Επισημαίνει η Μόσχα, εν μέσω διαπραγματεύσεων με την Ουάσιγκτον
2025 The Associated Press. All |
Από τη χθεσινή επίσκεψη του γγ του ΝΑΤΟ στην Οδησσό |
«Οι όροι μιας ειρηνευτικής συμφωνίας θα πρέπει να παρέχουν, φυσικά, ένα μη πυρηνικό, ουδέτερο καθεστώς της Ουκρανίας, αποστρατιωτικοποίηση και αποναζιστικοποίηση του ουκρανικού κράτους» και «αναγνώριση της κυριαρχίας στα σημερινά εδαφικά σύνορα της Ρωσίας», δηλαδή στις πέντε ουκρανικές περιφέρειες που το μεγαλύτερο μέρος τους ελέγχεται από τις ρωσικές δυνάμεις.
Παράλληλα η Μόσχα παρακολουθεί «την αύξηση των στρατιωτικών προετοιμασιών των χωρών του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης των θέσεών τους στα σύνορα με τη Λευκορωσία, τη Ρωσία και το Καλίνινγκραντ», ρωσικό θύλακα στη Βαλτική.
Οι υπηρεσίες ασφαλείας της Ρωσίας και της Λευκορωσίας είναι έτοιμες να δράσουν προληπτικά, δεδομένης της «εντεινόμενης κλιμάκωσης από την Ευρώπη λόγω της Ουκρανίας», είπε ακόμα ο Ναρίσκιν, ενώ ξεκαθάρισε ότι «σε περίπτωση επίθεσης στη Ρωσία ή στη Λευκορωσία, η Ρωσία θα αντιδράσει εναντίον του ΝΑΤΟ στο σύνολό του», αλλά πρώτες «θα υποφέρουν η Πολωνία και οι χώρες της Βαλτικής».
Αυτές οι επισημάνσεις έρχονται σε μια φάση της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης κατά την οποία ΗΠΑ και Ρωσία δηλώνουν «πολιτική βούληση» για μια «διευθέτηση» της σύγκρουσης στην Ουκρανία, ωστόσο δεν έχουν σημειωθεί «μετρήσιμα» βήματα στις διαπραγματεύσεις.
«Δεν είναι εύκολο να συμφωνήσουμε στα βασικά στοιχεία μιας διευθέτησης. Βρίσκονται υπό συζήτηση», δήλωσε χθες ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σ. Λαβρόφ ερωτηθείς αν Μόσχα και Ουάσιγκτον έχουν συμφωνήσει σε ορισμένες πτυχές μιας πιθανής «ειρηνευτικής» συμφωνίας.
Από την πλευρά του ο Στιβ Γουίτκοφ, ειδικός απεσταλμένος του Αμερικανού Προέδρου, χαρακτήρισε «συναρπαστικές» τις συνομιλίες που είχε την Παρασκευή με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλ. Πούτιν, αναφέροντας ότι συζήτησαν για τα βήματα που θα μπορούσαν να «τερματίσουν» τον πόλεμο στην Ουκρανία και ίσως να οδηγήσουν ακόμα και σε επιχειρηματικές ευκαιρίες.
Οπως είπε τη Δευτέρα ο Γουίτκοφ σε συνέντευξή του στο «Fox News», ο Πούτιν υπέβαλε το αίτημά του να διασφαλιστεί «μια μόνιμη ειρήνη», εξέλιξη όπου «μας πήρε αρκετό καιρό για να φτάσουμε» όπως είπε ο Αμερικανός απεσταλμένος.
«Αυτή η ειρηνευτική συμφωνία αφορά τα λεγόμενα πέντε εδάφη, αλλά υπάρχουν πολλά περισσότερα θέματα», συνέχισε ο Γουίτκοφ, αποτυπώνοντας το συνολικότερο παζάρι, ενώ εκτίμησε ότι «μπορεί να βρισκόμαστε κοντά σε κάτι που θα είναι πάρα πολύ σημαντικό για τον κόσμο γενικότερα».
Στον απόηχο δε των συναντήσεων στην Αγία Πετρούπολη, ο Γουίτκοφ είπε ότι βλέπει «μια δυνατότητα αναδιαμόρφωσης της σχέσης Ρωσίας - ΗΠΑ μέσω κάποιων πολύ ελκυστικών εμπορικών ευκαιριών, που νομίζω ότι θα δώσουν πραγματική σταθερότητα στην περιοχή».
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Ντμ. Πεσκόφ, «δεν υπάρχουν σαφή περιγράμματα συμφωνίας με τις ΗΠΑ για την Ουκρανία» αλλά υπάρχει «πολιτική βούληση να προχωρήσουμε προς αυτήν τη συμφωνία. Και, επαναλαμβάνω, αξιολογούμε πολύ θετικά τις εποικοδομητικές και ουσιαστικές επαφές που έλαβαν χώρα».
Σε εξέλιξη βρίσκονται και τα παζάρια ΗΠΑ - Ουκρανίας για τον ορυκτό πλούτο της Ουκρανίας.
Η μεταπολεμική Ουκρανία θα μπορούσε να μοιάζει «με το Βερολίνο μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο», με παράλληλη παρουσία ευρωπαϊκών και ρωσικών δυνάμεων, χωρισμένων από τον ποταμό Δνείπερο, δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα «The Times» ο απεσταλμένος των ΗΠΑ Κιθ Κέλογκ.
Γαλλία και Βρετανία ηγούνται του «συνασπισμού των προθύμων» και προωθούν σχέδια για μια ευρωπαϊκή στρατιωτική παρουσία στην Ουκρανία «μόλις τερματιστεί η σύγκρουση».
«Θα μπορούσατε ακόμα και να το κάνετε να μοιάζει με αυτό που συνέβη με το Βερολίνο μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν είχατε μία ρωσική ζώνη, μία γαλλική ζώνη, μία βρετανική ζώνη και μία αμερικανική ζώνη», είπε ο Κέλογκ στο πλαίσιο της προαναφερθείσας συνέντευξης.
Μάλιστα ο Αμερικανός απεσταλμένος σκέφτεται την περίπτωση του ποταμού Δνείπερου, ενός μεγάλου φυσικού «εμποδίου» που διαρρέει την Ουκρανία από τον βορρά έως τον νότο.
Σύμφωνα με τον Κέλογκ, μια αγγλογαλλική στρατιωτική παρουσία με τη μορφή «μιας δύναμης που θα εγγυάται» την ειρήνη, στα δυτικά του Δνείπερου, δεν θα ήταν «καθόλου προκλητική» για τη Μόσχα. Η Ρωσία θα ήταν στα ανατολικά, ενώ τα ουκρανικά στρατεύματα θα βρίσκονταν στο ενδιάμεσο. Διευκρίνισε ότι οι ΗΠΑ δεν θα έστελναν καμία στρατιωτική δύναμη.
Ωστόσο, έχοντας επίγνωση ότι ο Ρώσος Πρόεδρος μπορεί «να μην αποδεχτεί» αυτήν την πρόταση, ο Κέλογκ προτείνει να δημιουργηθεί μια «αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη» μεταξύ των ουκρανικών και των ρωσικών γραμμών.
«Βλέπετε έναν χάρτη και δημιουργείτε - ελλείψει καλύτερου όρου - μια αποστρατιωτικοποιημενη ζώνη. Και οι δύο πλευρές υποχωρούν 15 χλμ. η καθεμιά», είπε ο Κέλογκ. «Θα μπορείτε να το παρακολουθείτε αυτό πολύ εύκολα», συνέχισε, αν και παραδέχτηκε ότι πιθανώς «θα υπάρξουν παραβιάσεις».
Σε δημοσίευμα σχετικό με τη συνέντευξη με τον Αμερικανό απεσταλμένο οι «Times» αναφέρουν τη «διαίρεση» της Ουκρανίας ως μέρος μιας πιθανής «ειρηνευτικής» συμφωνίας.
Ωστόσο, ο Κέλογκ επανήλθε και υποστήριξε ότι οι δηλώσεις του «παρερμηνεύτηκαν». «Μιλούσα για μια δύναμη ανθεκτικότητας μετά την κατάπαυση πυρός, για στήριξη της κυριαρχίας της Ουκρανίας. Αναφερόμουν σε ζώνες ευθύνης για μια συμμαχική δύναμη (χωρίς αμερικανικά στρατεύματα). ΔΕΝ αναφερόμουν σε διαίρεση της Ουκρανίας», διευκρίνισε.
Η Ευρώπη αναλαμβάνει όλο και μεγαλύτερο βάρος στη στρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας, έναν από τους βασικούς όρους που θέτει η Ουάσιγκτον σταθερά τα τελευταία χρόνια, και πιο έντονα η κυβέρνηση Τραμπ.
Η πρόσθετη αμερικανική βοήθεια στο Κίεβο έχει σταματήσει από τότε που ανέλαβε καθήκοντα τον Γενάρη η κυβέρνηση Τραμπ, ενώ η Ευρώπη έχει διατηρήσει σταθερά την οικονομική και στρατιωτική υποστήριξή της, η οποία ανέρχεται τώρα σε συνολικά 138 δισ. ευρώ, ανέφερε το Ινστιτούτο του Κιέλου για την Παγκόσμια Οικονομία (IFW).
«Το χάσμα μεταξύ της ευρωπαϊκής και της αμερικανικής υποστήριξης στην Ουκρανία αυξάνεται», αναφέρει το ΙFW, προσθέτοντας ότι η Ευρώπη έχει διαθέσει τώρα 23 δισ. ευρώ περισσότερο από τις ΗΠΑ σε οικονομική βοήθεια.
Από το τελευταίο πακέτο που ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ στις 9 Γενάρη, επί προεδρίας Μπάιντεν, δεν έχει ανακοινωθεί νέα αμερικανική στρατιωτική, οικονομική ή ανθρωπιστική βοήθεια.
Από την πλευρά τους τα κράτη της Ευρώπης συνέχισαν να ανακοινώνουν νέα πακέτα, συνεχίζει η έκθεση του Ινστιτούτου. Συγκεκριμένα, 360 εκατ. ευρώ δόθηκαν από τη Βρετανία τον Γενάρη και τον Φλεβάρη, 450 εκατ. ευρώ από τη Γερμανία, 610 εκατ. από τη Νορβηγία, 690 εκατ. από τη Δανία και 1,1 δισ. από τη Σουηδία. Πρόσφατα η Κομισιόν εκταμίευσε στην Ουκρανία το πρώτο δάνειο ύψους 3 δισ. ευρώ.
Ωστόσο, στη στρατιωτική υποστήριξη οι ΗΠΑ εξακολουθούν να ηγούνται - αν και με μικρή διαφορά - έχοντας διαθέσει περίπου 65 δισ. ευρώ στην Ουκρανία από τον Φλεβάρη του 2022, περίπου 1 δισ. ευρώ περισσότερο από την Ευρώπη, συμπληρώνει το Ινστιτούτο.
Χθες ο γγ του ΝΑΤΟ Μ. Ρούτε πραγματοποίησε αιφνιδιαστική επίσκεψη στην Οδησσό, όπου συναντήθηκε με τον Ουκρανό Πρόεδρο και δήλωσε ότι η ιμπεριαλιστική «συμμαχία» θα συνεχίσει να στηρίζει «ακλόνητα» την Ουκρανία.
Ο Β. Ζελένσκι δήλωσε την ετοιμότητα του Κιέβου να αγοράσει αμερικανικά αντιαεροπορικά συστήματα και άλλα όπλα, με χρήματα από την ΕΕ και ευρωπαϊκά κράτη.
«Είμαστε έτοιμοι να αγοράσουμε από τις ΗΠΑ και χρειαζόμαστε τουλάχιστον 10 συστήματα "Patriot" για να προστατεύσουμε ορισμένες πόλεις (...) αυτό σημαίνει 15 δισ. δολάρια. Θα βρούμε τα χρήματα και θα τα πληρώσουμε τα πάντα», είπε μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο «CBS News».
Σε προηγούμενες δηλώσεις του ο Ουκρανός ηγέτης είχε αναφερθεί στην πρόθεση της χώρας του να αγοράσει από τις ΗΠΑ ένα μεγάλο πακέτο οπλικών συστημάτων, στο οποίο περιλαμβάνονται και τα «Patriot», χωρίς να μιλήσει για τις πηγές χρηματοδότησης.
Τώρα δήλωσε ότι το Κίεβο σκοπεύει να αγοράσει τα αντιαεροπορικά συστήματα και άλλα όπλα με τη βοήθεια των Ευρωπαίων «εταίρων». «Δεν έχουμε αρκετά συστήματα αεράμυνας. Το πακέτο με τα νέα όπλα που χρειαζόμαστε το έχουμε ήδη παραδώσει στις ΗΠΑ. Είμαστε έτοιμοι να το αγοράσουμε. Το συζητήσαμε με τους Ευρωπαίους εταίρους, οι οποίοι είναι πρόθυμοι να συγχρηματοδοτήσουν τα αντίστοιχα πακέτα μαζί μας», υποστήριξε ο Ζελένσκι.
Επανέλαβε όμως ότι η συμφωνία με τις ΗΠΑ για αγορά «Patriot» δεν προχωρά: «Δεν καταλαβαίνω γιατί δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε για επιπλέον συστήματα "Patriot". Οι ΗΠΑ λένε ότι αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει δυνατότητα. Ταυτόχρονα όμως δίνουν τέτοια συστήματα στο Ισραήλ, για παράδειγμα».
Από την πλευρά του ο Τραμπ εμφανίστηκε ξανά ενοχλημένος με τον Ζελένσκι και απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε: «Επιδιώκει συνεχώς να αγοράσει πυραύλους. Ακούστε, όταν ξεκινάτε έναν πόλεμο, πρέπει να ξέρετε ότι μπορείτε να τον κερδίσετε. Δεν ξεκινάτε πόλεμο εναντίον κάποιου που είναι 20 φορές μεγαλύτερος από εσάς και μετά ελπίζετε ότι ο κόσμος θα σας δώσει πυραύλους».
Την ίδια ώρα οι ΗΠΑ άσκησαν ουσιαστικά βέτο στο πλαίσιο του G7, δηλώνοντας ότι δεν θα υποστηρίξουν μια κοινή δήλωση που καταδικάζει την πυραυλική επίθεση της Ρωσίας στην πόλη Σούμι, με τουλάχιστον 35 νεκρούς και 119 τραυματίες, επειδή θέλουν να διατηρήσουν τις διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα «σε καλό δρόμο», μεταδίδει το πρακτορείο «Bloomberg».
Η δε ουκρανική κυβέρνηση ενέκρινε χθες την αποπομπή του περιφερειάρχη του Σούμι, Β. Αρτιούχ, ο οποίος κατηγορήθηκε ότι ενέκρινε μια τελετή παρασημοφόρησης στρατιωτικών στην πόλη Σούμι την Κυριακή. Ο Αρτιούχ σε δηλώσεις του επιβεβαίωσε ότι βρισκόταν σε εξέλιξη συγκέντρωση στρατιωτικών στην πόλη όταν έγινε το πολύνεκρο ρωσικό πυραυλικό πλήγμα, προσθέτοντας όμως ότι η συγκέντρωση δεν συγκλήθηκε με δική του πρωτοβουλία.