Παρασκευή 31 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 45
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΛΓΕΡΙΑ
Συντριπτική η αποχή στις εκλογές

Οι βίαιες συγκρούσεις και η ανταπόκριση των ψηφοφόρων στην έκκληση για μποϊκοτάρισμα των εκλογών στιγμάτισαν την εκλογική αναμέτρηση

ΑΛΓΕΡΙ.-

Αν ήταν παρωδία από άποψη ουσίας, η εκτίμηση επιβεβαιώθηκε και τυπικώς. Στην Αλγερία, χτες, περισσότερες από 40.000 κάλπες άνοιξαν τα ξημερώματα. Εντούτοις, τα 5 κόμματα που μποϊκοτάρουν την εκλογική διαδικασία, υποστηρίζοντας ότι δεν αντιμετωπίζει κανένα από τα σοβαρά οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα της χώρας και τονίζουν ότι όσο ισχύει στρατιωτικός νόμος πραγματικός κυβερνήτης παραμένει ο στρατός (άρα δεν υπάρχει λόγος εκλογών), φαίνεται ότι βρίσκουν σύμφωνη την πλειοψηφία των ψηφοφόρων. Οι πολίτες δεν ανταποκρίθηκαν στην έκκληση του Προέδρου Μπουτεφλίκα να ψηφίσουν σε αυτές τις εκλογές που είναι θέμα «ζωής και θανάτου» και συμμετέχουν 23 κόμματα και 1.266 ανεξάρτητοι υποψήφιοι διεκδικώντας 389 βουλευτικές έδρες.

Σύμφωνα με ανακοίνωση τού υπουργείου Εσωτερικών, 5 ώρες πριν το κλείσιμο των εκλογικών τμημάτων, είχαν συμμετάσχει στην ψηφοφορία μόνο το 28,2% των 18 εκατομμυρίων εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, συμπεριλαμβανομένων των Αλγερινών του εξωτερικού. Η μεγαλύτερη συμμετοχή καταγραφόταν στην Τιντούφ, στη νοτιοδυτική άκρη της αλγερινής Σαχάρας, όπου υπό την παρουσία ισχυρών στρατιωτικών δυνάμεων το 78% των ψηφοφόρων νομάδων φαίνεται ότι προσήλθε στις κάλπες. Αντίθετα, στη βερβερική επαρχία της Καμπυλίας μόλις το 2% είχε ψηφίσει.

Στην πρωτεύουσα της Καμπυλίας, Τίζι Ούζου, από τα ξημερώματα, σφοδρές συγκρούσεις μαίνονταν ανάμεσα σε διαδηλωτές βερβέρους και ειδικές δυνάμεις καταστολής που έχουν αναπτυχθεί στην επαρχία τα τελευταία 24ωρα, μετά την άρνηση των μεγαλύτερων βερβερικών κομμάτων να συμμετάσχουν στις εκλογές. Από την Τρίτη, έχει κηρυχτεί γενική απεργία σε όλη την επαρχία με αποτέλεσμα, χτες, εκτός από τους διαδηλωτές, τα πάντα να είναι κλειστά και να μην κυκλοφορεί στο δρόμο κόσμος.

Λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες, 23 πολίτες σφαγιάστηκαν στο χωριό Σεντζάς, 180 χλμ νοτιοδυτικά του Αλγερίου, στην τελευταία μιας σειράς επιθέσεων που αποδίδονται στους εξτρεμιστές ισλαμιστές. Παρατηρητές σχολίαζαν ότι εκτός από την απάθεια των ψηφοφόρων, την εκλογική αναμέτρηση αναμένεται να σημαδέψουν, και αυτή τη φορά όπως και το 1997, τα περιστατικά νοθείας. Υπενθυμίζεται ότι στρατιωτικός νόμος ισχύει στη χώρα από το 1991, οπότε και ακυρώθηκε το εκλογικό αποτέλεσμα επειδή την εξουσία κέρδιζαν οι ισλαμιστές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ