Εναν σκασμό λεφτά καλούνται να δώσουν όσοι πρόκειται να ταξιδέψουν με πλοίο για τις μέρες του Πάσχα.
Μια λαϊκή οικογένεια πρέπει να δαπανήσει σχεδόν έναν μισθό μόνο για το πήγαινε - έλα προς κάποιο νησί, αφού οι τιμές στα ακτοπλοϊκά είναι φωτιά, προμηνύοντας για το τι θα ισχύσει και το ερχόμενο καλοκαίρι.
Χαρακτηριστικά για τα «τσουχτερά» ταξίδια είναι τα παρακάτω παραδείγματα:
Μια 4μελής οικογένεια για να πάει και να γυρίσει στη Χίο μαζί με το αυτοκίνητό της θα πληρώσει 644 ευρώ. Και μιλάμε για το κατάστρωμα ή το σαλόνι, όχι κάποια καμπίνα, ούτε καν τις λεγόμενες αεροπορικές θέσεις.
Στην Ικαρία τώρα το εισιτήριο ενός ατόμου στη μονή διαδρομή για το πήγαινε είναι στα 73,50 ευρώ, ενώ για το γύρνα 59,50 ευρώ. Το αμάξι είναι από 100 ευρώ για την κάθε διαδρομή. Με αυτά και με αυτά, μια 4μελής οικογένεια θα δώσει περίπου 626 ευρώ.
Αλλά και στην πιο κοντινή στον Πειραιά Πάρο, το 600άρι είναι μες στο νερό. Για παράδειγμα, αν η παραπάνω οικογένεια επιλέξει το ταχύπλοο θα ξοδέψει περίπου 679 ευρώ.
Κοντά στα 400 ευρώ θα δώσει ένα ζευγάρι με το ΙΧ του, που θα επιλέξει τη Σύρο.
Πιο βόρεια, αν προορισμός είναι η Μυτιλήνη, μια 4μελής οικογένεια καλείται να δώσει 557 ευρώ.
Στην Τήνο μια οικογένεια με 2 παιδιά κάτω των 10 ετών και ΙΧ, με συμβατικό πλοίο, θα πρέπει να πληρώσει 50 ευρώ το κάθε εισιτήριο των ενηλίκων, 25 ευρώ το εισιτήριο για τα παιδιά και από 110 ευρώ η κάθε διαδρομή για το ΙΧ, με τη συνολική δαπάνη να φτάνει τα 520 ευρώ.
Σε κάθε περίπτωση επιβεβαιώνεται πως η κατάσταση με τα πανάκριβα εισιτήρια είναι τραγική και αυτό δεν ισχύει μόνο τις μέρες του Πάσχα. Αυτό αναδεικνύουν άλλωστε συνεχώς σωματεία και μαζικοί φορείς από τα νησιά, που όλο το προηγούμενο διάστημα με αγωνιστικό πρόγραμμα δράσης και πλαίσιο διεκδικήσεων απαίτησαν φθηνά εισιτήρια για όλο τον λαό, σύγχρονα και ασφαλή πλοία.
Χαρακτηριστικά είναι τα όσα γράφονται στο υπόμνημα που κατέθεσαν, κατά τη διαμαρτυρία τους στο υπουργείο Ναυτιλίας τον Απρίλη, Εργατικά Κέντρα, Νομαρχιακά Τμήματα της ΑΔΕΔΥ, σωματεία και φορείς από τα νησιά του Αιγαίου. Μεταξύ άλλων ανέφεραν: «Οι τιμές είναι δυσθεώρητες, ενώ οι μετακινήσεις των νησιωτών προς τον Πειραιά και μεταξύ των νησιών είναι επιβεβλημένες και συχνές. Αναγκαζόμαστε να μετακινηθούμε για ζητήματα υγείας, γιατί οι ελλείψεις στα νοσοκομεία σε προσωπικό και ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό είναι πολύ μεγάλες και η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας ανύπαρκτη. Εκπαιδευτικοί, στρατιωτικοί, φοιτητές, που είναι μακριά από τα σπίτια τους και ούτως ή άλλως έχουν τεράστια έξοδα για τη διαμονή και διαβίωσή τους στα νησιά μας, δεν αντέχουν και αυτό το βάρος. Εμποροβιοτέχνες που εκτός από τη φοροληστεία έχουν να αντιμετωπίσουν και τα αυξημένα ναύλα για τη μεταφορά των εμπορευμάτων τους, δυσκολεύονται ακόμη περισσότερο στη δουλειά τους. Απαγορευτική είναι ακόμη και για λόγους αναψυχής η μετακίνηση οικογενειών από την ηπειρωτική Ελλάδα προς τα νησιά μας».
Την ώρα που ακόμα και η πιο μικρή απόδραση, η μετακίνηση των νησιωτών από και προς τον τόπο τους, κοστίζει χρυσάφι, η κυβέρνηση προκλητικά παρουσιάζει ως επιτυχία το ενδεχόμενο να μην αυξηθούν ξανά οι τιμές των ακτοπλοϊκών από 1η Μαΐου, ή να αυξηθούν «ελάχιστα» λόγω του ότι μειώνει τα λιμενικά τέλη για 50% τουλάχιστον για έναν χρόνο. Πρόκειται για ακόμα ένα δώρο αξίας 35 εκατομμυρίων στους ακτοπλόους εφοπλιστές, που προστίθεται στα πολλά που ήδη απολαμβάνουν. Η φιλοδοξία της κυβέρνησης είναι να λειτουργήσει ως αντάλλαγμα, ώστε εκείνοι να μην αυξήσουν τις τιμές από την 1η Μαΐου, που μπαίνει σε εφαρμογή η Οδηγία της ΕΕ για τη χρήση ακριβότερου καυσίμου με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε θείο. Βέβαια, τα λεφτά που δεν θα δώσουν οι εφοπλιστές, θα τα δώσουν οι φορολογούμενοι μέσω των πράσινων φόρων, για τη χρηματοδότηση των λιμένων από το «πράσινο» ταμείο.
Στο παραπάνω πλαίσιο εντάσσεται και η επίσκεψη του υπουργού Ναυτιλίας χτες στο λιμάνι του Πειραιά. Εκεί μεταξύ άλλων σημείωσε πως η μείωση των λιμενικών τελών «θα περάσει απευθείας σε μείωση στις τιμές των εισιτηρίων, έτσι ώστε να συγκρατηθούν και να ανασχεθούν οι τιμές». Ενώ είπε πως έχει την «αίσθηση» πως δεν θα γίνουν προαναγγελλόμενες αυξήσεις από την 1η Μάη. Είναι προφανές και μέσω των δηλώσεων πως ουδεμία πόρτα κλείνει για νέες αυξήσεις, αλλά και πως σίγουρα οι τιμές θα παραμείνουν στα ύψη. Οσο για τις «σχετικές συνεννοήσεις» που έχουν ήδη γίνει για να «επιτευχθούν καλύτερες τιμές και σημαντικές εκπτώσεις», είναι το ίδιο τροπάριο που ακούγεται συνήθως τα καλοκαίρια, που έχει αποδειχθεί πως οι όποιες εκπτώσεις είναι ανεπαρκείς και με μεγάλους περιορισμούς.