Σε αδρές γραμμές, υπέρ μιας τέτοιας συνεργασίας τάχτηκε ο πρόεδρος του κόμματος Αλ. Χαρίτσης και κατά πληροφορίες υποστηρίζεται από την πλειοψηφία της κοινοβουλευτικής ομάδας. Κατά της συνεργασίας ως μια κίνηση βιαστική τάχθηκε ο γραμματέας του κόμματος Γ. Σακελλαρίδης, συνεπικουρούμενος από ορισμένα άλλα στελέχη και βουλευτές, ανάμεσά τους ο Ευ. Τσακαλώτος.
Η ρήξη αποφεύχθηκε με μια συμβιβαστική πρόταση, στην πραγματικότητα «κουκούλωμα» της διαφωνίας, με πολλούς να υποστηρίζουν ότι αυτή θα επανέλθει με πιο έντονο τρόπο, ακόμα και με αποχωρήσεις βουλευτών και προσχώρησή τους στον ΣΥΡΙΖΑ.
Στο φόντο αυτό, ο Ν. Μπίστης επιτέθηκε στον Γ. Σακελλαρίδη και τον Ευ. Τσακαλώτο χρεώνοντάς τους το ναυάγιο της ενδεχόμενης συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ και καταγγέλλοντας ότι «η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Αριστεράς ανατρέπει εκ βάθρων τη συνεδριακή μας απόφαση για τη συγκρότηση Λαϊκού Μετώπου ικανού να οδηγήσει σε ήττα το καθεστώς Μητσοτάκη (...) Η νέα πλειοψηφία που κατήργησε τη συνεδριακή απόφαση οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της για την πορεία του κόμματος».
«Κατώτερες των περιστάσεων» χαρακτήρισε τις ηγεσίες ΠΑΣΟΚ και Νέας Αριστεράς ο Σ. Φάμελλος, με την Κουμουνδούρου συνολικά να μην κρύβει την απογοήτευσή της για την εξέλιξη στην ΚΕ της Νέας Αριστεράς, καθώς είχε επενδύσει στη συνεργασία και στην επανακατάκτηση της θέσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης.