Τετάρτη 10 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ»
Επιμένουν αγωνιστικά οι εργαζόμενοι

Αρνούνται να δεχτούν το ξεπούλημα του ομίλου στους Λάτση - «Lukoil» και ξεκινούν νέα τετραήμερη απεργία, ενώ χτες κατατέθηκε άλλη μια αγωγή εναντίον του αγώνα τους

Με ένα νέο, τετραήμερο, απεργιακό αγώνα οι εργαζόμενοι στα «Ελληνικά Πετρέλαια» (ΕΛΠΕ) συνεχίζουν και κλιμακώνουν την πάλη τους για να αποτρέψουν το ξεπούλημα της επιχείρησης στον Λάτση και στους συνεταίρους του της ρωσικής «Lukoil». Ενωμένοι και αποφασισμένοι, αγνόησαν τις προσπάθειες της κυβέρνησης, τις απειλές και τους εκβιασμούς, την επιχείρηση τρομοκράτησής τους από τη διορισμένη διοίκηση των Γ. Μωραΐτη και Θ. Καραχάλιου, καθώς και την ποινικοποίηση του αγώνα τους.

Χτες η εργοδοσία προσπάθησε να επιφέρει ένα ακόμη χτύπημα στον αγώνα τους καταθέτοντας αγωγή εναντίον της νέας, τετραήμερης απεργίας που κήρυξε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Πετρελαιοειδή - Διυλιστήρια και στη Χημική Βιομηχανία. Η αγωγή εκδικάστηκε από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών και η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί σήμερα.

Είχε προηγηθεί ακόμη μια αγωγή από τη διοίκηση του ομίλου, η οποία κατέληξε στην κήρυξη ως παράνομης και καταχρηστικής της 15ήμερης απεργίας που είχε αποφασίσει το Σωματείο Εργαζομένων στα ΕΛΠΕ, η οποία ξεκίνησε την περασμένη Τετάρτη για να ανασταλεί στη συνέχεια, μετά την έκδοση της δικαστικής απόφασης.

Το σωματείο έχει ζητήσει από τα Εργατικά Κέντρα Αθηνών, Θεσσαλονίκης και Ελευσίνας να καλύψουν τη νέα απεργιακή κινητοποίηση, ενώ οι προετοιμασίες για την επιτυχία της απεργίας που ξεκινάει σήμερα προχωρούν κανονικά, ανεξάρτητα από την αγωγή που εκδικάστηκε χτες. Αύριο, Πέμπτη, θα πραγματοποιηθεί Γενική Συνέλευση των εργαζομένων για να καθοριστεί η συνέχεια του αγώνα.

Οι εργαζόμενοι έχουν αντιταχθεί καθολικά στο ξεπούλημα του κρατικού ομίλου, ο οποίος αποτελεί ένα εξαιρετικά σημαντικό κρίκο στην αλυσίδα των επιχειρήσεων ενέργειας στη χώρα μας. Η ιδιωτικοποίησή του εντάσσεται στη γενικότερη αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, όπως αυτή εκφράζεται με τη συστηματική αφαίρεση από το δημόσιο σημαντικών - στρατηγικής σημασίας - επιχειρήσεων, τις οποίες παραχωρεί στην «ιδιωτική πρωτοβουλία». Η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και η τακτική της κυβέρνησης επιτρέπουν στους ιδιώτες να απλώσουν τα «πλοκάμια» τους με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους.

Απέναντι σε αυτή την εξέλιξη, οι εργαζόμενοι στα ΕΛΠΕ, σε όλες τις θυγατρικές επιχειρήσεις του ομίλου και στις μονάδες της επιχείρησης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ξεκίνησαν έναν πολύμορφο αγώνα με απεργιακές κινητοποιήσεις, πορείες και παρεμβάσεις στα συναρμόδια υπουργεία για να αποτραπεί η ιδιωτικοποίηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ