Σάββατο 6 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Θριαμβολογεί η κυβέρνηση...

...και προειδοποιεί: Το κράτος είναι εδώ

Η πρόθεση της κυβέρνησης να επιχειρήσει την πολιτική αξιοποίηση των εξελίξεων στην υπόθεση «17 Νοέμβρη», η προαναγγελία συλλήψεων και καταδικών, αλλά και η απόδειξη για το πώς χρησιμοποιεί ουσιαστικά η εξουσία αυτού του είδους τις οργανώσεις για να χτυπά το λαϊκό κίνημα και τους αγώνες του («το κράτος είναι εδώ») ήταν τα κύρια στοιχεία που ξεχώρισαν από τη χτεσινή ομιλία του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη στην Πανελλήνια Οργανωτική Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ.

«Τις τελευταίες μέρες είχαμε μια σημαντική εξέλιξη στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας», αλλά «υπάρχει δουλιά ακόμη για να γίνει», είπε χτες μιλώντας στην Οργανωτική Συνδιάσκεψη ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης. Αφού... υπενθύμισε ότι «αίτημα του ελληνικού λαού, αίτημα παγκόσμιο, είναι η ριζική καταπολέμηση της τρομοκρατίας, που δε σέβεται το άτομο, τον πολίτη, τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου και καθιερώνει ως κανόνα λειτουργίας της κοινωνίας την αυθαιρεσία και την αυτοδικία», είπε ότι αυτό το «αίτημα» ήταν «μια προτεραιότητα της κυβερνητικής πολιτικής». Γιατί «η πρόοδος της κοινωνίας και της δημοκρατίας συναρτάται ακριβώς με το να μην υπάρχει αυθαιρεσία και αυτοδικία», γιατί «ο Ελληνας πολίτης πρέπει να έχει το αίσθημα της ασφάλειας και ότι το κράτος λειτουργεί αποτελεσματικά, ότι κανένας δεν έχει το δικαίωμα, τη δυνατότητα, να θεωρήσει ότι μπορεί να υποκαταστήσει το κράτος». Γιατί, «αν αυτό αρχίζει σε μια γωνιά, επεκτείνεται, όλο και περισσότερο, παντού, εμείς θέλουμε το κράτος δικαίου να ισχύει απαρέγκλιτα».

Ο Κ. Σημίτης δεν παρέλειψε να θριαμβολογήσει λέγοντας ότι «πολλές κυβερνήσεις είχαν επιδιώξει να λύσουν αυτό το θέμα, χωρίς αποτέλεσμα» αλλά «εμείς προχωρούμε, έχοντας κάνει μερικά σημαντικά βήματα». Αφού επανέλαβε τα περί «συστηματικής δουλειάς» και «εντατικής προσήλωσης στο στόχο της εξάρθρωσης της τρομοκρατίας», προανήγγειλε ουσιαστικά συλλήψεις λέγοντας: «Εμείς κάνουμε μια δουλειά, η οποία έχει και πρέπει να έχει πολύ πρακτικό αποτέλεσμα: Τα πειστήρια, τη σύλληψη, την καταδίκη και το τέλος αυτού του φαινομένου στον τόπο μας. Εμείς προχωρούμε με ευθύνη και αποτελεσματικότητα για την πάταξη της τρομοκρατίας».

«Αυτό που προέχει είναι με ιδιαίτερη υπευθυνότητα να ολοκληρωθεί το έργο της δημόσιας τάξης και της εσωτερικής ασφάλειας της χώρας. Από εκεί και πέρα για όλες τις δυνατότητες αξιοποίησης του τι πετύχαμε, έχουμε πολύ καιρό μπροστά να το αξιολογήσουμε» είπε ο υπουργός Ανάπτυξης Α. Τσοχατζόπουλος. Ενώ, ο υπουργός Πολιτισμού Ευ. Βενιζέλος, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, απέκλεισε το ενδεχόμενο η εξάρθρωση της «17Ν» να οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές. Συμπλήρωσε όμως ότι «η καταπολέμηση της τρομοκρατίας είναι εθνική, αλλά και πολιτική υποχρέωση όλων μας» και «η επιτυχία της ελληνικής αστυνομίας είναι και μια επιτυχία της ελληνικής κυβέρνησης που έχει και την πολιτική ευθύνη»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ