Τετάρτη 10 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΕΛΛΕΝΙΤ»
Αλληλεγγύη στους διωκόμενους συνδικαλιστές

Στη Βουλή έφεραν το θέμα οι βουλευτές του ΚΚΕ Αγγ. Τζέκης και Γ. Χουρμουζιάδης

Εντονα εκδηλώνεται καθημερινά η αλληλεγγύη και συμπαράσταση του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος της Θεσσαλονίκης προς τους διωκόμενους συνδικαλιστές της επιχείρησης «ΕΛΛΕΝΙΤ». Η διοίκηση της επιχείρησης παρέπεμψε με ψευδή στοιχεία στην Επιτροπή Προστασίας Συνδικαλιστικών Στελεχών τον πρόεδρο του Σωματείου Αλέκο Μανούσο και το μέλος της διοίκησης Αργύρη Καρκαμάνη, με στόχο την απόλυσή τους.

Η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης με γραπτή διαμαρτυρία που απέστειλε χτες στην επιχείρηση, χαρακτηρίζει απαράδεκτη την ενέργεια για την παραπομπή των δύο συνδικαλιστών, που θεωρεί ότι «δυναμιτίζει το κλίμα εργασιακής ειρήνης που επιτεύχθηκε με την πρόσφατη υπογραφή των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας...».

Το ΕΚΘ ζητά άμεσα την ανάκληση της απόφασης αυτής.

Μια σειρά σωματεία με αποφάσεις τους στέκονται στο πλευρό των δύο συνδικαλιστών. Το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης δηλώνει τη «συναδελφική και αγωνιστική συμπαράσταση στους συνδικαλιστές και καταγγέλλει τη μεθοδευμένη επίθεση των επιτελείων της κυβέρνησης που επιχειρούν, μέσω της εργοδοσίας, να ποινικοποιήσουν τη συνδικαλιστική δράση και τους αγώνες των εργαζομένων».

H «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συσπείρωση» (ΝΑΣΥ), σε ανακοίνωσή της καταδικάζει σαν απαράδεκτη τη δίωξη των δύο συνδικαλιστών της «ΕΛΛΕΝΙΤ». «Η προσπάθεια αυτή», τονίζει η ανακοίνωση, «δείχνει πόσο θορυβούνται μερικοί όταν οι συνδικαλιστές υπερασπίζονται με σταθερότητα και επιμονή τα συμφέροντα των εργαζομένων». Εκφράζοντας τη συμπαράσταση της παράταξης, ο υποψήφιος νομάρχης Γιώργος Ρόκος θα παρευρεθεί αύριο (σήμερα) στις 10.30 π.μ. στα δικαστήρια, στην εκδίκαση που θα γίνει στην Επιτροπή Προστασίας Συνδικαλιστικών Στελεχών».

Η Ερώτηση

Τις εργοδοτικές διώξεις εναντίον συνδικαλιστών κατήγγειλαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Αγγ. Τζέκης και Γ. Χουρμουζιάδης, με Ερώτησή τους στη Βουλή προς τους υπουργούς Εργασίας και Δικαιοσύνης.

Οι εργαζόμενοι, σημειώνουν οι βουλευτές, μετά από πολυήμερες κινητοποιήσεις, κατόρθωσαν να επιτύχουν την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για όλους τους εργαζόμενους του εργοστασίου, κάμπτοντας την αδιαλλαξία και τις αντιδράσεις της εργοδοσίας, παρότι υπήρχε δικαστική απόφαση με την οποία η απεργιακή κινητοποίηση κηρύχτηκε παράνομη και καταχρηστική.

Αμέσως μετά την υπογραφή της ΣΣΕ, η επιχείρηση στράφηκε κατά των συνδικαλιστών, οι οποίοι, ως όφειλαν με βάση το Καταστατικό του Σωματείου τους, υλοποιούσαν αποφάσεις των Διοικητικών Συμβουλίων και των Γενικών Συνελεύσεων των εργαζομένων.

Οι δυο βουλευτές ερωτούν τους υπουργούς: «Τι μέτρα πρόκειται να πάρουν άμεσα για την προστασία της συνδικαλιστικής δράσης, για να μπει τέλος στη χρησιμοποίηση της Δικαιοσύνης κατά των εργατικών αγώνων; Τι μέτρα προτίθενται να πάρουν άμεσα για την προστασία των παραπάνω διωκόμενων συνδικαλιστών;».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ