Παρασκευή 12 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Χορεύοντας με τις αρκούδες...

Συνήλθαν και φέτος, στην καθιερωμένη Σύνοδό τους, οι ιθύνοντες της «Ομάδας των Οκτώ», που φροντίζουν για ...τη διασφάλιση της παγκόσμιας ειρήνης και για την ευημερία όλων των λαών της Γης... Προκειμένου να αποφύγουν πιθανή επανάληψη των δυσάρεστων γι' αυτούς περσινών γεγονότων στη Γένοβα, επέλεξαν αυτήν τη φορά ως έδρα της Συνόδου τους μια ειδυλλιακή και απομονωμένη τοποθεσία στο Κάλγκαρι του Καναδά, ψηλά στα Βραχώδη Ορη.

Ο Καναδός πρωθυπουργός, κύριος Ζαν Κρετιάν, μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου, δήλωσε: «Επιτέλους, μπορούμε να συζητούμε ευπρεπώς μεταξύ μας, χωρίς να διαταράσσει τις εργασίες μας το τσίρκο, που συνήθως ακολουθεί αυτές τις Συνόδους». Και «τσίρκο» στην προκειμένη περίπτωση, ή και «περιοδεύων θίασος», κατά τον άλλο χαζοχαρούμενο, τον πρωθυπουργό της Βρετανίας, κύριο Τόνι Μπλερ, είναι οι λαοθάλασσες του Σιάτλ, του Γκέτεμποργκ ή της Γένοβας, που δεν τους επιτρέπουν να «συζητούν ευπρεπώς» και να καταστρώνουν με την ησυχία τους τα καταχθόνια σχέδιά τους, για απόλυτη κυριαρχία στον πλανήτη μας και για καταλήστευση του παγκόσμιου υλικού πλούτου.

Παλιότερα, οι διάφοροι μονάρχες, βασιλιάδες και αυτοκράτορες συνήθιζαν να εκφράζονται με το απόφθεγμα, «ισχύς μου, η αγάπη του λαού». Σήμερα, οι επίδοξοι παγκόσμιοι αυτοκράτορες τρέμουν αυτήν την «αγάπη» των λαών, που τη βρίσκουν κάθε φορά μπροστά τους, εκφρασμένη ως οργή και κατακραυγή για τα όσα εγκλήματα διέπραξαν, αλλά και για όσα άλλα δεινά απεργάζονται σε βάρος της ανθρωπότητας, ερήμην της θέλησης των λαών για μια ειρηνική ζωή και για μια καλύτερη μοίρα κάτω απ' τον ήλιο. «Χίλιες φορές καλύτερα», σκέφτηκαν οι εγκέφαλοι, διοργανωτές της Συνόδου «G8», «στα κακοτράχαλα και απρόσιτα Βραχώδη Ορη, παρέα με τους λύκους και τις αρκούδες, παρά στις προσπελάσιμες και ανασφαλείς πολιτείες, όπου αυτοί οι ανάγωγοι και απολίτιστοι ταραξίες δημιουργούν τόση φασαρία και μας χαλούν τη διάθεση και το κλίμα γενικώς. Εναν διαδηλωτή όλο κι όλο σκότωσαν οι φρουροί μας στη Γένοβα, και χαλάσανε τον κόσμο. Ενώ εδώ, στο Κάλγκαρι, για την αρκούδα εκείνη, που η περιέργειά της την οδήγησε τόσο κοντά στο χώρο της Συνόδου μας και ανάγκασε τους φρουρούς μας να την πυροβολήσουν, δε διαμαρτυρήθηκε κανένας».

Ομως, άφρονες και ανεγκέφαλοι δολοφόνοι της ειδεχθούς συμμορίας, σε όποια απρόσιτη βουνοκορφή κι αν καταφύγετε, ησυχία δε θα βρείτε. Και για να χρησιμοποιήσω τους στίχους του ποιητή, θα σας ρωτήσω: «Ρωτάω εσένα, οργανωμένο συνδικάτο ανθρωποφάγων / ρωτάω εσάς, που τα ιμάτια του σταυρωμένου μου λαού / τα παίξατε στα ζάρια και τα μοιραστήκατε. / Ποιος θα πληρώσει τώρα για το έγκλημά σας; / Δεν περιμένω απόκριση. / Τώρα εσείς γιορτάζετε τα επινίκια / κι αμπαρωμένοι στο άραχλο κατώι σας, μετράτε / της προδοσίας τα αργύρια. / Τώρα, κανένας από σας δε θα βρεθεί / άντρας με μπόι και καρδιά / για ν' αναλάβει το έγκλημα». Ομως, θα έρθει σύντομα η ώρα, «μπροστά στον γίγαντα κριτή να οδηγηθείτε / να δώσετε των πράξεών σας λόγο / και να λάβετε την τιμωρία που σας πρέπει. / Και θέλω τότε / πάνω απ' της κρίσης το ζυγό / να είμαι εγώ ο Αρχάγγελος ο εκδικητής / που θα σταθώ να δώσω Δικαιοσύνη».


Βασίλης ΦΥΤΣΙΛΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ