Λεπτομέρειες για μια ευρωπαϊκή «επιχείρηση» και «στρατιωτική αποστολή» συζητήθηκαν χθες στο Παρίσι
Eurokinissi |
Από τη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής των «προθύμων» στο Παρίσι |
Γαλλία και Βρετανία «καταστρώνουν σχέδια για στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία υπό το πρόσχημα μιας ειρηνευτικής αποστολής», ανακοίνωσε από την πλευρά του το ρωσικό ΥΠΕΞ, προσθέτοντας ότι «μια τέτοια επέμβαση θα μπορούσε να οδηγήσει σε άμεση στρατιωτική σύγκρουση Ρωσίας και ΝΑΤΟ».
Στη Σύνοδο στο Παρίσι αποφασίστηκε επιπλέον να διατηρηθεί η «σκληρή γραμμή» προς τη Ρωσία, με διατήρηση έως αυστηροποίηση των κυρώσεων, σε αντιδιαστολή με τη συμφωνία ΗΠΑ - Ρωσίας για τη Μαύρη Θάλασσα, η οποία, ενσωματώνοντας αιτήματα της Μόσχας, προβλέπει «διευκολύνσεις» που οδηγούν στην άρση ορισμένων κυρώσεων που συνδέονται με το εμπόριο τροφίμων και τον τραπεζικό τομέα.
Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμ. Μακρόν, ο οποίος μαζί με τον Βρετανό πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ έχει ηγηθεί της προσπάθειας οικοδόμησης του «συνασπισμού των προθύμων», υποδέχτηκε χθες 31 αντιπροσωπείες από την Ευρώπη, αλλά και από την Τουρκία, τον Καναδά κ.λπ. Ο αριθμός τους είναι μεγαλύτερος σε σχέση με την πρώτη συνάντηση στο Παρίσι, τον περασμένο Φλεβάρη.
Οπως δήλωσε στη συνέχεια ο Μακρόν, οι συμμετέχοντες συμφώνησαν να συνεχίσουν να υποστηρίζουν στρατιωτικά, πολιτικά και οικονομικά την Ουκρανία, για να τη θέσουν στην καλύτερη δυνατή θέση. Εκτός από το γαλλικό στρατιωτικό πακέτο των 2 δισ. ευρώ που ανακοινώθηκε την Τετάρτη - πρόσθεσε - αρκετές χώρες ανέλαβαν περαιτέρω δεσμεύσεις για την Ουκρανία.
Σχετικά με την ευρωπαϊκή στρατιωτική αποστολή στην Ουκρανία, όπως είπε ο Μακρόν ανατέθηκε στους ΥΠΕΞ να εξετάσουν συγκεκριμένα νομικά ζητήματα με οποιεσδήποτε δυνάμεις που θα «υποστήριζαν την κατάπαυση του πυρός» και να αναφέρουν σε τρεις βδομάδες.
Σημείωσε επίσης ότι δεν υπάρχει επί του παρόντος ομοφωνία στην αποστολή μιας ευρωπαϊκής δύναμης, αλλά «δεν είναι απαραίτητη για να το προχωρήσουμε».
Εκανε λόγο για μια στρατιωτική δύναμη για την τήρηση ενδεχόμενων συμφωνιών εκεχειρίας η οποία θα μπορούσε να καλύψει «τη θάλασσα, τον αέρα και τη στεριά», και θα αποτελούσε μέρος «ενός ευρύτερου πακέτου ασφάλειας» για την Ουκρανία.
Σύμφωνα με αυτήν τη «γαλλο-βρετανική» πρόταση, τα στρατεύματα αυτά θα μπορούν να λειτουργούν ως «αποτρεπτικό μέσο» μετά από μια «ειρηνευτική» συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. «Θα πρόκειται για δυνάμεις από ορισμένα κράτη, διότι δεν υπάρχει ομοφωνία σε αυτό το σημείο (...) οι οποίες θα βρίσκονται σε στρατηγικές τοποθεσίες που έχουν προκαθοριστεί με τους Ουκρανούς, παρέχοντας μακροπρόθεσμη υποστήριξη και διαβεβαίωση, και λειτουργώντας αποτρεπτικά σε ενδεχόμενη ρωσική επιθετικότητα», δήλωσε ο Γάλλος Πρόεδρος.
«Δεν είναι στο χέρι της Ρωσίας να αποφασίσει αν θα υπάρξει αυτή η δύναμη στην Ουκρανία», πρόσθεσε - καθώς η Μόσχα απορρίπτει οποιαδήποτε ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στην Ουκρανία από κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ.
Η Βουλγαρία προσφέρθηκε να φιλοξενήσει ένα πολυεθνικό κέντρο ναυτιλιακού συντονισμού στο δυτικό τμήμα της Μαύρης Θάλασσας, στο πλαίσιο μιας μελλοντικής «αρχιτεκτονικής ασφαλείας» που θα υποστηρίζει την Ουκρανία.
Σύμφωνα πάντως με τον Μακρόν, υπάρχει ευρύτερη συναίνεση ότι οι μελλοντικές «εγγυήσεις ασφαλείας» προς την Ουκρανία πρέπει να βασίζονται σε τρεις πυλώνες:
«Πρέπει να ελπίζουμε για το καλύτερο αλλά να προετοιμαστούμε για το χειρότερο», τόνισε ο Μακρόν, εκφράζοντας την ελπίδα ότι οι ΗΠΑ θα ενταχθούν σε μια ευρωπαϊκή δύναμη «εγγυήσεων», από την άλλη όμως οι Ευρωπαίοι «ξέρουν τι να κάνουν αν δεν συμβεί αυτό».
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Στάρμερ συμπλήρωσε ότι ο Βρετανός υπουργός Αμυνας θα προεδρεύσει στην επόμενη συνάντηση της «Ομάδας Επαφής για την Αμυνα της Ουκρανίας» (όπου μέχρι τώρα προέδρευαν οι ΗΠΑ), στις 11 Απρίλη, «για να συγκεντρώσει περισσότερη στρατιωτική βοήθεια».
Τόσο ο Μακρόν και ο Στάρμερ όσο και ο Γερμανός καγκελάριος Ολ. Σολτς τόνισαν ότι «δεν είναι τώρα η ώρα» για άρση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας.
Σύμφωνα με τον Μακρόν, οι «σύμμαχοι» της Ουκρανίας συμφώνησαν να συνεχίσουν να ασκούν πίεση στη Ρωσία και στον «σκιώδη» στόλο δεξαμενόπλοιών της, τον οποίο χρησιμοποιεί για να εξάγει πετρέλαιο αποφεύγοντας τις «δυτικές» κυρώσεις.
Ανέφερε επίσης ότι τα 230 δισ. ευρώ σε «παγωμένα» ρωσικά περιουσιακά στοιχεία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας στο μέλλον, στο πλαίσιο μιας «ειρηνευτικής» συμφωνίας.
«Υπήρξε απόλυτη σαφήνεια ότι δεν είναι τώρα η ώρα για άρση των κυρώσεων. Ακριβώς το αντίθετο, συζητήσαμε πώς μπορούμε να αυξήσουμε τις κυρώσεις για να υποστηρίξουμε την πρωτοβουλία των ΗΠΑ, να φέρουμε τη Ρωσία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μέσω περαιτέρω πίεσης από αυτήν την ομάδα χωρών», επεσήμανε ο Βρετανός πρωθυπουργός.
Ο δε Σολτς ξεκαθάρισε ότι «δεν έχει κανένα νόημα να τερματιστούν οι κυρώσεις μέχρι να επιτευχθεί πραγματικά η ειρήνη» και «ακόμα απέχουμε πολύ απ' αυτό».
Οπως μετέδωσαν γαλλικά ΜΜΕ, πριν τη Σύνοδο των «προθύμων» ο Γάλλος Πρόεδρος συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Αμερικανό ομόλογό του, Ντ. Τραμπ.
Στην άμεση παράδοση 2 εκατ. βλημάτων πυροβολικού στον ουκρανικό στρατό, αξίας 5 δισ. ευρώ, δεσμεύτηκε από την πλευρά της η ΕΕ, η οποία εκπροσωπήθηκε από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντ. Κόστα και την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Επιπλέον, η ΕΕ θα ενισχύσει στρατιωτικά το Κίεβο μέσω εκταμιεύσεων του δανείου G7/ERA (ύψους 18 δισ. ευρώ για την ΕΕ). Παράλληλα επισημαίνεται ότι τα κράτη - μέλη έχουν δεσμευτεί από την αρχή του 2025 να παράσχουν στην Ουκρανία πρόσθετη στρατιωτική υποστήριξη, ύψους 17 δισ. ευρώ.
Εξάλλου, θα συνεχιστεί η στρατιωτική εκπαίδευση Ουκρανών - η EUMAM έχει εκπαιδεύσει μέχρι στιγμής 75.000 στρατιώτες - και θα ενισχυθεί η συνεργασία με την ουκρανική πολεμική βιομηχανία, μέσω του νέου «Μέσου Υποστήριξης της Ουκρανίας» και του SAFE.
Η Ουκρανία και η Ρωσία δεν έχουν χτυπήσει η μία την ενεργειακή υποδομή της άλλης από τις 25 Μάρτη, ισχυρίστηκε χθες ο εκπρόσωπος του ουκρανικού ΥΠΕΞ.
Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την Τρίτη ξεχωριστές συμφωνίες με την Ουκρανία και τη Ρωσία για παύση των επιθέσεων στη Μαύρη Θάλασσα, και για εφαρμογή της πρόσφατης συμφωνίας για παύση των επιθέσεων εναντίον ενεργειακών στόχων.
Στη συμφωνία ΗΠΑ - Ρωσίας προβλέπεται ότι «οι ΗΠΑ θα βοηθήσουν στην αποκατάσταση της πρόσβασης της Ρωσίας στην παγκόσμια αγορά για εξαγωγές γεωργικών και λιπασμάτων, όπως και στη μείωση του κόστους ασφάλισης της ναυσιπλοΐας, και θα ενισχύσουν την πρόσβαση σε λιμάνια και συστήματα πληρωμών για τέτοιες συναλλαγές».
«Εξειδικεύοντας» τα παραπάνω, η Μόσχα έθεσε ως όρο για την εφαρμογή της συμφωνίας για τη Μαύρη Θάλασσα την άρση και χαλάρωση των αντίστοιχων κυρώσεων, όπως επανασύνδεση της Ρωσικής Αγροτικής Τράπεζας και άλλων σχετικών τραπεζών με το σύστημα πληρωμών SwiftPay, και την άρση των περιορισμών στην εξυπηρέτηση πλοίων υπό ρωσική σημαία που εμπλέκονται στο εμπόριο τροφίμων, καθώς επίσης στην προμήθεια γεωργικών μηχανημάτων και άλλων αγαθών που απαιτούνται για την παραγωγή τροφίμων.
Σχολιάζοντας τις «επί της αρχής» συμφωνίες που επιτεύχθηκαν με την Ουκρανία και τη Ρωσία, ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Μ. Ρούμπιο επεσήμανε ότι η Ουάσιγκτον θα αξιολογήσει τους όρους που έθεσε η Μόσχα και θα αποφασίσει για τα επόμενα βήματα.
«Δεν θα είναι απλό. Θα χρειαστεί χρόνος, τουλάχιστον όμως είμαστε σε αυτόν τον δρόμο και συζητάμε πράγματα», είπε.
Στο μεταξύ, έφτασε στην Ουάσιγκτον ο νέος πρέσβης της Ρωσίας στις ΗΠΑ, Αλ. Νταρτσίεφ, κάνοντας λόγο για «ένα παράθυρο ευκαιρίας» για τις δύο χώρες, ενώ υποσχέθηκε να το εκμεταλλευτεί για να συμβάλει στην εξομάλυνση των διμερών σχέσεων.
ΗΠΑ και Ρωσία δηλώνουν ότι θέλουν να «αναθερμάνουν» τις διμερείς σχέσεις και να επαναφέρουν σε κανονικά επίπεδα τις διπλωματικές τους αποστολές.
«Οι Πρόεδροι των δύο χωρών μας έχουν θέσει ως στόχο την αποκατάσταση των διακυβερνητικών μας δεσμών (...) και την εξομάλυνση των δραστηριοτήτων της ρωσικής και της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής», επεσήμανε ο Νταρτσίεφ.
Η Μόσχα δεν διέθετε πρέσβη στην Ουάσιγκτον από τον Οκτώβρη του 2024, όταν αποχώρησε από τη θέση ο Αν. Αντόνοφ, του οποίου έληξε η θητεία.
Στο παρελθόν ο Νταρτσίεφ έχει υπηρετήσει δύο φορές στη ρωσική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον, ενώ έχει διατελέσει πρέσβης στον Καναδά από το 2014 μέχρι το 2021.
Σε ένα άλλο μέτωπο της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης ΕΕ - ΝΑΤΟ και Ρωσίας, στη Μολδαβία, οι «φιλοδυτικές» αρχές συνέλαβαν την Τρίτη την Γεβγκένια Γκούτσουλ, επικεφαλής της αυτόνομης περιοχής της Γκαγκαουζίας, όπου έχει μεγάλη επιρροή η Ρωσία, όπως έχει και στην αποσχισθείσα περιοχή της Υπερδνειστερίας.
Η Γκούτσουλ έχει επανειλημμένα επικρίνει τη «φιλοδυτική» μολδαβική κυβέρνηση για παραβίαση των δικαιωμάτων της αυτόνομης περιοχής, και έχει υποστηρίξει την ενίσχυση των δεσμών με τη Ρωσία.
Οι αρχές της Μολδαβίας κατηγορούν την Γκούτσουλ για ανάμειξη σε οικονομικές παρατυπίες σχετικά με τις εκλογές στην Γκαγκαουζία, οι οποίες φέρεται να ενορχηστρώθηκαν από το «φιλορωσικό» κόμμα Sor της μολδαβικής αντιπολίτευσης.
«Το Κισινάου σκοπεύει να επιβάλει κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Γκαγκαουζία και να καθιερώσει εξωτερική διοίκηση», κατήγγειλε η Γκούτσουλ, υποστηρίζοντας ότι η σύλληψή της είναι μέρος του σχεδίου υπονόμευσης της αυτονομίας της περιοχής. Μάλιστα, η ίδια ισχυρίστηκε ότι όσο βρίσκεται στη φυλακή «με κατασκευασμένες κατηγορίες, μου έχει προσφερθεί επανειλημμένα να παραιτηθώ και να εγκαταλείψω τη χώρα, με αντάλλαγμα να σταματήσει η ποινική δίωξη».
Η επικεφαλής της Γκαγκαουζίας απηύθυνε έκκληση στον Ρώσο Πρόεδρο Βλ. Πούτιν, ζητώντας του να χρησιμοποιήσει «όλο το οπλοστάσιο των διπλωματικών, πολιτικών και νομικών μηχανισμών» για να ασκήσει πίεση στις μολδαβικές αρχές «με στόχο τον άμεσο τερματισμό της πολιτικής καταστολής» και την ταχεία απελευθέρωσή της.