Σάββατο 8 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 86
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
«Βάζουν πλάτη» στην κυβέρνηση

Συμφωνούν και με την επιβολή ΦΠΑ στις νέες οικοδομές, που όμως δεν μπορεί να υλοποιηθεί μέσα στο 2003

Τα συμπεράσματα του διημέρου για τη λεγόμενη φορολογική μεταρρύθμιση, που διοργάνωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (ΠΟΕ-ΔΟΥ), δημοσιοποίησε χτες η συνδικαλιστική ηγεσία των εφοριακών υπαλλήλων. Από το σχετικό κείμενο αλλά και από τη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε χτες προκύπτει ότι η συνδικαλιστική ηγεσία της ΠΟΕ-ΔΟΥ καθώς και ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χρ. Πολυζωγόπουλος, «βάζουν πλάτη» στις κυβερνητικές μεθοδεύσεις.

Σύμφωνα με τους εφοριακούς, το ύψος του αφορολόγητου ποσού για μισθωτούς και συνταξιούχους πρέπει να καθοριστεί ανάλογα με το ποιες από τις εκπτώσεις θα καταργηθούν και ποιες θα παραμείνουν. Προτείνουν όμως να μην είναι χαμηλότερο από τα 4 εκατ. δρχ. και να φτάσει στα 6 εκατ. δρχ. στην περίπτωση που εργάζεται ο ένας από τους δυο συζύγους. Η διοίκηση της ΓΣΕΕ για το ίδιο θέμα κάνει λόγο για αφορολόγητο στα 4,5 εκατ. δρχ.

Το ζήτημα, βέβαια, δε βρίσκεται απλά στο ύψος του αφορολόγητου, γύρω από το οποίο έχει στηθεί ένα παιχνίδι εντυπώσεων από διάφορους παράγοντες, αλλά στην ουσία της επιχειρούμενης αντιλαϊκής μεταρρύθμισης του φορολογικού συστήματος και στην κατάργηση πλήθους εκπτώσεων. Σύμφωνη και με την επιβολή ΦΠΑ στις νέες οικοδομές είναι η ηγεσία των εφοριακών, όμως είναι βέβαιο πλέον ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί μέσα στο 2003. Είναι φανερό ότι οι σκέψεις για επιβολή του ΦΠΑ στα νέα ακίνητα συνδέονται άμεσα με νέα πολύ μεγάλη αύξηση των αντικειμενικών αξιών, στο ύψος των εμπορικών τιμών των ακινήτων, όπως επιτάσσει η σχετική κοινοτική οδηγία.

Οι θέσεις της ΠΟΕ-ΔΟΥ για τη λεγόμενη μεταρρύθμιση -- αρκετά γενικόλογες και αόριστες -- κινούνται στο γνωστό κυβερνητικό πλαίσιο.

Μεταξύ άλλων προτείνουν:

  • Κατάργηση μη αναγκαίων απαλλαγών και εξαιρέσεων.
  • Περιορισμό φοροδιαφυγής-κατάργηση χαριστικών ρυθμίσεων.
  • Αφορολόγητο όριο ικανό να καλύπτει τις ανάγκες διαβίωσης της οικογένειας.
  • Μείωση των έμμεσων φόρων με ενίσχυση της αναλογίας υπέρ των άμεσων φόρων. (Η πρόταση είναι απλό ευχολόγιο και δεν υποστηρίζεται από κανένα συγκεκριμένο μέτρο).
  • Μείωση κόστους διαχείρισης του φορολογικού συστήματος.
  • Και βέβαια δεν παραλείπουν να αναφερθούν στο «ανταγωνιστικό φορολογικό σύστημα και στην απλοποίησή του», προκειμένου να «είναι αποδεκτό σε διεθνές επίπεδο».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ