Σάββατο 1 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Επιβράβευση... μεγαλοκομπιναδόρων

Αποτελεί κοινό μυστικό, ότι μια σειρά μεγαλοεπιχειρηματίες από τα «παλιά τζάκια» καταλήστευσαν στη δεκαετία του ?70 τις επιχειρήσεις τους και φυγάδευσαν τα κλοπιμαία στο εξωτερικό. Πολλοί από αυτούς, φόρεσαν στις επιχειρήσεις τους το μανδύα της «προβληματικής» και φυσικά όχι μόνο απέφυγαν τη φυλακή (αφού οι κυβερνήσεις του «παλιού ΠΑΣΟΚ» κοινωνικοποίησαν τα χρέη τους) αλλά συνέχισαν τη μεγάλη ζωή τρώγοντας από τα κλεμμένα που είχαν επενδύσει σε τράπεζες και ακίνητα στο εξωτερικό.

Φέτος, είναι η πρώτη φορά που στέλεχος της κυβέρνησης του «νέου ΠΑΣΟΚ», ομολογεί δημόσια το έγκλημα που διέπραξαν πολλοί μεγαλοεπιχειρηματίας από τα «παλιά τζάκια». Το έπραξε με διπλωματική γλώσσα, ο υπουργός Οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκης, ο οποίος μιλώντας από το βήμα της ετήσιας γενικής συνέλευσης του ΣΕΒ, παραδέχτηκε πως «Ενα σημαντικό μέρος του ελληνικού πλούτου βρίσκεται ακόμη σήμερα σε τράπεζες του εξωτερικού, είτε για να επενδυθεί σε μορφές που δεν προσφέρονται στη χώρα μας, είτε για να αποφύγει ελέγχους, είτε παλιότερα για να διαφυλαχτούν από τον συναλλαγματικό κίνδυνο της δραχμής».

Αντί όμως να στιγματίζει την παράνομη φυγάδευση κεφαλαίων στο εξωτερικό από τα «αφεντικά» που καταλήστευσαν τις επιχειρήσεις τους, ο Ν. Χριστοδουλάκης προανήγγειλε την απόφαση της κυβέρνησης Σημίτη να επιβραβεύσει τους αεριτζήδες και κομπιναδόρους μεγαλοεπιχειρηματίες από τα «παλιά τζάκια». Απέρριψε το ενδεχόμενο να ακολουθεί η πολιτική του παρελθόντος για επαναπατρισμό των φυγαδευθέντων κεφαλαίων λέγοντας, «Δεν πρόκειται να επαναλάβω ούτε απειλές, ούτε παρακάλια Οπως επανέκαμψαν τα Repos, όταν μειώθηκε η επαχθής φορολογία, έτσι σκοπεύουμε να διαμορφώσουμε ένα παρόμοιο περιβάλλον αποδόσεων και φορολογικής μεταχείρισης για τα εκπατρισμένα κεφάλαια και τις ναυτιλιακές επιχειρήσεις».

Απευθυνόμενος μάλιστα, σε όσους έχουν βγάλει τα κεφάλαιά τους στο εξωτερικό, είπε με νόημα: «Ελάτε εδώ με τους ίδιους όρους που έχετε έξω!». Δηλαδή ο κύριος υπουργός, αξιοποίησε το βήμα της συνέλευσης του ΣΕΒ, όχι μόνο για να δώσει δημόσια άφεση αμαρτιών σε όλους εκείνους που ρήμαξαν τις επιχειρήσεις τους και τις βάφτισαν «προβληματικές» αλλά και να τους πει πως η κυβέρνηση προτίθεται να τους πληρώσει κι από πάνω για να να ξαναφέρουν στην Ελλάδα τα κεφάλαια που είχαν φυγαδεύσει παράνομα στο εξωτερικό...


Λ.Τ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στα σκαριά οι νέες ανατιμήσεις (2005-02-03 00:00:00.0)
Κόντρα μακριά από τα προβλήματα (2004-11-11 00:00:00.0)
Αμνηστία στην πολυετή λεηλασία (2004-11-02 00:00:00.0)
Ομολογίες για τις σχέσεις ΠΑΣΟΚ - μεγαλοεπιχειρηματιών (2004-01-28 00:00:00.0)
Λογοκρισία (2001-10-03 00:00:00.0)
Κλείνει ο φορέας «κοινωνικοποίησης» των ιδιωτικών χρεών (2000-05-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ