Παρασκευή 31 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 46
ΔΙΕΘΝΗ
ΖΑΜΠΙΑ
Η λιμοκτονία απειλεί το 40% του πληθυσμού!

ΛΟΥΖΑΚΑ.- Οι σοβαρότατες ελλείψεις της Ζάμπιας σε τρόφιμα, έκαναν χτες τον πρόεδρο της χώρας, Λέβι Μουαναβάσα να χαρακτηρίσει το πρόβλημα μείζον που φθάνει στα όρια της εθνικής καταστροφής. Στη διάρκεια τηλεοπτικού διαγγέλματος, ο πρόεδρος γνωστοποίησε στα 10.000.000 πολιτών της χώρας του πως κάτι λιγότερο απ' το ήμισυ του πληθυσμού (περίπου 4.000.000 άτομα!) απειλούνται με λιμοκτονία!

Η αγροτική παραγωγή, συνέχισε ο πρόεδρος Μουαναβάσα, δεν ικανοποίησε ούτε το 50% της προσδοκούμενης και απαραίτητης σοδειάς για την επιβίωση του πληθυσμού. Απαγόρευσε, γι' αυτό,τις εξαγωγές αραβοσίτου, κάλεσε τους μικροκαλλιεργητές να διατηρήσουν όσο μπορούν περισσότερο τα φτωχά τους αποθέματα σε πρώτες ύλες και τρόφιμα «για τις δύσκολες μέρες που έρχονται». Ο πρόεδρος της Ζάμπιας απηύθυνε απεγνωσμένα έκκληση στη λεγόμενη διεθνή κοινότητα, ζητώντας την έμπρακτη συμπαράσταση και αλληλεγγύη διά της άμεσης αποστολής βοήθειας σε τρόφιμα.

Το φάσμα της πείνας που πλήττει τη Ζάμπια (όπως και άλλες χώρες της νότιας Αφρικής, τη Ζιμπάμπουε, το Μαλάουι, το Λεσόθο και τη Ζουαζιλάνδη) είναι αποτέλεσμα χρόνιας ξηρασίας.

«Ας αντιμετωπίσουμε αυτή την τρομερή αντιξοότητα ως λαός ενωμένος. Μόνον ενωμένοι θα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε αυτή την εθνική καταστροφή», κατέληξε ο πρόεδρος της Ζάμπιας στο διάγγελμά του...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ