Σάββατο 13 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Περιμένοντας... τον Ντερβίς

«Μήλον της έριδος» ανάμεσα στην παραπαίουσα κυβέρνηση Ετσεβίτ, που προσπαθεί να βρει «διαύλους επικοινωνίας» με τους εθνικιστές και το νέο κόμμα του Ισμαήλ Τζεμ, έχει γίνει ο Κεμάλ Ντερβίς

Ο Ι.Τζεμ ανακοινώνει την ίδρυση του νέου κόμματος

Associated Press

Ο Ι.Τζεμ ανακοινώνει την ίδρυση του νέου κόμματος
ΑΓΚΥΡΑ.-

Σε κεντρικό πρόσωπο της πολιτικής κρίσης που συγκλονίζει την Τουρκία αναδεικνύεται ο «τσάρος» της τουρκικής οικονομίας, Κεμάλ Ντερβίς, καθώς παραμένει στην κυβέρνηση, εισπράττει τα εύσημα από τον πρωθυπουργό, αλλά και από τον πρώην υπουργό Εξωτερικών, Ισμαήλ Τζεμ, που ανακοίνωσε, χτες, την ίδρυση νέου κόμματος. Πάντως, η ανακοίνωση Τζεμ φάνηκε να ικανοποιεί ιδιαιτέρως τη χρηματιστηριακή αγορά που αντέδρασε με άνοδο 5,6% του γενικού δείκτη, ενώ ευμενή ήταν και τα σχόλια τραπεζικών και οικονομικών κύκλων σε παγκόσμιο επίπεδο.

«Η κυβέρνηση Ετσεβίτ δεν μπορεί πλέον να ασκήσει την αναγκαία πολιτική για την επίτευξη προόδου, εξαιτίας των διενέξεων ανάμεσα στα κόμματα που την αποτελούν. Είμαστε σε ένα σημείο που δεν μπορούμε να κάνουμε κανένα περαιτέρω βήμα». Με αυτά τα λόγια αιτιολόγησε την αποχώρησή του τόσο από την κυβέρνηση όσο και από το Κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς ο μέχρι χτες ΥΠΕΞ της Τουρκίας. Ο Ισμαήλ Τζεμ, σε συνέντευξη Τύπου χτες, ανακοίνωσε το σχηματισμό ενός νέου κόμματος, του οποίου επιφυλάχτηκε να γνωστοποιήσει την ονομασία στο μέλλον.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις Τζεμ, στο νέο αυτό κόμμα συμμετέχουν, εκτός από τον ίδιο, οι αποχωρήσαντες βουλευτές από το Κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς, που χτες έφτασαν τους 43, ο παραιτηθείς αντιπρόεδρος Χουσαμετίν Οζκάν και υπουργός Οικονομικών Κεμάλ Ντερβίς. Ο Ισμαήλ Τζεμ δεσμεύτηκε ότι το νέο κόμμα θα υποστηρίξει με κάθε τρόπο τη σοσιαλδημοκρατία και την πορεία ένταξης της χώρας της ΕΕ, θα πιέσει για όλες τις πολιτικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος, επιμένοντας ότι «πρόκειται για μια μοναδική ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί». Σχολιάζοντας το αντιφατικό γεγονός της συμμετοχής του Ντερβίς, στην κυβέρνηση αλλά και στο νέο κόμμα, ο Τζεμ δήλωσε ότι «ο Κεμάλ Ντερβίς στηρίζει την προσπάθειά μας, αλλά αναγνωρίζουμε την ανάγκη παραμονής του, προς το παρόν, στην κυβέρνηση λόγω της κατάστασης».

Αρνείται να παραιτηθεί ο Ετσεβίτ

Διαφορετική είναι η οπτική γωνία του Τούρκου πρωθυπουργού. Ο Μπουλέντ Ετσεβίτ, σε ζωντανή συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV, επέμεινε ότι ο Κεμάλ Ντερβίς παραμένει στην κυβέρνηση και συνεχίζει το έργο του και χαρακτήρισε τις δηλώσεις Τζεμ ως «επιθυμίες του πρώην υπουργού, αλλά όχι πραγματικότητα». Ο Τούρκος πρωθυπουργός επανέλαβε ότι είναι αποφασισμένος «να παραμείνει στα καθήκοντά του μέχρι τέλους», εκτιμώντας ως κρίσιμης σημασίας την ολοκλήρωση των πολιτικών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων ενόψει της ένταξης στην ΕΕ.

Εξέφρασε την ελπίδα ότι υπάρχει, ακόμη, η πιθανότητα να βρεθεί κάποιος τρόπος «συναίνεσης» ανάμεσα στους κυβερνητικούς εταίρους για τις μεταρρυθμίσεις αυτές, κάνοντας ευθεία αναφορά στους εθνικιστές του Ντεβλέτ Μπαχτσελί που έχουν αντιδράσει στα μέτρα για παραχώρηση περαιτέρω ελευθεριών στην κουρδική μειονότητα και για κατάργηση της θανατικής ποινής. Παρά την επιμονή και τη σχετική αισιοδοξία του, ο Ετζεβίτ παραδέχτηκε ότι θα αναγκαστεί σε παραίτηση αν συνεχιστούν οι αποχωρήσεις από το κόμμα του. Παράλληλα, πάντως, διόρισε στο ΥΠΕΞ τον αντιπρόεδρο Σουκρού Σινά Γκιουρέλ, γνωστό ευρωσκεπτικιστή, κίνηση που από αναλυτές χαρακτηρίζεται ως «προσπάθεια προσεταιρισμού των εθνικιστών».

Το αίνιγμα Ντερβίς

Μέσα στην όλη σύγχυση, ο μοναδικός που παραμένει σιωπηλός είναι ο ισχυρός άνδρας της οικονομίας, ο πρώην αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, ο οποίος φέρεται να είναι εξαιρετικά δημοφιλής τόσο εντός Τουρκίας, αλλά και στην ΕΕ και στις ΗΠΑ και χαίρει της εμπιστοσύνης του ΔΝΤ. Ο Κεμάλ Ντερβίς, αν και «μήλον της έριδος», δεν έχει κάνει δηλώσεις και αρκέστηκε να ανακαλέσει, μετά από αίτημα του Τούρκου Προέδρου, την παραίτηση που υπέβαλε την Πέμπτη το πρωί, προκαλώντας το κατρακύλισμα της τουρκικής λίρας και την υποστηρικτική παρέμβαση της Κεντρικής Τράπεζας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Σαμπάχ», ο Ντερβίς επιβεβαιώνει τη συμμετοχή του στο κόμμα του Τζεμ, υποστηρίζοντας, μάλιστα, ότι «υπάρχει ξεκάθαρο πολιτικό και οικονομικό πρόγραμμα, υπάρχει όραμα και είμαστε σε θέση να τα εφαρμόσουμε αμέσως με γνώμονα πάντα την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, την υιοθέτηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων και την ανάδειξή της σε δύναμη ευημερίας και σταθερότητας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ