Πέμπτη 13 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Σε... ρινγκ μετετράπη η Λόγια Τζίργκα

ΚΑΜΠΟΥΛ.-

Οι εικόνες από τη Λόγια Τζίργκα, το Μεγάλο Συμβούλιο που είχε διαφημιστεί από το διεθνή Τύπο ως το «πρώτο βήμα» σε μια πορεία... «εκδημοκρατισμού» του Αφγανιστάν, μιλούσαν χτες από μόνες τους: Αποδοκιμασίες οπαδών του πρώην μονάρχη Μοχαμέντ Ζαχίρ Σαχ κατά του Χαμίντ Καρζάι, που προεξόφλησε ήδη από προχτές την ανάδειξή του στην προεδρία του Αφγανιστάν, μετά τον εξαναγκασμό του πρώην μονάρχη από τους Αμερικανούς να μείνει εκτός της νομής της εξουσίας και την προαναγγελία της είδησης από τον απεσταλμένο τον ΗΠΑ Ζαλμάι Χαλιλζάντ. Αψιμαχίες Γερμανών στρατιωτών της Διεθνούς Δύναμης Αρωγής για την Ασφάλεια (ISAF) και Αφγανών αστυνομικών με σωματοφύλακες ενός από τους συμμετέχοντες στο Μεγάλο Συμβούλιο, με τους μεν να σημαδεύουν τους δε με διόλου ευκαταφρόνητη δύναμη πυρός -- και τελικά και το μακελειό να αποφεύγεται σαν από θαύμα. Οι αποχωρήσεις δεκάδων αντιπροσώπων που αποκάλεσαν το Μεγάλο Συμβούλιο «φάρσα» και κατήγγειλαν ότι οι Αμερικανοί «μανιπουλάρισαν» (σώωπα!) τη διαδικασία. Η πικρόχολη παραδοχή της υπουργού Γυναικείων Θεμάτων Σίμα Σαμάρ ότι «τα πάντα είχαν προαποφασιστεί από τους ισχυρούς... δεν είναι δημοκρατία αυτό». Και, τελικά, η ψηφοφορία που αναμενόταν -- με τις ευλογίες των Αμερικανών και των πολέμαρχων που εξαγόρασαν, φυσικά -- να αναδείξει «Πρόεδρο» τον Χαμίντ Καρζάι για τα επόμενα δύο χρόνια.

Ο Σαφάρ Μοχάμεντ, ένας από τους συμμετέχοντες, κάγχασε άγρια, σχολιάζοντας τα όσα έγιναν στο Μεγάλο Συμβούλιο. «Μας έλεγαν ότι αυτή η Λόγια Τζίργκα δε θα περιλάμβανε όσους έχουν αίμα στα χέρια τους. Αλλά αυτοί είναι εδώ, παντού. Αυτοί έχουν τα όπλα. Η διαδικασία μού μοιάζει σαν συμβούλιο των πολεμάρχων. Υποτίθεται ότι θα συμμετείχαν 1.500 άνθρωποι που θα είχαν εκλεγεί. Ηρθαν 1.700. Ποιοι είναι; Γιατί είναι εδώ; Οι κυβερνήτες ήρθαν, οι πολέμαρχοι ήρθαν. Ποιος τους επέλεξε;». Ο Καρζάι -- που απολογήθηκε μέσω εκπροσώπου του διότι «κατά λάθος» νόμισε ότι εξελέγη Πρόεδρος... προχτές -- εποίησε διακριτικά την νήσσαν. «Οι Αφγανοί θέλουν να μπει ένα τέλος στην κυριαρχία των όπλων», δήλωσε. Περιστοιχισμένος από τους κατέχοντες τις ισχυρότερες ένοπλες δυνάμεις -- φυσικά...

Από την Ουάσιγκτον, ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Κόλιν Πάουελ διερρήγνυε τα ιμάτιά του, διαβεβαιώνοντας ότι οι ΗΠΑ δεν αλλοίωσαν το αποτέλεσμα της Λόγια Τζίργκα, λέγοντας πως αυτή φαίνεται να είναι «αντιπροσωπευτική για όλο το λαό του Αφγανιστάν». Ωστόσο, διάφοροι εκπρόσωποι στη Λόγια Τζίργκα έκαναν εν εξάλλω δηλώσεις κατά του Καρζάι, που (μετά τον αποκλεισμό του Ζαχίρ Σαχ και του Μπουρχανουντίν Ραμπανί) είναι ουσιαστικά ο μόνος υποψήφιος για την «προεδρία» του Αφγανιστάν: Η δήλωση του Καρζάι ότι «όλα τελείωσαν, εξελέγην πρόεδρος», είπε ένας εκπρόσωπος ανώνυμα, «ήταν εντελώς ψέμα (...). Το ότι τον υποστήριξε ο πρώην βασιλιάς Ζάχερ Σαχ, δε σημαίνει και ότι εξελέγη».

Στο μεταξύ επανεμφανίστηκε χτες ο ηγέτης των Ταλιμπάν, Μουλάς Μοχαμάντ Ομάρ, που απείλησε με μελλοντικές τρομοκρατικές επιθέσεις σε αμερικανικό έδαφος σε συνέντευξή του στο Διαδίκτυο, την οποία ισχυρίζεται ότι πήρε η ρωσική εβδομαδιαία εφημερίδα «Argumenty i Fakty». «Αν η Αμερική δε σταματήσει τον άδικο πόλεμό της εναντίον των Μουσουλμάνων, θα επαναληφθούν γεγονότα όπως αυτά της 11ης Σεπτεμβρίου». Ο Ομάρ επανέλαβε πως ο Οσάμα μπιν Λάντεν είναι ζωντανός και βρίσκεται στο Αφγανιστάν. «Μας βοήθησε στον αγώνα μας εναντίον των Ρώσων και δε μας εγκατέλειψε τώρα», πρόσθεσε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ