Η ΕΕ «επανεξοπλίζεται» για να παίξει «πολύ ενεργό ρόλο στη διαμόρφωση της νέας παγκόσμιας τάξης»
Την ετοιμότητα της ΕΕ να συμμετέχει αποφασιστικά στο «ξαναμοίρασμα» του κόσμου με τα όπλα και να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στη «νέα παγκόσμια τάξη» που διαμορφώνεται, εξέφρασε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σε εφ' όλης της ύλης συνέντευξή της στη γερμανική εφημερίδα «Die Zeit».
Η Πρόεδρος της Κομισιόν παραδέχτηκε ότι η Ευρώπη «επανεξοπλίζεται» για να παίξει ενεργό ρόλο στην παγκόσμια ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση, ενώ δεν δίστασε να ανοίξει μέτωπο και με τον «παραδοσιακό σύμμαχο», τις ΗΠΑ.
«Βλέπουμε ότι αυτό που αντιλαμβανόμασταν ως παγκόσμια τάξη γίνεται μια παγκόσμια αταξία, που προκλήθηκε όχι μόνο από τον αγώνα εξουσίας μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ, αλλά φυσικά και από τις επεκτατικές φιλοδοξίες του Πούτιν. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο χρειαζόμαστε μια άλλη, νέα ΕΕ, που είναι έτοιμη να βγει στον μεγάλο, ευρύ κόσμο και να διαδραματίσει πολύ ενεργό ρόλο στη διαμόρφωση αυτής της νέας παγκόσμιας τάξης που έρχεται».
Η νέα «παγκόσμια τάξη», το ξαναμοίρασμα του κόσμου ανάμεσα στους ιμπεριαλιστές, θα διαμορφωθεί στρατιωτικά ανάμεσα στους γεωπολιτικούς «παίκτες» και η φον ντερ Λάιεν δεν έκρυψε πως ο ανταγωνισμός για επενδύσεις, εμπορικές και εφοδιαστικές αλυσίδες, πρώτες ύλες και σφαίρες επιρροής, πάει χέρι - χέρι με τις πολεμικές προετοιμασίες. Είπε πως η δεύτερη θητεία του Προέδρου των ΗΠΑ, Ντ. Τραμπ, έφερε «ιστορικές αλλαγές», ωστόσο «τα τελευταία χρόνια η ανάγκη για μια κλήση αφύπνισης έχει συχνά διατυπωθεί».
«Σήμερα, θα έλεγα ότι η Ευρώπη έχει ξυπνήσει εντελώς. Και έχουμε περιγράψει πολύ σαφώς ότι πρέπει να προχωρήσουμε πολύ περισσότερο σε δύο τομείς: Να χτίσουμε τη δική μας αμυντική ικανότητα και να βελτιώσουμε την ανταγωνιστικότητά μας», σημείωσε.
«Το να διατεθούν 800 δισ. ευρώ για στρατιωτικούς σκοπούς θα ήταν αδιανόητο μόλις πριν από λίγα χρόνια», είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι υπάρχει ισχυρή πολιτική δυναμική και προθυμία εντός της ΕΕ, όπως και «η ετοιμότητα και των 27 κρατών - μελών για ενίσχυση της κοινής αμυντικής βιομηχανίας μας». Το ίδιο ισχύει και για την οικονομία, σύμφωνα με την ίδια.
Με φόντο τον «εμπορικό πόλεμο» και τους δασμούς των ΗΠΑ η πρόεδρος της Κομισιόν υπογράμμισε πως τα παραδοσιακά «στρατόπεδα» τείνουν να ανακατευτούν.
«Η Δύση, όπως τη γνωρίζαμε, δεν υπάρχει πλέον. Ο κόσμος έχει γίνει μια γεωπολιτική σφαίρα, και σήμερα τα δίκτυα φιλίας μας καλύπτουν τον πλανήτη, όπως μπορείτε να δείτε στη συζήτηση για τους δασμούς», είπε.
«Μια θετική παρενέργεια (των δασμών)» είναι ότι πολλά κράτη σε όλο τον κόσμο «θέλουν να συνεργαστούν με την ΕΕ για τη Νέα Τάξη», από την Ισλανδία μέχρι τη Νέα Ζηλανδία, από τον Καναδά μέχρι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αλλά και η Ινδία, η Μαλαισία, η Ινδονησία, οι Φιλιππίνες, η Ταϊλάνδη, το Μεξικό, η Νότια Αμερική.
Οπως τόνισε η φον ντερ Λάιεν, «όλοι ζητούν περισσότερο εμπόριο με την Ευρώπη».
Δήλωσε «ατλαντίστρια» και πως η «φιλία» Ευρώπης - Αμερικής παραμένει, «αλλά η νέα πραγματικότητα δείχνει επίσης ότι πολλά άλλα κράτη επιδιώκουν να μας πλησιάσουν.Το 13% του παγκόσμιου εμπορίου είναι με τις ΗΠΑ. Αυτό είναι πολύ. Το 87% του παγκόσμιου εμπορίου είναι με άλλες χώρες», επισήμανε, λέγοντας πως η Ευρώπη πρέπει να αξιοποιήσει αυτήν τη δυναμική «για να ανοίξουμε νέες αγορές για τις εταιρείες μας και να δημιουργήσουμε όσο το δυνατόν πιο στενή σχέση με πολλές χώρες που έχουν τα ίδια συμφέροντα με εμάς».
Σε ερώτηση για την απειλή του αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Τζ. Ντ. Βανς, ότι η Ουάσιγκτον θα αποσύρει την αμερικανική «πυρηνική ομπρέλα» από την Ευρώπη σε περίπτωση που η ΕΕ επιβάλλει δασμούς σε αμερικανικές εταιρείες υψηλής τεχνολογίας, η φον ντερ Λάιεν είπε ότι σε μια διαπραγμάτευση «τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί μέχρι να συμφωνηθεί» και πως η διαπραγμάτευση ΗΠΑ - ΕΕ αφορά τόσο εμπορεύματα όσο και ψηφιακές υπηρεσίες.
«Η πυρηνική ομπρέλα των ΗΠΑ εξακολουθεί να υπάρχει για την Ευρώπη; Και το άρθρο 5 της Συνθήκης του ΝΑΤΟ - σχετικά με τη συλλογική άμυνα - εξακολουθεί να ισχύει, κατά την άποψή σας;», ρωτήθηκε στη συνέχεια από την «Zeit», για να απαντήσει μονολεκτικά «ναι, πιστεύουμε ότι ισχύει».
Για την «ασφάλεια» της Ευρώπης και το ενδεχόμενο μιας ρωσικής επίθεσης, η πρόεδρος της Κομισιόν υποστήριξε ότι «αν και ο Πούτιν μπορεί να σταματάει κάθε τόσο, δεν υπάρχουν όρια στις αυτοκρατορικές του φιλοδοξίες».