Τετάρτη 5 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 50
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Ερώτηση:

Ποια η σημασία των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών;

Απάντηση:

Οι δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές έχουν γενικότερη πολιτική σημασία. Χρησιμοποιούνται, κυρίως από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, ως πρόκριμα των εθνικών εκλογών, ως μέσο για την προώθηση γενικότερων σχεδίων των δύο αυτών κομμάτων του κατεστημένου, ώστε να υπηρετούνται καλύτερα το αστικό πολιτικό σύστημα και τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Το κύριο που τους ενδιαφέρει είναι να σταματήσουν οι διεργασίες που υπάρχουν μέσα στο λαό, διεργασίες μετατροπής της δυσαρέσκειας σε καταδίκη της πολιτικής τους, και να δημιουργήσουν συνθήκες εγκλωβισμού όσο γίνεται μεγαλύτερων τμημάτων του λαού στην κυρίαρχη πολιτική.

Να δημιουργήσουν συνθήκες, ώστε να προωθούνται με τα λιγότερα δυνατά εμπόδια οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, η πολιτική της ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων, της περιστολής των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών.

Οι τοπικές εκλογές χρησιμοποιούνται επίσης απ' αυτά τα κόμματα για να δοκιμαστούν κεντροαριστερές, κεντροδεξιές λύσεις. Η συγκρότηση των συνδυασμών τους, οι συνεργασίες τους αποτελούν πεδίο τέτοιων δοκιμών, με την επιθυμία τους βεβαίως να προκύψουν ανάλογες και σε κυβερνητικό επίπεδο στις εθνικές εκλογές. Αλλωστε, δυνάμεις που να συνδράμουν σε τέτοιες λύσεις υπάρχουν. Για παράδειγμα, η αυτόνομη κάθοδος του ΣΥΝ στις τρεις μεγάλες πόλεις (Αθήνα, Πειραιάς, Θεσσαλονίκη) δεν αλλάζει σε τίποτα τη δική του συμβολή στην υπόθεση της «κεντροαριστεράς», αφού στην υπόλοιπη Ελλάδα ακολουθούν τακτική συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ.


Το ΠΑΣΟΚ εντείνει τα αντιδεξιά σύνδρομα, προκειμένου να εγκλωβίσει δυσαρεστημένα τμήματα των λαϊκών στρωμάτων, ή, αν μπορέσει, ακόμη και εργαζόμενους που ριζοσπαστικοποιούνται, στη δική του πολιτική, στο όνομα των χειρότερων, που θα 'ρθουν αν ενισχυθεί η ΝΔ.

Η ΝΔ θέλει να αξιοποιήσει την αντικυβερνητική δυσαρέσκεια, προκειμένου να ενισχυθεί στις τοπικές εκλογές για να διεκδικήσει και την κυβερνητική εξουσία. Προβάλλει την παραπλανητική θεωρία ότι καταργήθηκαν οι διαχωριστικές γραμμές στην κοινωνία, κρύβοντας την ταξική ουσία των αντιθέσεων, προκειμένου, επίσης, να πείσει ότι θα ακολουθήσει φιλολαϊκή πολιτική.

Και τα δύο αυτά κόμματα επιδιώκουν να εμφανίσουν σαν κύριο το θέμα της καλύτερης διαχείρισης της δοσμένης αντιλαϊκής πολιτικής και όχι την ανάγκη αμφισβήτησης και ανατροπής της. Και γι' αυτόν επίσης το λόγο επιδιώκουν την εκλογή δημοτικών και νομαρχιακών αρχών, για να παίξουν ενεργητικό ρόλο στην προώθηση αυτής της πολιτικής. Στην ίδια, επίσης, ρότα της διαχείρισης, κινούνται και δυνάμεις, όπως ο ΣΥΝ.

Το θέμα, συνεπώς, δεν είναι αν οι δήμαρχοι, νομάρχες, οι υποψήφιοι, είναι τίμιοι και ικανοί, που κι αυτά είναι κριτήρια, αλλά το κύριο είναι οι εγγυήσεις με βάση την προηγούμενη θητεία τους, η γενικότερη κοινωνική, πολιτική δράση τους, η δυνατότητά τους να συμβάλουν στην οργάνωση του λαού κατά της ανεργίας, στην πολιτική κατά του πολέμου, κατά των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων, να μπορούν να φτάσουν ως την απειθαρχία στις αντιλαϊκές επιλογές.

Δεν υπάρχει άλλη επιλογή από την ανάπτυξη πάλης κατά των αντιλαϊκών επιλογών που καλούνται να εφαρμόσουν οι τοπικές αρχές. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή από την αντίσταση, την απειθαρχία σε αντιλαϊκές πολιτικές, τη στήριξη στο λαϊκό κίνημα, τη συμπαράταξη του λαού με εκείνες τις τοπικές αρχές που είναι διατεθειμένες να διεκδικήσουν φιλολαϊκές λύσεις.

Επομένως, είναι ανάγκη και στις τοπικές εκλογές, ο λαός να καταδικάσει και στους δύο γύρους, την κυβερνητική πολιτική, αλλά και όσους τη στηρίζουν, και την πολιτική της ΝΔ, τους συνδυασμούς που στηρίζουν. Να αναδείξει όσο γίνεται περισσότερες τοπικές αρχές, που θα διεκδικούν, θα παλεύουν για φιλολαϊκές λύσεις, θα επιδρούν και στις γενικότερες εξελίξεις. Να ενισχύσει αποφασιστικά τους συνδυασμούς που συγκροτούν οι κομμουνιστές μαζί με άλλες ριζοσπαστικές δυνάμεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ