Πέμπτη 13 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΧΑΓΗΣ
Ο Μιλόσεβιτς «ξεσκεπάζει» τον Γουόκερ

Οι ΗΠΑ πιέζουν... την Ντελ Πόντε

ΧΑΓΗ.--

Στο μεμπτό πρότερο βίο του Αμερικανού «διπλωμάτη» (πρώην πράκτορα της CIA) Γουίλιαμ Γουόκερ, ο οποίος κατέθεσε και χτες με την ιδιότητα του επικεφαλής της ομάδας «επιβεβαιωτών» του ΟΑΣΕ στο Κοσσυφοπέδιο (απ' τον Οκτώβρη του '98 μέχρι το Φλεβάρη του '99), έριξε το βάρος κατά τη διαδικασία αντεξέτασής του ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Το ίδιο 24ωρο, οι εισαγγελείς του δικαστηρίου της Χάγης απέφευγαν να σχολιάσουν χτεσινό δημοσίευμα των «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», που κατέγραφε τις, σε βάρος τους, έντονες πιέσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προκειμένου ο «αρχιτέκτονας» της Συνθήκης Ντέιτον, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, να καταθέσει εν κρυπτώ -- ή, ακόμη καλύτερα, να μην καταθέσει διόλου -- είτε ως μάρτυρας κατηγορίας, είτε ως μάρτυρας υπεράσπισης με αίτημα του Μιλόσεβιτς!

Το παρελθόν «προδίδει» τον Γουόκερ...

Θυμίζοντας το βρώμικο ρόλο του Γουόκερ στο σκάνδαλο Ιράν-Κόντρας και σε μία σειρά πραξικοπημάτων σε χώρες της Λατινικής Αμερικής, ο Μιλόσεβιτς έδειξε πως μόνον αγνά και αμερόληπτα δεν ήταν τα κίνητρα του Γουόκερ ως επικεφαλής της ομάδας «επιβεβαιωτών» του ΟΑΣΕ, λέγοντάς του κατά τη διάρκεια της αντεξέτασης: «Στο Κοσσυφοπέδιο δράσατε υποστηρίζοντας τους Κόντρας του ΟΥΤΣΕΚΑ»!

Ο Γουόκερ αρνήθηκε πως όταν είχε σταλεί στην Ονδούρα (τέλη δεκαετίας '80) συμμετείχε στις δολοφονίες προοδευτικών ιερωμένων και καθολικών μοναχών, ισχυριζόμενος πως, αντίθετα, «βοηθούσε στην από αέρος αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας»! Ωστόσο, ο Μιλόσεβιτς επέμεινε για τον ανάλογα βρώμικο ρόλο που έπαιξε ο Γουόκερ στο Κοσσυφοπέδιο, λέγοντας πως τελικά οι εκεί «επιβεβαιωτές» του ΟΑΣΕ «είχαν στρατολογηθεί απ' τη CIA».

Στην κατάθεση του Γουόκερ πως ήταν τάχα αυτόπτης μάρτυρας της «λίμνης αίματος», μέσα στην οποία βρέθηκαν τα θύματα του Ράτσακ, ο Μιλόσεβιτς αντιπαρέταξε φωτογραφίες που έδειχναν την απουσία αίματος απ' τα πτώματα των αμάχων, τα οποία, σύμφωνα με την πρώην σερβική κυβέρνηση, ανήκαν σε αυτονομιστές του ΟΥΤΣΕΚΑ που είχαν σκοτωθεί σε μάχες. Ο Γουόκερ επέμεινε πως είδε τα πτώματα να είναι «σε λίμνη αίματος», χαρακτηρίζοντας μάλιστα γελοίο το ενδεχόμενο τα πτώματα να ανήκαν σε αυτονομιστές του ΟΥΤΣΕΚΑ ή πως η διαβόητη σφαγή του Ράτσακ δεν ήταν παρά μία σκηνοθετημένη προβοκάτσια για την έναρξη των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών.

«Μιλάτε για λίμνες αίματος και στο έδαφος δεν υπάρχει καθόλου. Βλέπετε αίμα σ' αυτή την εικόνα;», ρώτησε τον Γουόκερ ο Μιλόσεβιτς. «Οχι, όχι σ' αυτή τη φωτογραφία!», παραδέχτηκε ο μάρτυρας, επαναλαμβάνοντας: «Πάντως, εγώ είδα αίμα στο έδαφος. Είδα αίμα στα τραύματα. Υπήρχε πολύ αίμα. Κανένα απ' αυτά τα πτώματα δε μεταφέρθηκε εκεί από κάπου αλλού»...

Δε θέλουν τον Χόλμπρουκ στη Χάγη...

Οι εκπρόσωποι του δικαστηρίου της Χάγης απέφυγαν να διαψεύσουν ή να επιβεβαιώσουν το χτεσινό ρεπορτάζ των «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», σύμφωνα με το οποίο η κυβέρνηση Τζ. Ου. Μπους ασκεί έντονες πιέσεις στους εισαγγελείς του δικαστηρίου (με πρώτη την Κάρλα ντελ Πόντε) προκειμένου να καταθέσει εν κρυπτώ, ή, ακόμη καλύτερα..., να μην προσέλθει καθόλου στο δικαστήριο ο «αρχιτέκτονας» της Συνθήκης του Ντέιτον στη Βοσνία, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ. Μεταξύ άλλων, γράφει η εφημερίδα, η Ουάσιγκτον θεωρεί πως η κατάθεση ενός Αμερικανού πρώην κυβερνητικού αξιωματούχου στο ειδικό Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία θα μπορούσε να αποτελεί «δικαστικό προηγούμενο» έναντι ενδεχόμενων μελλοντικών υποχρεώσεών της στο υπό σύσταση (τον ερχόμενο Ιούλη) Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο του ΟΗΕ, στο οποίο οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν με κανέναν τρόπο να συμμετάσχουν...

«Γι' αυτό οι ΗΠΑ διακυβεύουν τις καταθέσεις κάποιων απ' τους πιο σημαντικούς μάρτυρες στη δίκη του Μιλόσεβιτς», σημειώνουν οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», προσθέτοντας: «Η κυβέρνηση Μπους ανησυχεί για οποιοδήποτε δικαστικό προηγούμενο κατάθεσης ανώτερων Αμερικανών αξιωματούχων... Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και την Κάρλα ντελ Πόντε έχουν γίνει τόσο δύσκολες ώστε η εισαγγελέας της Χάγης, που έχει προθεσμία 14 μήνες προκειμένου να ολοκληρωθεί η δίκη, να σκέφτεται να μην τους καλέσει καθόλου στη δίκη Μιλόσεβιτς».

«Εάν η Ντελ Πόντε επιλέξει τελικά να μην καλέσει τον Χόλμπρουκ, τότε ο τελευταίος μπορεί να αναγκαστεί να καταθέσει ως μάρτυρας υπεράσπισης...» αναφέρει η εφημερίδα, επισημαίνοντας πως «εάν ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις των ΗΠΑ, τότε αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει παράδειγμα μίμησης και από άλλες χώρες με επιχείρημα πως δεν υπάρχει λόγος συνεργασίας με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο του ΟΗΕ όταν το δικαστήριο της Χάγης κάνει εξαιρέσεις για ένα μέλος των Ηνωμένων Εθνών μόνο και μόνο επειδή διαθέτει μεγάλη πολιτική ισχύ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ