Πέμπτη 25 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Αυθαίρετη περικοπή επιδόματος ανεργίας

Το απαράδεκτο, αντεργατικό μέτρο της μη καταβολής επιδόματος ανεργίας από τον ΟΑΕΔ σε όσους παίρνουν σύνταξη θανόντος συζύγου η οποία ξεπερνά την κατώτερη σύνταξη του ΙΚΑ, καταγγέλλουν οι βουλευτές του ΚΚΕ Τάκης Τσιόγκας και Αντώνης Σκυλλάκος με Ερώτησή τους στη Βουλή προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

«Η αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης ξεπερνά κάθε ανθρώπινο όριο αφού άνεργοι - απολυμένοι δε δικαιούνται επίδομα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ εάν η σύνταξη του θανόντος συζύγου ξεπερνά την κατώτερη σύνταξη του ΙΚΑ, δηλαδή τις 128.000 δραχμές ή τα 337 ευρώ. Με το συγκεκριμένο νόμο οι εργαζόμενοι οδηγούνται στη "μαύρη" εργασία, με τεράστιες επιπτώσεις στους ίδιους και τις οικογένειές τους αλλά και μεγάλες απώλειες εσόδων στο ΙΚΑ.

Η αγανάκτηση των ανέργων είναι μεγάλη γιατί εμπαίζονται από την κυβέρνηση και θεωρούν μεγάλη αδικία, απάτη και εκμετάλλευση της προσφοράς του θανόντος συζύγου αλλά και των ίδιων, δεδομένου ότι ενώ δουλεύουν δεκαετίες δεν έχουν το δικαίωμα του επιδόματος ανεργίας ή δε δικαιούνται τη σύνταξη για την οποία τους έχουν γίνει κρατήσεις και έχουν πληρώσει».

Ο υπουργός ερωτάται «εάν προτίθεται η κυβέρνηση να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση έτσι ώστε να δίνεται η σύνταξη στον επιζώντα σύζυγο άνεργο, ο οποίος να έχει τη δυνατότητα να παίρνει και το επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ ή στη χειρότερη περίπτωση να αφαιρείται το ποσό που υπερβαίνει την κατώτερη σύνταξη του ΙΚΑ και όχι να κόβεται το επίδομα ανεργίας».

Για τους μακροχρόνια άνεργους

Στο μεταξύ, ο ΟΑΕΔ ανακοίνωσε ότι προχωρεί στην υλοποίηση της χορήγησης μηνιαίου επιδόματος σε μακροχρόνιους άνεργους ηλικίας 45 - 65 ετών, με αναδρομικότητα από τις 17 Μάη. Το ευτελές επίδομα των 150 ευρώ θα δίνεται για 12 μήνες στους άνεργους, εφόσον το ετήσιο εισόδημά τους δεν ξεπερνά τα 3.000 ευρώ. Προβλέπεται επίσης η αύξηση του ύψους του εισοδήματος κατά 587 ευρώ για κάθε ανήλικο παιδί. Πρόκειται για ένα ασήμαντο μέτρο που το είχε εξαγγείλει ο πρώην υπουργός Εργασίας Τ. Γιαννίτσης μετά την ανακοίνωση των αντιασφαλιστικών μέτρων, προκειμένου να ενισχύσει το κοινωνικό «προφίλ» της κυβέρνησης. Τα εισοδηματικά όρια που θέτονται σε συνδυασμό με το μικρό ύψος του επιδόματος ακυρώνουν τον όποιο χαρακτήρα «ανακούφισης» που επιδιώκει να δώσει η κυβέρνηση σε αυτό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ