Πέμπτη 13 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΙΑ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Αλλάζει τους όρους του παιχνιδιού ο Ράμσφελντ

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-

Ο υπουργός Αμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Ράμσφελντ, έκανε χθες μια κίνηση, που αλλάζει δραστικά τους όρους του πολιτικού, διπλωματικού και στρατιωτικού παιγνιδιού μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν, όταν δήλωσε ότι «μαχητές της Αλ - Κάιντα δρουν στο Κασμίρ», στο πλευρό των μουσουλμανικών αυτονομιστικών οργανώσεων του κρατιδίου. Η δήλωση του Ράμσφελντ, αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Ινδό πρωθυπουργό Αταλ Μπιχάρι Βάτζπαϊ, είχε, εκτός των άλλων, στόχο να «πουλήσει» ευκολότερα και την αμερικανική πρόταση να υπάρξει εμπλοκή των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ και της Βρετανίας στην ασφάλεια του Κασμίρ, με από αέρος περιπολίες στη Γραμμή Ελέγχου, τα de facto σύνορα των δύο χωρών. Μάλιστα, ο Αμερικανός υπουργός έκανε και την πρόταση να τοποθετηθούν «αισθητήρες» υψηλής τεχνολογίας στη Γραμμή αυτή, για να παρακολουθούνται οι διεισδύσεις στο ινδικό έδαφος.

Νωρίτερα, ο Ράμσφελντ εξύμνησε το ινδικό «ενδιαφέρον και συμφέρον να λυθεί η κατάσταση με τον πρέποντα τρόπο», ενώ συζήτησε με την ινδική ηγεσία «τρόπους συνεργασίας για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας». Σήμερα, ο Ράμσφελντ αναμένεται στο Ισλαμαμπάντ για να συναντηθεί με τον δικτάτορα Περβέζ Μουσάραφ - μια συνάντηση εξαιρετικά κρίσιμη, καθώς ο Πακιστανός στρατηγός έχει εκφράσει έντονες επιφυλάξεις για τις «συμφιλιωτικές χειρονομίες» της ινδικής κυβέρνησης.

Η ένταση στα σύνορα, πάντως, δεν έχει μειωθεί, καθώς και χθες οι ανταλλαγές πυρών πυροβολικού επαναλήφθηκαν, ενώ στο Τζαμού 7 «αυτονομιστές» δύο διαφορετικών οργανώσεων, της Λασκάρ - ε - Τάιμπα και της Χιζμπούλ Μουτζαχεντίν, σκοτώθηκαν όταν, σύμφωνα με την ινδική αστυνομία, ενεπλάκησαν σε μάχη. Στο Πακιστάν μια είδηση με αρκετό ενδιαφέρον ήταν οι συλλήψεις δύο ανδρών που θεωρήθηκαν ύποπτοι ότι είχαν σχέση με τον Αμερικανό που κατηγορείται ότι σχεδίαζε την πρώτη επίθεση με ραδιενεργό «βρώμικη βόμβα» κατά των ΗΠΑ, ανακοινώθηκε από εκπρόσωπο των πακιστανικών μυστικών υπηρεσιών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ