Σάββατο 20 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Και συλλογική εξορία μετά τη συλλογική τιμωρία

Ισραηλινό τανκ στη Ραμάλα κοντά στο αρχηγείο του Γιάσερ Αραφάτ

Associated Press

Ισραηλινό τανκ στη Ραμάλα κοντά στο αρχηγείο του Γιάσερ Αραφάτ
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ-ΝΑΜΠΛΟΥΣ.--

Την τακτική της συλλογικής εξορίας συγγενών υπόπτων για αντι-ισραηλινές επιθέσεις εξετάζει η ισραηλινή ηγεσία, έχοντας, ήδη, προχωρήσει στις πρώτες τέτοιες συλλήψεις. Η είδηση προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις Παλαιστινίων και Ισραηλινών φιλειρηνικών οργανώσεων.

Αστεγες έμειναν οι οικογένειες δύο Παλαιστινίων μαχητών, που το Ισραήλ θεωρεί ότι οργάνωσαν την επίθεση στο λεωφορείο έξω από τον εποικισμό Εμανουέλ, την Τρίτη, και τη διπλή επίθεση αυτοκτονίας στο Τελ Αβίβ. Πρόκειται για τους Νάσερ αλ Ντιν Ασίντι, της Χαμάς, και Αλί Αχμάντ αλ Ατζούρι, της Φατάχ, των οποίων τα σπίτια στο χωριό Τελ και στον καταυλισμό Ασκάρ αντίστοιχα, στην ευρύτερη περιοχή της Νάμπλους, ανατινάχτηκαν. Και οι δύο ύποπτοι διαφεύγουν. Αντίθετα, συνελήφθησαν 21 άρρενες συγγενείς τους και εξετάζεται το ενδεχόμενο να εξοριστούν στη Λωρίδα της Γάζας.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του ισραηλινού υπουργείου Δικαιοσύνης, η σκέψη για εξορία των συγγενών υπόπτων για αντι-ισραηλινές επιθέσεις βασίζεται στη λογική ότι εάν δεν υπάρχουν «οικογενειακά δίκτυα υποστήριξης των τρομοκρατών, δηλαδή αν δεν μπορούν να βρουν τροφή και σπίτι, θα μειωθούν οι επιθέσεις». Η τελική απόφαση θα ληφθεί ανάλογα με τη γνωμοδότηση του γενικού εισαγγελέα του Ισραήλ, ο οποίος όταν είχε επανέλθει στο προσκήνιο το θέμα, είχε προειδοποιήσει ότι «νομικά δεν μπορεί να καλυφθεί μια τέτοια ενέργεια, γιατί δεν πρόκειται για άμεσα εμπλεκομένους σε επιθέσεις».

Ισραηλινοί στρατιώτες περιπολούν στους έρημους δρόμους της Βηθλεέμ

Associated Press

Ισραηλινοί στρατιώτες περιπολούν στους έρημους δρόμους της Βηθλεέμ
Ο ΥΠΕΞ, Σιμόν Πέρες, δήλωσε πρόθυμος να συναινέσει σε μια τέτοια απόφαση εφόσον βρεθεί «η κατάλληλη νομική φόρμουλα και ξεπεραστούν τα κωλύματα». Αντίθετα, οι ισραηλινές φιλειρηνικές οργανώσεις, όπως η Β'tselem, καταγγέλλουν ότι πρόκειται για «απαράδεκτη συλλογική τιμωρία, όπως είναι ο αποκλεισμός των παλαιστινιακών εδαφών, και παραβιάζεται κάθε έννοια διεθνούς δικαίου».

Εντονη ήταν και η αντίδραση Παλαιστινίων αξιωματούχων. Ο Αχμέντ Αμπντέλ Ραχμάν μίλησε για «ρατσιστική τακτική, που αποδεικνύει τη χρεοκοπία της ισραηλινής πολιτικής». Ο διαπραγματευτής Σάεμπ Ερακάτ έκανε λόγο για «έγκλημα πολέμου και έγκλημα κατά της ανθρωπότητας». Από την πλευρά της, η Χαμάς απείλησε με νέο κύμα επιθέσεων.

Κατά τα άλλα, ο ισραηλινός στρατός συνέλαβε άλλους 16 «ύποπτους» στη Δυτική Οχθη, ενώ ανακοίνωσε ότι αίρει την απαγόρευση κυκλοφορίας σε Καλκίλια και Τουλκαρέμ, και ότι τη χαλαρώνει, κατά τη διάρκεια της μέρας, σε Τζενίν και Χεβρώνα.

Αναστάτωση στο Ισραήλ

Σοκ έχει προκαλέσει στην ισραηλινή κοινή γνώμη η είδηση της σύλληψης 4 Ισραηλινών στρατιωτών, που κατοικούν στους εποικισμούς Αντόρα και Τελμ, με την κατηγορία ότι πουλούσαν όπλα σε Παλαιστινίους. Μάλιστα, δύο από τους συλληφθέντες φέρονται να περνούσαν παλαιστινιακά φορτηγά από τα σημεία ελέγχου φορώντας τις στρατιωτικές στολές τους.

Αλλη μια είδηση τάραξε την ισραηλινή κοινή γνώμη. Ο ραβίνος Σλόμο Αβινέρ, από τη Δ. Οχθη, που είναι ιδιαίτερα γνωστός και κυκλοφορεί τα έντυπά του ευρέως στο Ισραήλ, ισχυρίζεται ότι «με βάση τον εβραϊκό νόμο, αξίζουν θάνατο όσοι αρνούνται να εκτελέσουν τις εντολές ανωτέρων τους στον ισραηλινό στρατό». Η οργάνωση «Yesh Gvul», που υποστηρίζει τους αρνητές εφέδρους, καταγγέλλει την προτροπή σε δολοφονία.

Διεθνής παρέμβαση και νέοι εξοπλισμοί

Τα αποτελέσματα της αγριότητας του ισραηλινού στρατού

Associated Press

Τα αποτελέσματα της αγριότητας του ισραηλινού στρατού
Μόνον η ενεργός παρέμβαση της διεθνούς κοινότητας μπορεί να διασφαλίσει προοπτική ειρήνευσης στη Μέση Ανατολή, υποστήριξε ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ, Τερζ Ρόεντ Λάρσεν, μιλώντας σε σχετικό σεμινάριο στην Κοπεγχάγη. Μιλώντας στο ίδιο σεμινάριο, ο ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, εκτίμησε ότι η τωρινή κατάσταση στη Μ. Ανατολή είναι η χειρότερη από το 1967.

Την ίδια στιγμή, πάντως, το αμερικανικό Πεντάγωνο ενημέρωνε το Κογκρέσο ότι επίκειται η πώληση στο Ισραήλ 1.000 ουραίων κυκλωμάτων των βομβών Joint Direct Attack Munitions, δηλαδή των εξαρτημάτων που μετατρέπουν μια απλή βόμβα σε «έξυπνη», σε βόμβα ακριβείας που κατευθύνεται από δορυφόρους και έχει περιθώριο απόκλισης από το στόχο μόλις 13 μέτρα. Το μεγαλύτερο μέρος της πώλησης, που θα αποφέρει 27 εκατομμύρια δολάρια, θα αναλάβει η εταιρία Boeing.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ