Σάββατο 13 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΞΙΚΟ
Αστυνομική βία σε μπλόκα διαμαρτυρίας

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.--

Μετά τις προσπάθειες καταστολής διαδήλωσης με όπλα και κλομπ, οι αστυνομικές αρχές του Μεξικού επιχειρούσαν αργότερα χτες βράδυ να άρουν με διαπραγματεύσεις τα μπλόκα εκατοντάδων αγροτών και κατοίκων του προαστίου Ατένκο, που διαμαρτύρονται για την απαλλοτρίωση της γης τους έναντι πινακίου φακής, λόγω της εκεί κατασκευής του νέου διεθνούς αεροδρομίου της πρωτεύουσας.

Σύμφωνα με το «Ασοσιέιτεντ Πρες», οι διαδηλωτές - αγρότες, έστησαν τα μπλόκα σε κεντρικές αρτηρίες του προαστίου Ατένκο και της πόλης Σάντα Καταρίνα χρησιμοποιώντας εκατοντάδες αγροτικά τρακτέρ. Ωστόσο, οι διαδηλωτές επέρριψαν την ευθύνη για τις συγκρούσεις που ακολούθησαν στους αστυνομικούς, καταγγέλλοντας πως ενώ πραγματοποιούσαν ειρηνικά πορεία διαμαρτυρίας ζητώντας να συναντηθούν με το δήμαρχο της πόλης, οι αστυνομικοί οδήγησαν τα φορτηγά τους πάνω στα αγροτικά τρακτέρ και άρχισαν να επιτίθενται στους διαδηλωτές με όπλα, κλομπ και ασπίδες... Κατά τη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ διαδηλωτών - αστυνομικών τραυματίστηκαν περίπου 20 διαδηλωτές και έξι αστυνομικοί, οι οποίοι και φέρεται να εγκλωβίστηκαν στα μπλόκα των αγροτών, ενώ συνελήφθησαν τουλάχιστον 30 πολίτες.

«Είμαστε έτοιμοι να πεθάνουμε. Ολοι πρέπει να μάθουν πως θα πολεμήσουμε μέχρι θανάτου» φώναξε ο Μιγκέλ Μπουέντια, ένας από τους επικεφαλής των διαδηλωτών, στη διάρκεια τηλεφωνικής συνέντευξης στο τηλεοπτικό κανάλι «ΑΖΤΕΚΑ». Ο ίδιος πρόσθεσε πως δε θα φύγει κανείς από τους διαδηλωτές εάν δε δικαιωθούν!

Ο υπουργός Δικαιοσύνης του Μεξικού, Αλφόνσο Ναβαρέτε, έκανε έκκληση για ηρεμία, διαβεβαιώνοντας ωστόσο πως οι αρχές δε θα υποχωρήσουν στα αιτήματα των διαδηλωτών. Ο δε κυβερνήτης της πολιτείας της πόλης του Μεξικού, Αρτούρο Μοντιέλ, χαρακτήρισε τα μπλόκα «απαράδεκτα», ισχυριζόμενος πως από το νέο διεθνές αεροδρόμιο θα επωφεληθεί όλος ο μεξικανικός λαός.

Κάτοικοι της περιοχής, στην οποία σχεδιάζεται να δημιουργηθεί το νέο αεροδρόμιο, διαμαρτύρονταν εδώ και μήνες γιατί η κυβέρνηση θέλει να απαλλοτριώσει τη γη τους, έκτασης περίπου 4.453 εκταρίων, έναντι πινακίου φακής. Αλλοι δε δέχονται να εγκαταλείψουν τη γη τους όσα χρήματα και εάν υποσχεθεί να τους δώσει η κυβέρνηση.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Βγήκαν στα μπλόκα οι αγρότες σε όλη τη χώρα (2014-02-04 00:00:00.0)
Εργάτες - αγρότες μαζί στον αγώνα! (2013-02-06 00:00:00.0)
Απαίτηση για απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων (2010-02-27 00:00:00.0)
Η πολιτική ένταση στο «κόκκινο» (2006-09-27 00:00:00.0)
Αντιμέτωποι με την κυβερνητική τρομοκρατία (2001-12-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ