Παρασκευή 31 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αναδιάταξη δυνάμεων και διπλωματική εγρήγορση

Τα παιδιά των Παλαιστινίων πηγαίνουν στο σχολείο δίπλα από τους πάνοπλους ισραηλινούς στρατιώτες

Associated Press

Τα παιδιά των Παλαιστινίων πηγαίνουν στο σχολείο δίπλα από τους πάνοπλους ισραηλινούς στρατιώτες
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Σε αναδιάταξη των δυνάμεών του στη Δυτική Οχθη προχώρησε, χτες, ο ισραηλινός στρατός, αποχωρώντας, μετά από 3ήμερη κατοχή, από τη Βηθλεέμ αλλά ταυτοχρόνως πραγματοποιώντας εισβολές σε άλλες παλαιστινιακές πόλεις. Την ίδια στιγμή, Αμερικανοί και Ευρωπαίοι διπλωμάτες σπεύδουν στην περιοχή όπου θα έχουν αλλεπάλληλες συνομιλίες, τόσο με τις δύο πλευρές όσο και με τις αραβικές ηγεσίες, σε μια προσπάθεια «αποκλιμάκωσης και επανάληψης της ειρηνευτικής διαδικασίας», όπως λένε. Μια προσπάθεια, όμως, που δε φαίνεται να έχει αποσαφηνιστεί ούτε καν στα βασικά της σημεία.

Νωρίς το απόγευμα, οι ισραηλινές δυνάμεις αποχώρησαν από την Βηθλεέμ και από τις γύρω πόλεις, Μπέιτ Τζάλα και αλ Κχαντέρ, όπως και από το προσφυγικό στρατόπεδο Ντεχάισεχ, αφήνοντας πίσω τους έναν τραυματία στο αλ Κχαντέρ. Λίγες ώρες νωρίτερα, όμως, τανκ, οχήματα μεταφοράς προσωπικού και ισχυρές δυνάμεις πεζικού, εισέβαλαν στον παλαιστινιακό τομέα της Χεβρώνα, όπου έκαναν έρευνα από σπίτι σε σπίτι και έγιναν πολλές συλλήψεις. Εισβολή έγινε και στην πόλη της Τζενίν, όπου επιβλήθηκε απαγόρευση της κυκλοφορίας και έγιναν έρευνες που προφανώς είχαν στόχο τον Τζαμάλ Αμπού Χέιτζα, επικεφαλής της «Χαμάς» στον ομώνυμο προσφυγικό καταυλισμό, χωρίς, όμως, να συλληφθεί μέχρι την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων.

Εισβολή έγινε και στην πόλη Φαρούν, νοτίως της Τουλκαρέμ, όπου συνελήφθησαν 6 Παλαιστίνιοι, στον προσφυγικό καταυλισμό Σχουαφάτ και στο χωριό Ανάτα, βορείως της Ιερουσαλήμ. Ισραηλινά στρατεύματα απέκλεισαν και διείσδυσαν και στη Ραμάλα, όπου σύμφωνα με παλαιστινιακές ιατρικές πηγές τραυματίστηκαν 6 Παλαιστίνιοι προσπαθώντας να εξέλθουν από την πόλη. Ο ισραηλινός στρατός υποστήριξε ότι οι εισβολές έγιναν μετά από πληροφορίες ότι επίκειται επίθεση αυτοκτονίας.

Διπλωματικός αναβρασμός

Με τον Γιάσερ Αραφάτ, που χτες ενέκρινε το προσχέδιο Συντάγματος που προβλέπει διάκριση εξουσιών, σεβασμό της ελευθερίας του Τύπου, κατάργηση της λογοκρισίας και σεβασμό όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συναντήθηκε, χτες ο Αμερικανός απεσταλμένος Ουίλιαμ Μπερνς, που επρόκειτο, το βράδυ, να συναντηθεί με τον Αριέλ Σαρόν. Αντίστροφη «πορεία» είχαν οι συναντήσεις του Γερμανού ΥΠΕΞ Γιόσκα Φίσερ, που συνάντησε πρώτα τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, και αναμενόταν η συνάντησή του με τον Παλαιστίνιο ηγέτη.

Ο Μπερνς, μετά τη συνάντησή του με τον Αραφάτ, δήλωνε ότι πρέπει «άμεσα να τερματιστούν οι εξευτελισμοί και η ανθρωπιστική τραγωδία των Παλαιστινίων» και αναγνώριζε «μεγάλο πόνο και πολλούς νεκρούς και στις δύο πλευρές». Λίγες ώρες νωρίτερα, μετά τη συνάντηση που είχε στο Κάιρο με τον Αιγύπτιο ΥΠΕΞ, Αχμέντ Μάχερ, ο Μπερνς υπογράμμιζε ότι στόχος είναι ένα σχέδιο 3 σημείων: έναρξη πολιτικής διαδικασίας που θα καταλήξει σε 2 κράτη, βοήθεια στην παλαιστινιακή πλευρά για την ανάπτυξη δημοκρατικών θεσμών και υποδομών ενός ανεξάρτητου κράτους και επίλυση των προβλημάτων ασφάλειας με την ενοποίηση των παλαιστινιακών σωμάτων ασφαλείας και την αναδιοργάνωσή τους, «καθήκον που αφορά το διευθυντή της CIA», όπως διευκρίνισε.

Ο Αμερικανός απεσταλμένος δήλωνε ότι είναι αδύνατο να υπάρξει πολιτική διαδικασία χωρίς πολιτική ελπίδα και ασφάλεια. Ο Μπερνς θα μεταβεί και στις υπόλοιπες αραβικές χώρες, ενώ αναμένεται ο διευθυντής της CIA, μέχρι τη Δευτέρα. Αμερικανοί αξιωματούχοι, πάντως, τηρώντας την ανωνυμία τους, υποστήριζαν ότι η αποστολή των 2 ανδρών είναι αποδυναμωμένη εξαιτίας των έριδων εντός της αμερικανικής ηγεσίας για το αν θα πρέπει να υπάρξει σχέδιο με συγκεκριμένες προτάσεις και χρονοδιάγραμμα που θα περιλαμβάνει πολιτική προοπτική, όπως πιέζουν οι αραβικές χώρες, ή αν θα πρέπει να προηγηθεί το θέμα της ασφάλειας, όπως πιέζει το Ισραήλ.

Ενα άλλο σημείο ενδοαμερικανικής τριβής είναι το μέλλον τού Γιάσερ Αραφάτ, καθώς οι Αραβες επιμένουν στην ηγεσία του, ενώ το Ισραήλ ζητά την περιθωριοποίησή του. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, στα μέσα της βδομάδας, ο Τένετ και η Κοντολίζα Ράις συναντήθηκαν, στην Ουάσιγκτον, με τους επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών των Ισραήλ, Αιγύπτου, Ιορδανία, και Παλαιστινιακής Αρχής, για το θέμα της ασφάλειας, και φέρεται η αμερικανική πλευρά να «εκτίμησε» τις προτάσεις και τα προτερήματα του Μοχάμαντ Ντάχλαν, επικεφαλής των υπηρεσιών στη Γάζα, που για πολλούς προαλείφεται για διάδοχος του Αραφάτ.

Στο Κάιρο έφτασε, χτες, και ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Χαβιέ Σολάνα, που συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Μπουμπάρακ πριν αναχωρήσει για το Ισραήλ. Ο Σολάνα τόνισε ότι η ΕΕ θα στηρίξει την ανακατασκευή των παλαιστινιακών υποδομών και θα βοηθήσει στη θεσμοθέτηση ανεξάρτητου δημοκρατικού κράτους, σε «ό,τι κριθεί αναγκαίο από τους Παλαιστινίους». Στο Ισραήλ, αναμένεται σήμερα και ο ειδικός σύμβουλος του Μουμπάρακ, Οσάμα ελ Μπαζ, που, σύμφωνα με τον Αιγύπτιο ΥΠΕΞ, θα ενημερώσει την ισραηλινή ηγεσία «για ζητήματα που οφείλει να συμμεριστεί για να προχωρήσει μια πολιτική διαδικασία».

Πάντως, παρά το διπλωματικό αναβρασμό, οι αντιθέσεις και οι διαφωνίες φαίνεται ότι οδηγούν σε αναβολή των σχεδίων για περιφερειακή Σύνοδο Κορυφής, τον Ιούνη, με βάση την ισραηλινο-αμερικανική πρόταση. Προς το παρόν, η συζήτηση γίνεται μόνο για «κάποια συνάντηση ΥΠΕΞ» μέσα στο καλοκαίρι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ