Τρίτη 2 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΕΠΑΝΑΠΑΤΡΙΣΜΟΣ» ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ
Αμνηστία στην πολυετή λεηλασία

Συμβολικός φόρος 3% για τα κεφάλαια που φυγαδεύτηκαν στις τράπεζες του εξωτερικού

Καραμπινάτη φοροασυλία και αμνηστία όσων εκπροσώπων της οικονομικής ολιγαρχίας φυγάδευαν επί δεκαετίες παράνομα κεφάλαια στο εξωτερικό αποτελεί η υπουργική απόφαση που έρχεται να υλοποιήσει το νόμο για τον «επαναπατρισμό» κεφαλαίων. Επί της ουσίας η κυβέρνηση της ΝΔ αμνηστεύει πλήρως τους μεγαλοεπιχειρηματίες και τους άλλους επιτήδειους οι οποίοι αφού απέσπασαν τεράστια ποσά από τον κοινωνικά παραγόμενο πλούτο κατάφεραν - με την ανοχή και τις πλάτες των κυβερνώντων - να τα φυγαδεύσουν στις τράπεζες του εξωτερικού. Είναι απόλυτα φανερό ότι ένα σημαντικό μέρος από τα κεφάλαια αυτά είναι προϊόν του «εγκλήματος στο χρηματιστήριο», για το οποίο, κατά... τα λοιπά υποτίθεται πως κόπτεται η κυβέρνηση. Η κυβερνητική ρύθμιση προβλέπει συμβολικό φορολογικό συντελεστή 3% επί της αξίας των λεγόμενων «επαναπατριζόμενων» κεφαλαίων, ενώ η προθεσμία λήγει στις 4 Φλεβάρη του 2005, αν και θεωρείται βέβαιο πως θα δοθεί παράταση. Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους υπολογίζει τα κεφάλαια που θα εισρεύσουν στα 20 δισ. ευρώ, αλλά άλλες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μικρότερα ποσά. Σε κάθε περίπτωση τα κεφάλαια που φυγαδεύτηκαν είναι πολύ μεγαλύτερα από τα αναμενόμενα να επανεισρεύσουν. Το συγκεκριμένο μέτρο εξυπηρετεί και το ντόπιο τραπεζικό κεφάλαιο (και ιδιαίτερα συγκεκριμένους τραπεζικούς ομίλους), οι οποίοι ανάμεσα σε άλλα θα αυξήσουν τη διαθέσιμη ρευστότητά τους και την πελατεία τους. Αποκαλυπτική ήταν η έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, σύμφωνα με την οποία οι διατάξεις του νόμου θα έχουν τις εξής επιπτώσεις:

  • Απώλεια εσόδων του δημοσίου από την απαλλαγή των ανωτέρω προσώπων από γεννημένες φορολογικές υποχρεώσεις και αδικήματα.
  • Απώλεια εσόδων από α) την απαλλαγή των προαναφερομένων από τυχόν φορολογικά αδικήματα και β) από τη μη εφαρμογή του άρθρου 17 του Ν. 2238/94, δηλαδή του «πόθεν έσχες» για την επιβολή τεκμαρτών εισοδημάτων...

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ