Σάββατο 22 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Οι μόνιμοι απεργοσπάστες χτες έδωσαν ρέστα

Αγώνα ταξικό, παρακαταθήκη για τους εργαζόμενους, αγώνα που προσθέτει λαμπρές σελίδες στην ιστορία του ναυτεργατικού κινήματος, έδωσαν επί 5 μέρες περήφανα και παλικαρίσια οι ναυτεργάτες όλης της χώρας, προκαλώντας τον πανικό στο μαύρο, άθλιο μέτωπο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, των εφοπλιστών, συνολικά του μεγάλου κεφαλαίου της χώρας. Ο αγώνας αυτός έφερε την κυβέρνηση σε τέτοια κατάσταση παράκρουσης ώστε, για να «σπάσει» την απεργία, τσαλαπάτησε Σύνταγμα και νόμους και χτες το απόγευμα κήρυξε στα λιμάνια στρατιωτικό νόμο επιβάλλοντας στους ναυτεργάτες το έσχατο μέτρο της πολιτικής επιστράτευσης! Η επιβολή αυτού του μέτρου είναι η τρανταχτή απόδειξη ότι η πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ στους ναυτεργάτες δεν πέρασε! «Τσακίστηκε» εκεί στους καταπέλτες.

Ιστορικές είναι οι ευθύνες της πλειοψηφίας στη διοίκηση της ΠΝΟ και προσωπικά του γενικού της γραμματέα, Ι. Χαλά, και του Αν. Νταλακογιώργου, μέλους της διοίκησης, προέδρου της Ενωσης Ναυτών και εκλεκτού συνδικαλιστή του ΣΥΝ. Οι συνδικαλιστές αυτοί έσπευσαν να αρπάξουν τη σκυτάλη από την κυβέρνηση και αμέσως μετά την ανακοίνωση της επιστράτευσης παρέλασαν από όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης για να δηλώσουν, όπως είπε ο Γ. Χαλάς, ότι «σε όποιο ναυτεργάτη σταλεί το χαρτί της επίταξης τότε αυτός οφείλει να παρουσιαστεί στο πλοίο του»! Δίνοντας έτσι έμμεσα το σύνθημα για τη λήξη της απεργίας!

Βέβαια, η δράση της πλειοψηφίας δε σταματάει εδώ. Ολες αυτές τις μέρες που οι ναυτεργάτες έδιναν τη μάχη στους καταπέλτες, οι συνδικαλιστές αυτοί προσπαθούσαν εναγωνίως με «διαβουλεύσεις» με κυβερνητικά στελέχη να αναστείλουν την απεργία, όμως τους «κοβόταν η όρεξη» κάτω από το αγωνιστικό φρόνημα των ναυτεργατών. Απόδειξη αποτελεί το γεγονός ότι χτες το απόγευμα καταφεύγοντας σε έναν «ελιγμό» κήρυξαν μεν νέα 48ωρη απεργία, την οποία ύστερα ανέστειλαν, όμως ταυτόχρονα προσπαθούσαν -- λέει -- να διαμορφώσουν αντιπρόταση σε ένδειξη... καλής θέλησης. Βέβαια, πέρα από την πεμπτοφαλαγγίτικη δράση της πλειοψηφίας της ΠΝΟ, οι ναυτεργάτες στέλνουν μήνυμα ότι δεν τελείωσαν. Γυρνούν στα πόστα τους με το κεφάλι ψηλά και ετοιμάζουν τους νέους τους αγώνες. Αυτό βεβαιώνουν οι έντονες διαμαρτυρίες με τις οποίες «υποδέχτηκαν» τις δηλώσεις του Χαλά και του Νταλακογιώργου. Αυτό βεβαίωσαν με τα όσα είπαν προς τους αγωνιστές συνδικαλιστές των ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ που περιόδευαν στα βαπόρια όλη τη διάρκεια της νύχτας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Ραντεβού» τον... Σεπτέμβρη, ενώ οι εφοπλιστές αξιώνουν μειώσεις μισθών (2018-07-27 00:00:00.0)
Σύγκρουση ταξική ενάντια στους εφοπλιστές και τους υπηρέτες τους (2011-07-02 00:00:00.0)
Ξεμπροστιάζονται οι απεργοσπάστες (2007-04-28 00:00:00.0)
Με «διαβουλεύσεις» θα αντιμετωπίσει την επιστράτευση (2002-08-01 00:00:00.0)
Τους έπιασαν «στα πράσα» να συζητούν για σπάσιμο της απεργίας (2002-06-06 00:00:00.0)
Αγώνας - παρακαταθήκη (1997-01-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ