Κυριακή 9 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΡΟΔΟ
Εγκώμιο για το μίσος

Μετά το λιντσάρισμα που έγινε στο λιμάνι του Πειραιά κάτω από τις ευλογίες του κράτους και την καθοδήγηση των Πασόκων, έσπασε απότομα η γενικευμένη ψευδαίσθηση στην οποία ως κοινωνία είχαμε βουλιάξει. Η αφύπνιση που έκανε την εμφάνισή της τροφοδότησε κι ένα ακόμα στοιχείο που βρισκόταν σε νάρκη: Το ταξικό μίσος, το απαραίτητο οξυγόνο για κάθε επαναστάτη. Το μίσος που προσπαθούν να θάψουν οι αστοί από τη μεταπολίτευση, που προσπάθησαν να το μπερδέψουν με το φθόνο και που το παρέδωσαν στα καλύτερα χέρια: Στον Λεωνίδα Κύρκο, τον καλό άνθρωπο, τον καλό νέγρο της Αριστεράς, έως τις γατούλες του Συνασπισμού και τους κάθε λογής συμβιβασμένους. Αρκετά. Θα θερίσουν τώρα ό,τι έσπειραν. Ευθύνη εμείς έχουμε μόνο για τους συντρόφους που χτυπήθηκαν στο λιμάνι. Χρέος μας είναι τώρα να δείξουμε πού κρύβεται το μίσος. Γιατί το κρύβουν, κι εγώ θα σας πω πού το κρύβουν, με τον τρόπο της λογοτεχνίας.

Το κρύβουν σε μαθήματα ανατομίας. Γι' αυτό φωτογραφίζονται γελαστοί οι μαθητές μπροστά στον δάσκαλο, που περήφανος δείχνει τα σπλάχνα όπου το κρύβουν, πιστεύοντας πως δεν πρόκειται να φτάσει εκεί κανείς για να το συναντήσει.

Το κρύβουν μέσα στον αναστημένο Λάζαρο, γιατί το μίσος τον ανέστησε -- και όχι ο Ιησούς, όπως λένε -- για να τελειώσει το έργο που άφησε στη μέση.

Το κρύβουν μέσα σε μια ασημένια λίμνη, όπου το πέταξε ο Αρχάγγελος Γαβριήλ, που κρυφά κατόρθωσε να το περάσει από τον ουράνιο πατέρα του.

Το κρύβουν μέσα στον ύπνο, όπου κανείς δε γνωρίζει πώς είναι, γιατί ζει όλες τις μεταμορφώσεις που ονειρεύεται εκείνος που κοιμάται.

Το κρύβουν στις φυλακές, μέσα στα στήθη των κρατουμένων, που σ' αυτό χρωστάνε τη ζωή τους, νομίζουν πως αυτό τους γέννησε, το λατρεύουν και ποτέ δε μιλούν γι' αυτό.

Το κρύβουν μέσα σ' ένα φιλί, για ώρα κινδύνου και ανάγκης. Ενα φιλί που θα δώσουν μία και μοναδική φορά, συνήθως πριν πεθάνουν.

Το κρύβουν στην έκπληξη που εκδηλώνεται σε στιγμή προδοσίας και προκαλεί το «γιατί με εγκατέλειψες».

Το κρύβει, τέλος, ένας νικητής που χαιρετάει τα πλήθη ενώ ένα γυναικείο κεφάλι γεννιέται ακαριαία στο στήθος του. Στα πόδια του βρίσκεται η πιο επικίνδυνη παγίδα για το μίσος: Η σιωπή. Εχει ανθρώπινο κεφάλι και τα αυτιά της είναι φτερούγες γερακιού. Τη φυλάει ένα μικρό αγόρι με μάσκα από χαρτί κι ένα ξύλο στο δεξί χέρι.

Βοηθήστε το μίσος όπου κι αν βρίσκεστε, στην αφόρητη καθημερινότητα, στη νύχτα που σας περιβάλλει. Πάρτε το στα χέρια σας, διαβάστε του δυνατά ν' ακούσει τα ονόματα: Του Κώστα Κοκόγια, του λιθογράφου, του Νίκου Παπαγεωργάκη, του Αλεξανδρίδη, του σπουδαστή, του Νικόλα Ζαζόπουλου, οικοδόμου. Πείτε του πως από δω και στο εξής θα είναι πάντα δίπλα μας. Θα του κρατάμε το χέρι και θα του δείχνουμε τις σχέσεις μας που κατέστρεψαν και καταστρέφουν, τη ζωή μας που ξέρουμε ακριβώς πώς χάνεται. Πάρτε στα χέρια σας το μίσος, πετάξτε κάθε μπαστουνάκι, κάθε υποκατάστατο ζωής. Μαζέψτε τα κόκαλά σας και αντισταθείτε. Βοηθήστε το ταξικό μίσος, αδέλφια, όπου κι αν είστε, να φτάσει και στην τελευταία καρδιά.


Του
Γιώργου ΚΑΚΟΥΛΙΔΗ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πρόταξε τα αντεργατικά του στήθη... (2008-02-13 00:00:00.0)
Πώς χαιρετίζουν το νέο χρόνο (2002-08-29 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2002-06-15 00:00:00.0)
Είναι πολιτισμός να μισείς! (2001-06-10 00:00:00.0)
"Οχι" πια δειλοί μοιραίοι και άβουλοι! (1997-05-31 00:00:00.0)
Γιατί καθυστερούμε; (1997-03-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ