Πέμπτη 13 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
Ντοκιμαντέρ για τα αμερικανικά εγκλήματα στο Αφγανιστάν

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ.--

Ενα ντοκιμαντέρ που θεμελιώνει με ατράνταχτα στοιχεία και μαρτυρίες μια σειρά εγκλημάτων πολέμου των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, του παραγωγού Τζέιμι Ντοράν, με 7ετή καριέρα στο BBC και αρκετές ακόμη ενδιαφέρουσες δουλιές (όπως αυτή για τους αγνοούμενους στη Χιλή, μεταξύ άλλων) παρουσιάστηκε χτες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Στο ντοκιμαντέρ, τα πλάνα για το οποίο τραβήχτηκαν μυστικά, παρουσιάζονται μαρτυρίες ανθρώπων που, παρά το φόβο των αντιποίνων από τους αμερικανούς και τους συμμάχους τους πολέμαρχους, δηλώνουν έτοιμοι να καταθέσουν σε διεθνές δικαστήριο, αν ποτέ υπάρξει τέτοιο. Οι Αμερικανοί στρατιώτες, σύμφωνα με τις μαρτυρίες αυτές, ενέχονται στους βασανισμούς και τις δολοφονίες κρατουμένων Ταλιμπάν, την «εξαφάνιση» 3.000 ανδρών από την περιοχή Μαζάρ-ι-Σαρίφ, εκατοντάδες εκ των οποίων δολοφονήθηκαν μέσα σε έτοιμους μαζικούς τάφους, και άλλα εγκλήματα κατά τη συνθήκη της Γενεύης και το διεθνές δικαιικό πλαίσιο.

Καθεαυτές οι μαρτυρίες είναι --το λιγότερο-- ανατριχιαστικές: «Είδα έναν Αμερικανό στρατιώτη να σπάει το σβέρκο ενός κρατούμενου και να ρίχνει οξύ σε άλλους. Οι Αμερικανοί έκαναν ό,τι ήθελαν. Δεν είχαμε καμιά δύναμη να τους σταματήσουμε», λέει ένας μάρτυρας. Ενας άλλος: «Εκοβαν δάχτυλα, έκοβαν γλώσσες, έκοβαν τα μαλλιά και μετά τις γενειάδες. Μερικές φορές για πλάκα. Επαιρναν κρατούμενους και τους χτυπούσαν για να διασκεδάσουν και μετά τους γύριζαν πίσω στη φυλακή. Μερικές φορές, όμως, οι κρατούμενοι δεν επέστρεφαν, εξαφανίζονταν». Τουλάχιστον ένας ακτιβιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ο Αντριου ΜακΕντι, αφού είδε το ντοκιμαντέρ δήλωσε ξερά ότι «αυτά τα εγκλήματα παραβιάζουν τη διεθνή νομοθεσία, αλλά και τη νομοθεσία των ΗΠΑ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ