Σάββατο 22 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΠΕΡΓΙΑ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΩΝ
Εντυσαν στο χακί το απεργιακό δικαίωμα

Δεν έχει πάτο η φασιστική κατρακύλα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ!

Η κυβέρνηση, αφού δεν μπόρεσε να αντιμετωπίσει την απεργία με τα ανθρωπόμορφα κτήνη των ειδικών δυνάμεων, έντυσε στο χακί τους ίδιους τους απεργούς
Η κυβέρνηση, αφού δεν μπόρεσε να αντιμετωπίσει την απεργία με τα ανθρωπόμορφα κτήνη των ειδικών δυνάμεων, έντυσε στο χακί τους ίδιους τους απεργούς
Χτες το απόγευμα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ «ξέθαψε» τα δικτατορικά διατάγματα του Μεταξά - από το 1938 - και επέβαλε σε βάρος των απεργών ναυτεργατών το έσχατο μέσο της πολιτικής επιστράτευσης, κηρύσσοντας στρατιωτικό νόμο στα καράβια!

Αυτή η νέα σφοδρή, χουντικού τύπου, επίθεση, που εξαπολύει η κυβέρνηση σε βάρος του μεγαλειώδους απεργιακού αγώνα των ναυτεργατών, έρχεται να προστεθεί στο ματοκύλισμα του λιμανιού από τους κατασταλτικούς της μηχανισμούς, στις 29 του Μάη, και να καταδείξει ότι πλέον η άρχουσα τάξη της χώρας, μέσα στον πανικό της μπροστά στους διογκούμενους ταξικούς αγώνες, έχει κηρύξει ανοιχτά τον «πόλεμο» στις θεμελιώδεις δημοκρατικές ελευθερίες και τα βασικά συνδικαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, προκειμένου να περάσουν τα βάρβαρα αντιλαϊκά της σχέδια, όπως το αντιασφαλιστικό εξάμβλωμα!

Απόδειξη ότι η απόφαση της κυβέρνησης για την επιβολή της πολιτικής επιστράτευσης υπαγορεύτηκε ευθέως από τους εφοπλιστές και, συνολικά, την πλουτοκρατία της χώρας, αποτελεί το χτεσινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «ΒΗΜΑ» του συγκροτήματος Λαμπράκη, όπου, πριν από οποιαδήποτε σχετική επίσημη κυβερνητική ανακοίνωση, έκανε λόγο για «απειλή επιστράτευσης»!

Η απόφαση αυτή αφορά σε 4.000 ναυτεργάτες, που είναι ναυτολογημένοι σε πλοία ακτοπλοϊκά και τουριστικά. Οι ναυτεργάτες θα «διαταχθούν» με προσωπικές κλήσεις που θα τους επιδοθούν, είτε στα σπίτια τους με λιμενικούς ή αστυνομικούς, είτε στο πλοίο από τον καπετάνιο, να επιβιβαστούν στο πλοίο για να το κινήσουν. Για όποιον αρνηθεί, διατάσσεται η άμεση σύλληψή του!

Ως πρόσχημα γι' αυτήν τη φασιστική απόφαση η κυβέρνηση, μέσω του υφυπουργού Τύπου Τηλ. Χυτήρη, έφερε το ...«συμφέρον του κοινωνικού συνόλου» για να προκαλέσει τη νοημοσύνη των ναυτεργατών, των νησιωτών, συνολικά των εργαζομένων. Και αυτό, γιατί επικαλούνται το «κοινωνικό σύνολο» αυτοί που υπογράφουν για να ταξιδεύουν ανενόχλητα σαπάκια χειρότερα και από το «ΣΑΜΙΝΑ». Αυτοί, που, με δική τους εντολή, οι υπεύθυνοι ακριβώς αυτού του πολύνεκρου ναυαγίου του «ΣΑΜΙΝΑ» κυκλοφορούν ελεύθεροι! Η κυβέρνηση μιλά για το «κοινωνικό σύνολο», όταν επιτρέπει στους εφοπλιστές να αφήνουν «ακάλυπτα» δεκάδες νησιά μέχρι και μήνα, επειδή δε συμφέρουν ...οικονομικώς! Οταν με το νομοθετικό της έκτρωμα 2932/2001 μετατρέπει τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, το τέταρτο όπλο της χώρας, σε είδος πολυτελείας για τους επιβάτες από τα εισιτήρια «φωτιά» που έχει επιβάλει, καταδικάζει τα νησιά σε ακόμα μεγαλύτερη απομόνωση, επιτρέπει από την 1η Νοέμβρη 2002 στους ακτοπλόους εφοπλιστές να πετάξουν μαζικά στη στεριά τους Ελληνες ναυτεργάτες και να επιβάλουν στις ελληνικές θάλασσες το νόμο της ζούγκλας!

Την τακτική του αποπροσανατολισμού των απεργών ναυτεργατών, συνολικά των εργαζομένων της χώρας, εξακολουθεί να τηρεί η ΝΔ, η οποία επιχειρεί ταυτόχρονα να καπηλευτεί τον αγώνα των ναυτεργατών και να τον οδηγήσει σε «ανώδυνα» μονοπάτια. Ενδειξη των επιδιώξεών της αποτέλεσαν οι δηλώσεις του γενικού γραμματέα της ΓΣΕΕ και στελέχους της ΔΑΚΕ Γ. Μανώλη, ο οποίος βρέθηκε το απόγευμα στην Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία. Εκανε ξανά λόγο, ακολουθώντας τη ...γραμμή Καραμανλή, για ακυβερνησία, όταν η επίταξη είναι σαφές δείγμα ότι όλα στην κυβέρνηση δουλεύουν ρολόι και συνέχισε, λέγοντας ότι ο πρωθυπουργός θα έπρεπε να «κάνει αποστράτευση υπουργών», λες και εκεί είναι το πρόβλημα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ