Από μέρα σε μέρα εκτιμάται ότι θα ανακοινωθεί ο νέος προσωπικός απεσταλμένος του γγ του ΟΗΕ για το Κυπριακό (με πολλά σενάρια για επαναδιορισμό της Κολομβιανής Μαρία Ολγκίν Κουεγιάρ), ενώ ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι θα έχει νέα συνάντηση με τον ηγέτη του ψευδοκράτους Ερσίν Τατάρ, στις 5 Μάη.
«Εμείς είμαστε έτοιμοι να υποδεχτούμε τον προσωπικό απεσταλμένο του γενικού γραμματέα για να αρχίσουμε την ουσιαστική συζήτηση έτσι ώστε να είμαστε έτοιμοι, ενόψει και της συνάντησης στα τέλη Ιουλίου, της διευρυμένης διάσκεψης που θα καλέσει ο γενικός γραμματέας», πρόσθεσε ο Κύπριος ηγέτης.
Θυμίζουμε ότι μετά την άτυπη διευρυμένη διάσκεψη που έγινε στις 17 και 18 Μάρτη, στη Γενεύη, ο γγ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες είχε μιλήσει για «ουσιαστική πρόοδο» και είχε αναφερθεί σε μια σειρά Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ). Ακολούθησε στις 2 Απρίλη νέα συνάντηση των ηγετών των δύο πλευρών, «με δική τους πρωτοβουλία», όπου επίσης μίλησαν για «πρόοδο» και «θετικά βήματα», ενώ αναφέρθηκε ότι εστίασαν στην εφαρμογή ΜΟΕ που μεταξύ άλλων αφορούν και ενεργειακά σχέδια, όπως η ανάπτυξη και πάρκου παραγωγής ηλιακής ενέργειας στη Νεκρή Ζώνη. Εξίσου ενδεικτικές των διεργασιών ήταν και δηλώσεις του αντιπροέδρου της Τουρκίας Τζεβντέτ Γιλμάζ, στο περιθώριο συνόδου για την Ουκρανία που έγινε στη Γαλλία (μάλιστα είχε και σύντομη συνομιλία με τον Κύπριο Πρόεδρο), ότι η Αγκυρα εξετάζει ενδεχόμενη αποστολή καλωδίου ηλεκτρικής ενέργειας προς την Κύπρο, ενώ ο Γιλμάζ εξέφρασε ευχές για ανάπτυξη κοινών ενεργειακών έργων στο νησί.
Την Παρασκευή ο Ν. Χριστοδουλίδης δήλωσε «απόλυτα ικανοποιημένος» από τα αποτελέσματα των πολυήμερων επαφών που ολοκλήρωσε πρόσφατα στις ΗΠΑ με ζητούμενο την «προσέλκυση επενδύσεων». Οπως εξήγησε και χτες από το βήμα του 15ου Οικονομικού Φόρουμ της Λευκωσίας, «σε καμία από τις συναντήσεις μας η εικόνα της χώρας μας δεν προέκυψε ως ένα πρόβλημα. Αναγνωρίστηκε η σημαντική δουλειά που έχει γίνει σε σχέση με την αλλαγή εσωτερικών διαδικασιών, ελέγχου και όλα αυτά που κάναμε, ακόμη και με την κάθοδο Αμερικανών, του FBI, στην Κύπρο, για να μας βοηθήσουν. Και είναι θετικό ότι η Κύπρος αλλάζει, η εικόνα της χώρας μας σε διεθνές επίπεδο είναι σαφώς καλύτερη, βελτιώνεται, και η Κύπρος εισέρχεται ουσιαστικά στον παγκόσμιο χάρτη της καινοτομίας και των επενδύσεων υψηλής τεχνολογίας».
Ανέφερε μάλιστα ότι «δεν είμαι θιασώτης μιας πολιτικής με την οποία καθημερινά θα πρέπει να κατηγορούμε τον νέο Αμερικανό Πρόεδρο για τις πολιτικές που έχει ανακοινώσει ή που προτίθεται να ανακοινώσει (...) ενδεχομένως να διαφωνούμε, αλλά πιστεύω ότι ως ΕΕ έχουμε τα ισχυρά εργαλεία για να διαπραγματευτούμε και μέσα από τον διάλογο με τις ΗΠΑ σίγουρα να καταλήξουμε σε μια κατάσταση πραγμάτων που να είναι αμοιβαία επωφελής και για τις ΗΠΑ και για την ΕΕ. Αρα, δεν θεωρώ (...) ότι πρέπει να δαιμονοποιούμε...».