου. Να πέσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα η κυβέρνηση, να γυρίσουμε την πλάτη στα αστικά κόμματα που υπηρετούν το κεφάλαιο. Να κλείσουμε τα αυτιά μας στα ιδεολογήματα της εργοδοσίας ότι για να έχουμε δουλειά πρέπει να έχουν κέρδη τα αφεντικά».

Σημαντικά στηρίγματα οι Λαϊκές Επιτροπές

Στην πλούσια για τη λαϊκή οργάνωση πείρα που προκύπτει από τη δράση των Λαϊκών Επιτροπών αναφέρθηκε ο Χρήστος Μαργανέλης, εκ μέρους της Λαϊκής Επιτροπής Αγώνα Περιστερίου. «Ο οργανωμένος λαός», τόνισε εξαρχής, «μέσα απ' τις Λαϊκές Επιτροπές που καθημερινά πυκνώνουν τη δράση τους δυναμώνει τις προϋποθέσεις για τη λαϊκή συμμαχία από τα κάτω, που θα εμποδίσει να προχωρήσουν τα βάρβαρα μέτρα, που θα εκφράσει την αλληλεγγύη και θα δώσει την προοπτική. Είναι η στέρεα βάση για την οικοδόμηση του λαϊκού μετώπου».

Για να τονίσει: «Η συγκρότηση Λαϊκών Επιτροπών αποδείχθηκε ανάγκη των καιρών και σωστή πρόβλεψη του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος και των ριζοσπαστικών συσπειρώσεων που πριν ένα χρόνο πήραν την πρωτοβουλία να τη συγκροτήσουν. Ηταν πολύ μεγάλη ανάγκη, και σήμερα φαίνεται πολύ περισσότερο, να αγωνιστεί ο λαός οργανωμένα, να βρεθεί σε συνθήκες αλληλεγγύης, να μη βρεθεί μόνος του στην κρίση, να εκφραστεί αυτό που λέμε "ένας για όλους και όλοι για έναν"».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ