Πέμπτη 25 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ
Οδυνηρή κατάληξη των κυβερνητικών αδιεξόδων

Φρικτό θάνατο βρήκε 44χρονη σε ξενώνα του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Τρίπολης κάνοντας βουτιά στο κενό

Καθημερινά αποκαλύπτονται οι οδυνηρές συνέπειες της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης στην Υγεία και κυρίως στον τομέα της ψυχιατρικής περίθαλψης. Τελευταίο θλιβερό περιστατικό, που αποδεικνύει τα αδιέξοδα της ακολουθούμενης πολιτικής στον ευαίσθητο τομέα, η αυτοκτονία την περασμένη Παρασκευή (19.7.2002) 44χρονης ψυχασθενούς σε ξενώνα του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Τρίπολης (ΨΝΤ) στο κέντρο της πόλης. Ηταν μια είδηση που συγκλόνισε μεν την πόλη, αλλά περιορίστηκε στην τοπική κοινωνία.

Η 44χρονη ασθενής, που νοσηλευόταν σε ξενώνα επί των οδών Ηρώων Πολυτεχνείου και Καρακάλου, στις 6 το απόγευμα της Παρασκευής βγήκε από το δωμάτιό της στο μπαλκόνι, ανέβηκε στα κάγκελα και έκανε βουτιά στο κενό.

Το συγκεκριμένο περιστατικό αποτυπώνει και αυτό τα αδιέξοδα της πολιτικής της κυβέρνησης, που φαίνεται να έχει εγκαταλείψει οριστικά το όραμα της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, όπως προβλήθηκε από το συνδικαλιστικό και επιστημονικό κίνημα. Η κυβέρνηση περιορίζεται πια σε διαχειριστικά πλαίσια για να προλάβει τους χρονικούς ορίζοντες του 2006 που ορίζει η Ευρωπαϊκή Ενωση.

Το ΨΝΤ είναι ένα από τα ψυχιατρεία που σχεδιάζεται να κλείσουν μέχρι το 2006. Η απουσία όμως εναλλακτικών δομών για την απορρόφηση των ψυχασθενών εγκυμονεί κινδύνους να οδηγηθεί η χώρα μας σε φαινόμενα όπως αυτά της Ιταλίας και των ΗΠΑ, όπου οι ασθενείς, μετά το κλείσιμο των ψυχιατρείων, πετάχτηκαν κυριολεκτικά στους δρόμους. Σε αυτά τα πλαίσια κινείται και η απόφαση της διοικήτριας του Ψυχιατρείου για τη μετακίνηση 15 εργαζομένων στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο, που ακυρώνει κάθε θεραπευτική προσπάθεια.

Η ΝΕ Αρκαδίας του ΚΚΕ

Τους κινδύνους που προκύπτουν από τη διάλυση του κορμού της ψυχιατρικής περίθαλψης και το αδιέξοδο στο οποίο έχει οδηγηθεί το ΨΝΤ εξαιτίας της κυβερνητικής πολιτικής στην ψυχική Υγεία, επισήμαναν προφητικά μια μέρα πριν το θλιβερό περιστατικό στελέχη της Νομαρχιακής Επιτροπής Αρκαδίας του ΚΚΕ, κατά τη διάρκεια περιοδείας τους στο ψυχιατρείο.

«Το θλιβερό περιστατικό της αυτοκτονίας ψυχασθενούς σε ξενώνα του ΨΝΤ αναδείχνει το αδιέξοδο της αντιλαϊκής πολιτικής στην Ψυχική Υγεία», επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωσή της η ΝΕ Αρκαδίας του ΚΚΕ.

Η Επιτροπή θέτει ερωτηματικά για την απόφαση της κυβέρνησης για το κλείσιμο των δημοσίων ψυχιατρείων, ανάμεσά τους και αυτό της Τρίπολης, και μάλιστα σε μια εποχή αύξησης των ψυχικά αρρώστων. Ακόμα, στη διοχέτευση μερίδας των ψυχασθενών στους ξενώνες - αφού είναι αμφίβολο αν μπορεί να ενταχθεί το σύνολό τους.

«Η ανταποδοτικότητα θα οδηγήσει άμεσα ή έμμεσα (μέσω των ασφαλιστικών ταμείων) στο ξεζούμισμα των οικογενειών τους. Από ένα σημείο και πέρα ασθενείς θ' αφεθούν στην τύχη τους, θ' ασκήσουν... το δικαίωμά τους στην εξαθλίωση κατά τη φιλελεύθερη ιδεολογία», υπογραμμίζει η ΝΕ Αρκαδίας και τονίζει ότι τα δημόσια ψυχιατρικά νοσοκομεία είναι απαραίτητα και πρέπει να αναβαθμιστούν.

Η ΝΕ Αρκαδίας καλεί τους εργαζόμενους στο ΨΝΤ να χειραφετηθούν από την κυβερνητική παράταξη της ΠΑΣΚΕ, που δεν αντιπάλεψε και δεν αντιπαλεύει την ανθυγιεινή πολιτική, να διεκδικήσουν το αναφαίρετο δικαίωμά τους στην εργασία, αλλά και να υπερψηφίσουν τον Οκτώβρη τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ, που παλεύει για δημόσια, δωρεάν, ίση και αναβαθμισμένη υγεία για όλο το λαό.

Τέλος, καλεί τους υποψήφιους δημάρχους της Τρίπολης να τοποθετηθούν για την αποκέντρωση - μεταφορά των ξενώνων των ψυχασθενών στην ευθύνη του δήμου με ό,τι αυτό συνεπάγεται, στη διάσπαση του ενιαίου χαρακτήρα της Δημόσιας Υγείας και τη φορολόγηση των δημοτών για τη λειτουργία τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ