Σάββατο 13 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Θρίλερ με την τύχη του Μ. Μπαργκούτι

Δεν παραιτούμαι, δηλώνει ο Γιάσερ Αραφάτ, αφήνοντας, όμως, αδιευκρίνιστο το κατά πόσο θα είναι υποψήφιος στις επικείμενες εκλογές

Το τανκς εμποδίζει κατοίκους της Νάμπλους να πάνε εφόδια σε συγγενείς και φίλους που ζουν σε συνθήκες απαγόρευσης της κυκλοφορίας

Associated Press

Το τανκς εμποδίζει κατοίκους της Νάμπλους να πάνε εφόδια σε συγγενείς και φίλους που ζουν σε συνθήκες απαγόρευσης της κυκλοφορίας
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ-ΡΑΜΑΛΑ-ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

Νέα τροπή φαίνεται να παίρνει η υπόθεση του ηγέτη της Φατάχ, Μαρουάν Μπαργκούτι, καθώς, μία μέρα μετά την ανακοίνωση του ισραηλινού υπουργείου Δικαιοσύνης ότι θα προσαχθεί σε δίκη, πληθαίνουν οι πληροφορίες που τον φέρουν να είναι ανάμεσα στην ομάδα 100 Παλαιστινίων αιχμαλώτων που ο ισραηλινός στρατός θα παραδώσει στη λιβανική Χεζμπολάχ ως αντάλλαγμα για την απελευθέρωση ενός Ισραηλινού πολίτη και την παράδοση των σορών 3 Ισραηλινών στρατιωτών.

Την είδηση μετέδωσε το ισραηλινό στρατιωτικό ραδιόφωνο, τονίζοντας ότι ο Μπαργκούτι θα παραδοθεί στη Χεζμπολάχ με την προϋπόθεση να εξοριστεί στην Ευρώπη. Το τηλεοπτικό δίκτυο της λιβανικής οργάνωσης επιβεβαίωνε τις διαπραγματεύσεις που γίνονται, χωρίς, όμως, αναφορά στον Μπαργκούτι. Κανένα σχόλιο δεν έκανε το ισραηλινό υπ. Αμυνας ενώ ο συνήγορος του Μπαργκούτι δήλωσε άγνοια. Οι διαπραγματεύσεις φέρονται να γίνονται υπό την αιγίδα της Γερμανίας, ενώ οι ΗΠΑ εμφανίζονται αναμεμειγμένες σε μικρότερο βαθμό.

Την ίδια στιγμή, σε συνέντευξή του στο «Ασοσιέιτεντ Πρες» και στην τηλεόραση του Μπαχρέιν, ο Γιάσερ Αραφάτ δήλωνε ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί «γιατί είναι ο εκλεγμένος ηγέτης των Παλαιστινίων», αλλά άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μη συμμετάσχει στις επικείμενες εκλογές. Πολλοί αναλυτές συνέδεσαν τις δύο ειδήσεις, με δεδομένη την εξαιρετικά υψηλή δημοτικότητα του Μπαργκούτι, που φέρεται να είναι ο μοναδικός πιθανός αντικαταστάτης του Παλαιστινίου ηγέτη, ο οποίος θα γίνει δεκτός και από τον παλαιστινιακό λαό.

Στο μεταξύ, ενώ ο διαπραγματευτής Σάεμπ Ερακάτ ανακοίνωνε την πραγματοποίηση ενός νέου γύρου συνομιλιών ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστινίους ανώτερους αξιωματούχους, ο ισραηλινός στρατός εισέβαλε στο Ντέιρ αλ Μπάλαχ, στην κεντρική Γάζα, όπου σκοτώθηκε ένας αστυνομικός και ένας 13χρονος και τραυματίστηκαν άλλοι δύο. Στη Δ. Οχθη, ξεψύχησαν 2 τραυματίες, ανάμεσα στους οποίους και ένας Παλαιστίνιος φωτορεπόρτερ, προκαλώντας τη μήνι της οργάνωσης «Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα», που επέρριψε βαρύτατες κατηγορίες στον Αριέλ Σαρόν. Παράλληλα, συνεχίζονται οι συλλήψεις Παλαιστινίων στις κατεχόμενες πόλεις.

Τέλος, στο Κάιρο συνεδρίαζαν οι ΥΠΕΞ του Αραβικού Συνδέσμου, που επανέλαβαν τη στήριξή τους στον νόμιμα εκλεγμένο ηγέτη του παλαιστινιακού λαού. Επίσης, εξέτασαν τη στάση τους ενόψει της συνάντησης της Δευτέρας, στη Νέα Υόρκη, ανάμεσα σε εκπροσώπους των ΕΕ, ΟΗΕ, Ρωσίας, ΗΠΑ για το θέμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ