Σάββατο 22 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Κάτω τα χέρια από την απεργία!

Με άμεση, δυναμική πορεία μέσα στο λιμάνι και στους δρόμους του Πειραιά εξέφρασε την αλληλεγγύη της η εργατική τάξη στους απεργούς ναυτεργάτες

Από τη χτεσινή συγκέντρωση αλληλεγγύης στο λιμάνι

Eurokinissi

Από τη χτεσινή συγκέντρωση αλληλεγγύης στο λιμάνι
Απειθαρχία! Μήνυμα άμεσο, ξεκάθαρο και αποφασιστικό, μήνυμα συνέχισης του αγώνα, κόντρα στα φασιστικά μέτρα της κυβέρνησης, έστειλαν χτες το βράδυ στους εφοπλιστές, στην κυβέρνηση και σε όλους τους εκπροσώπους τους οι απεργοί ναυτεργάτες και ο λαός του Πειραιά με μια μαχητική και ιδιαίτερα μαζική συγκέντρωση και πορεία στο λιμάνι και στους δρόμους της πόλης.

Με το άκουσμα της απόφασης της κυβέρνησης για πολιτική επιστράτευση των ναυτεργατών κατ' εντολή των εφοπλιστών, απ' όλες τις μεριές του Πειραιά, αλλά και της Αθήνας, πλήθος κόσμου, εργάτες, μαθητές, φοιτητές, συνταξιούχοι συγκεντρώθηκαν στις 7 το απόγευμα στην πλατεία Καραϊσκάκη, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής Σωματείων Πειραιά. «Καταδικάζουμε την απόφαση της κυβέρνησης και δηλώνουμε ότι θα παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις για να μην περάσει», είπε ο Μιχάλης Νουφαρίτσης, εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής. «Η τρομοκρατία δε θα περάσει», φώναζαν οι διαδηλωτές που συνεχώς αυξάνονταν.

«Ενα πράγμα τούς κάνουμε καθαρό, ότι η απεργία δεν παζαρεύεται. Δεν πρόκειται να υποκύψουμε», ήταν το αγωνιστικό μήνυμα των εργατών της Ζώνης που μετέφερε στη συγκέντρωση ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά, Ιορδάνης Πουντίδης. Οταν ανακοινώθηκε η απόφαση για συνέχιση της 48ωρης απεργίας έγινε δεκτή με χειροκροτήματα και ενθουσιασμό. Τα πανό υψώθηκαν. «Τα αντιασφαλιστικά μέτρα δε θα περάσουν. Με τους αγώνες απαντάμε στην πολιτική επιστράτευση», έγραφε το πανό της Συντονιστικής Επιτροπής Σωματείων Πειραιά και η πορεία ξεκίνησε με προορισμό το λιμάνι.

Με την είσοδο των διαδηλωτών στο χώρο μαύρα πανιά υψώνονταν σε κάθε καράβι, απ' όπου περνούσε η πορεία. Από τον καταπέλτη του πλοίου «ΠΟΣΕΙΔΩΝ ΕΛΛΑΣ» ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ, Γιώργος Τούσσας, μετέφερε θερμό αγωνιστικό ταξικό χαιρετισμό στους απεργούς ναυτεργάτες και στους εργαζόμενους που βρίσκονται αλληλέγγυοι στον αγώνα τους. Ξεκαθάρισε ότι η απόφαση αυτή δε στρέφεται μόνο ενάντια στους απεργούς ναυτεργάτες αλλά «χτυπάει θεμελιώδη δικαιώματα της εργατικής τάξης, χτυπάει το ιερό δικαίωμα στην απεργία. Καλούμε τους ναυτεργάτες να απειθαρχήσουν». «Κάποια στελέχη της ΠΝΟ, οι εγκάθετοι των εφοπλιστών παροτρύνουν τους ναυτεργάτες να πάρουν τα φύλλα πορείας, τα φύλλα ντροπής. Ο,τι κι αν κάνουν όμως δε θα καταφέρουν να αλλοιώσουν τη βούληση και τη συνείδηση των ναυτεργατών», υπογράμμισε.

Στη συνέχεια τη συγκέντρωση χαιρέτισε εκπρόσωπος του ΚΚ Καναδά που βρίσκεται στην Αθήνα παίρνοντας μέρος στη συνάντηση των Κομμουνιστικών Κομμάτων. «Δεν είστε μόνοι», τόνισε περιγράφοντας ότι στον Καναδά, στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες τα κοινωνικά δικαιώματα των εργαζομένων δέχονται επίθεση και απέναντι στον αυταρχισμό και στην τρομοκρατία «οι εργάτες έχουν το δικαίωμα να αψηφήσουν τους άδικους νόμους».

Η πορεία συνεχίστηκε δίπλα στα «νεκρά» καράβια. Επόμενος σταθμός το πλοίο «ΠΑΤΜΟΣ». Στο πρώτο κατάστρωμα του πλοίου ανέβηκε ο Γιώργος Μαυρίκος, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ. «Θα κάνουμε κουρελόχαρτα τα χαρτιά της πολιτικής επιστράτευσης», δήλωσε ο Γ. Μαυρίκος, για να πει στη συνέχεια: «Η κυβέρνηση θα αρχίσει από απόψε να συκοφαντεί αυτόν τον αγώνα, ότι στο λιμάνι έφτασαν οικοδόμοι, φοιτητές, μαθητές. Εμείς είμαστε περήφανοι που είναι εδώ. Καλούμε τους εργαζόμενους του Πειραιά να έρθουν εδώ γιατί ο αγώνας είναι ενιαίος. Εδώ στο λιμάνι χτυπιέται το δικαίωμα για την απεργία. Εμείς, το ΠΑΜΕ, είμαστε διπλά περήφανοι που μαζί με τους πατεράδες και τις μανάδες είναι εδώ και τα παιδιά τους». Στη συνέχεια ο Γ. Μαυρίκος αναφέρθηκε στους αγώνες που δίνει η εργατική τάξη τα τελευταία δυο χρόνια για την υπεράσπιση της Κοινωνικής Ασφάλισης: «Ο ρόλος, η στάση, η δράση του ΠΑΜΕ ξεχώρισε, ήταν παραπάνω από σημαντικός. Χτυπήσαμε τις θεωρίες της ταξικής συνεργασίας, τους στημένους διαλόγους, τις αστικές θεωρίες περί ανταγωνιστικότητας. Θα ήταν χειρότερες ακόμα όλες αυτές οι επιθέσεις. Αυτά καταγράφονται στα θετικά της πάλης μας. Πρέπει να καταδικάσουμε αυτή την πολιτική, να βάλουμε τα στήθια μας μπροστά για να μην εφαρμοστεί αυτή η απόφαση της κυβέρνησης».

Η πορεία συνεχίστηκε στους κεντρικούς δρόμους του Πειραιά, με τα συνθήματα να ηχούν σε κάθε βήμα: «ΜΑΤ, βία, αυταρχισμός, αυτός είναι ο εκσυγχρονισμός», «Με ρόπαλα και ΜΑΤ χτυπάτε τους εργάτες και στους εφοπλιστές κάνετε τις πλάτες», «Αυτά τα μέτρα αυτή η πολιτική με αγώνες ταξικούς θα ανατραπεί», για να ξαναμπεί στο χώρο του λιμανιού. Εκεί ο Θανάσης Παφίλης, επικεφαλής της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας» και υποψήφιος υπερνομάρχης Αθήνας-Πειραιά, εξέφρασε την καταδίκη του προς τη φασιστική απόφαση της κυβέρνησης, η οποία αξιοποιεί ό,τι πιο αντιδημοκρατικό έχει στα συρτάρια της. Επισήμανε ακόμα ότι η εργατική τάξη πέρασε στην αντεπίθεση.

Απ' την πλευρά του ο Ηλίας Νικολόπουλος, καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου και υποψήφιος νομάρχης Αθήνας της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας», τόνισε ότι η πολιτική επιστράτευση των ναυτεργατών είναι άκρως αντισυνταγματική αφού εφαρμόζεται μόνο σε περιπτώσεις πολέμου, προσβολής δημόσιας υγείας και γενικής επιστράτευσης.

Στη διαδήλωση παραβρέθηκαν αντιπροσωπείες του ΚΚΕ, του ΔΗΚΚΙ, της Κομμουνιστικής Ανανέωσης και πολλά σωματεία και φορείς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ