Παρασκευή 31 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 46
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΔ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Νέες δοκιμασίες ενόψει «μετάλλαξης» της Ομοσπονδίας

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Με ακατάσβεστες τις αντιδράσεις αρκετών βουλευτών του μαυροβουνιακού Λαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, αλλά και βουλευτών κομμάτων της σερβικής συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης άρχισε χτες στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο η συζήτηση της συμφωνίας 14ης Μάρτη για την κατάργηση της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας και την αντικατάστασή της με ένα ιδιότυπο υβριδιακό καθεστώς, που θα ακούει στο όνομα Σερβία - Μαυροβούνιο και θα έχει διάρκεια ζωής... τριών χρόνων.

Μολονότι η συμφωνία «Σερβία - Μαυροβούνιο» επικυρώθηκε - μετά από αντιδράσεις, διαβουλεύσεις και «συμφωνίες» της ύστατης στιγμής - απ' τα Κοινοβούλια της Σερβίας και του Μαυροβουνίου, κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει με απόλυτη βεβαιότητα, εάν θα συμβεί το ίδιο και στο Ομοσπονδιακό. Πάντως, χτες, ο πρόεδρος του Γιουγκοσλαβικού Κοινοβουλίου, Σρέντζα Βόζοβιτς, επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για τις εγγενείς δυσκολίες επικύρωσης της συμφωνίας (επιτεύχθηκε τον περασμένο Μάρτη με τη μεσολάβηση του Χαβιέ Σολάνα), δηλώνοντας: «Εγώ θα έλεγα ότι είναι πιθανή η υιοθέτηση της συμφωνίας απ' την Ομοσπονδιακή Βουλή»... Ισως, να το είπε αυτό έχοντας στο μυαλό του τις προσπάθειες κοινοβουλευτικών στελεχών του -προβληματικής «συνοχής» - σερβικού πολυκομματικού συνασπισμού της DOS να επιτύχουν αλλαγές στον κανονισμό της Βουλής ώστε να μειωθεί περαιτέρω - ει δυνατόν! - ο σημερινός απαιτούμενος ελάχιστος αριθμός βουλευτών που θα πρέπει να είναι παρόντες για να καταστεί εφικτή η συζήτηση (πολύ δε περισσότερο η ψήφιση) μιας συμφωνίας ή νομοσχεδίων στη Βουλή...

Ενδεικτικό των αντιδράσεων που υπάρχουν έναντι της συμφωνίας για τη Σερβία - Μαυροβούνιο είναι η χτεσινή παραίτηση του Σέρβου υπουργού Δικαιοσύνης (και στελέχους της DOS) Βλάνταν Μπάτιτς, απ' τη θέση του επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του DOS στο Γιουγκοσλαβικό Κοινοβούλιο. Ο Μπάτιτς το έκανε αυτό σε ένδειξη διαμαρτυρίας του για τη συμφωνία της 14ης Μάρτη, καλώντας μάλιστα τον Πρόεδρο Βόγισλαβ Κοστούνιτσα να παραιτηθεί, επειδή, όπως είπε, αθέτησε τη δέσμευσή του περί «ενιαίας ΟΔ Γιουγκοσλαβίας».

Ομως, ακόμη και εάν «τα βρουν» τα στελέχη της DOS, εμπλοκές μπορούν να προκύψουν απ' τις έντονες αντιρρήσεις βουλευτών του μαυροβουνιακού Λαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (SNP), τα οποία είχαν προτείνει κατά τη συζήτηση της συμφωνίας στο Μαυροβουνιακό Κοινοβούλιο τροποποιήσεις σε σχέση με τον τρόπο εκλογής βουλευτών της μελλοντικής Βουλής του μελλοντικού κράτους. Εάν οι βουλευτές του SNP επαναλάβουν την ίδια στάση και στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο και η DOS δεν εξασφαλίσει στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο τις ψήφους των περισσότερων βουλευτών του SNP, τότε η επικύρωση της συμφωνίας πρέπει να θεωρείται πρακτικά ανέφικτη...

Ούτως ή άλλως, πάντως, οι παραπάνω τριβές έχουν καθυστερήσει αρκετά την εφαρμογή του χρονοδιαγράμματος που περιγράφεται στη συμφωνία «Σερβία - Μαυροβούνιο». Ηδη φαίνεται πως στενεύουν αρκετά τα χρονικά περιθώρια για την έναρξη συζήτησης με σκοπό τη συγγραφή νέου Συντάγματος, που θα καλύπτει τη δομή του νέου υβριδιακού καθεστώτος και το οποίο, σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να είναι έτοιμο το πολύ μέχρι τον Αύγουστο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ