Ο πίνακας 1 απεικονίζει τον μηνιαίο δείκτη «παγκόσμιου γεωπολιτικού κινδύνου» όπως καταγράφεται στον Τύπο (100 = μέσος όρος 1985-2019). Η πιο «ασφαλής» περίοδος καταγράφεται στα μέσα του 1997 με επίπεδο κινδύνου 39. Τα τελευταία χρόνια κινείται σταθερά πάνω από το 100, με αποκορύφωμα τον μήνα μετά το ξέσπασμα του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία που... 8πλασιάστηκε (επίπεδο κινδύνου 319).
Ο πίνακας 2 απεικονίζει τον λόγο των μέσων στρατιωτικών δαπανών προς το ΑΕΠ και το ποσοστό των κρατών του δείγματος (περίπου 70 χώρες) με αύξηση του λόγου αυτού, κατά μέσο όρο. Το ποσοστό των κρατών που αυξάνουν τις στρατιωτικές τους δαπάνες ως προς το ΑΕΠ τους αυξάνεται διαρκώς: Πλέον φτάνει πάνω από τις μισές (53%).
Ο πίνακας 3 παρουσιάζει τον αριθμό των κρατών του ίδιου δείγματος που αντιμετωπίζουν διμερείς οικονομικές ή εμπορικές κυρώσεις. Το 1990, 24 κράτη αντιμετώπιζαν εμπορικές κυρώσεις και 38 κράτη αντιμετώπιζαν οικονομικές κυρώσεις. Το 2023 ο αριθμός αυτός έφτασε τα 110 και 131 κράτη αντίστοιχα.
Τα παραπάνω στοιχεία συνυπολογίζονται στον 4ο πίνακα, στον αποκαλούμενο «δείκτη γεωοικονομικού κατακερματισμού». Πρόκειται για ένα σύνθετο μέτρο που συνυπολογίζει 14 δείκτες γεωπολιτικού κινδύνου (μέτρα περιορισμών στο διασυνοριακό εμπόριο, ροές επενδύσεων, χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, στρατιωτικές συγκρούσεις, δείκτες διπλωματικών εντάσεων, μεταναστευτικών πολιτικών κ.ά.), για να καταγράψει τον συνολικό παγκόσμιο γεωπολιτικό κίνδυνο, ο οποίος έχει φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών. Ο δείκτης αυτός παρέμενε σε αρνητικά επίπεδα από τα μέσα της δεκαετίας του 1990. Για πρώτη φορά περνά σε θετικά επίπεδα το 3ο τρίμηνο του 2019 και έκτοτε παρουσιάζει απότομη αύξηση.
Πίνακας 2. Μέσες στρατιωτικές δαπάνες προς το ΑΕΠ (πράσινο), ποσοστό κρατών με αύξηση των στρατιωτικών δαπανών (κόκκινο) |