Παρασκευή 31 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 45
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΙΑ ΚΑΙ ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Συνεχιζόμενη κλιμάκωση

Προετοιμασίες πολέμου

Associated Press

Προετοιμασίες πολέμου
ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ και ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-

Μια δεκαπεντάωρη μάχη ανάμεσα σε ισλαμιστές αντάρτες που κατέλαβαν στρατιωτική βάση στο Κασμίρ και στον ινδικό στρατό είχε ως απολογισμό τουλάχιστον 4 νεκρούς Ινδούς αντάρτες και τουλάχιστον 2 Ινδούς στρατιώτες. Αλλα επεισόδια όπως οι δύο Ινδοί στρατιώτες κατά τη διάρκεια σύγκρουσης με εξτρεμιστές στην περιοχή Ουντχαμπούρ και το ότι 17 άμαχοι και ένας Ινδός στρατιώτης σκοτώθηκαν και περίπου 40 άνθρωποι τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των ολονύκτιων βομβαρδισμών μεταξύ ινδικών και πακιστανικών δυνάμεων στα σύνορα στο Κασμίρ, επισκίαζαν, προς τέρψη της ινδουιστικής κυβέρνησης, το γεγονός ότι το αντιμουσουλμανικό πογκρόμ στο Γκουζαράτ συνεχιζόταν χθες.

Χειρότερα, σε μια μη ένδειξη κλιμάκωσης στη μακρά σχετική ακολουθία των κυβερνήσεων Ινδίας και Πακιστάν, το Ισλαμαμπάντ ανακοίνωσε ότι «σχεδιάζει» να μεταφέρει χιλιάδες στρατιώτες από τα σύνορά του στο Αφγανιστάν, στα σύνορά του στην Ινδία. Το κόλπο των Αμερικανών, στο μεταξύ, να επιχειρήσουν να ταυτίσουν τους μουσουλμάνους ισλαμιστές με την Αλ-Κάιντα και τους Ταλιμπάν, δεν έπεισε κανένα για την ειλικρίνειά του, αλλά έδωσε μια σαφή ένδειξη προθέσεων της Ουάσιγκτον. Στην ίδια κατεύθυνση ήταν οι πληροφορίες που δημοσίευε το StratFor περί πιθανής «καταστροφής πυρηνικών» του Πακιστάν εάν επιχειρούσε να κάνει πράξη την απειλή του για άμεσο πλήγμα τη στιγμή που θα εισβάλει η Ινδία στη χώρα του - υπενθυμίζοντας πως πρόσφατα ο Μπους Τζούνιορ σημείωσε την αλλαγή της πυρηνικής πολιτικής των ΗΠΑ ώστε να επιτρέπεται η δυνατότητα εξαπόλυσης «προληπτικών» πληγμάτων.


Associated Press

Η πρόταση του Βλαντιμίρ Πούτιν για κατ' ιδίαν συναντήσεις με το στρατηγό Περβέζ Μουσάραφ και τον πρωθυπουργό Αταλ Μπιχάρι Βάτζπαϊ στο Καζαχστάν την επόμενη βδομάδα, έγινε χθες δεκτή από τον Μουσάραφ, όχι όμως και την ινδική πλευρά που απέκλεισε κάθε πιθανότητα διμερούς ή τριμερούς διαπραγμάτευσης.

Από την άλλη, είναι άγνωστο τι συνέπειες θα έχει η επίσκεψη του υπουργού Αμυνας του Μπους, του εμπνευστή του «γιου του πολέμου των άστρων», Ντόναλντ Ράμσφελντ, σε Ινδία και Πακιστάν. Πάει ήδη στην «αρχή της προσεχούς βδομάδας», ανακοίνωσε σήμερα ο Πρόεδρος Τζορτζ Μπους. «Καθιστούμε σαφές τόσο στο Πακιστάν όσο και στην Ινδία ότι ο πόλεμος δε θα εξυπηρετήσει τα συμφέροντά τους», σχολίασε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ