Παρασκευή 2 Αυγούστου 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΝΟΜΟΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
Μεγάλες καταστροφές στην καπνοκαλλιέργεια

Τεράστιες ζημιές στο 50% της καπνοκαλλιέργειας στο Νομό Καρδίτσας. Εγκαιρη εκτίμηση των ζημιών και άμεση καταβολή δίκαιων αποζημιώσεων απαιτούν οι πληγέντες καπνοπαραγωγοί

Τεράστιες ζημιές, που στις περισσότερες περιπτώσεις είναι ολοκληρωτικές, υπέστησαν περίπου 8.500 στρέμματα καπνοκαλλιέργειας στο Νομό Καρδίτσας, δίνοντας καίριο πλήγμα στο εισόδημα των καπνοπαραγωγών. Καταστράφηκε, δηλαδή, το 50% της καπνοκαλλιέργειας στο νομό, δεδομένου ότι συνολικά καλλιεργούνται 17.000 στρέμματα.

Το μέγεθος της καταστροφής έγινε ορατό, όταν σταμάτησαν οι βροχοπτώσεις, όταν με την άνοδο της θερμοκρασίας και τη μεγάλη υγρασία μαράθηκαν τα καπνά. Οι ζημιές είναι μη αναστρέψιμες καθώς σε λίγες μέρες οι καπνοκαλλιέργειες θα ξεραθούν ολοκληρωτικά και η συγκομιδή του καπνού είναι ανώφελη.

Οι μεγαλύτερες ζημιές προκλήθηκαν στους Δήμους Σοφάδων, Ταμασίου και Καλλιφωνίου και οι πληγέντες καπνοπαραγωγοί απειλούνται, πλέον, με οικονομική καταστροφή. Το «χτύπημα» που δέχτηκε και η καπνοκαλλιέργεια στο Νομό Καρδίτσας ήρθε να προστεθεί στα πολλά και οξυμένα προβλήματα των αγροτών του νομού, τα οποία δημιουργεί η αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ. Οπως αυτά που αντιμετωπίζουν οι βαμβακοπαραγωγοί, ύστερα και από την καταστροφική απόφαση της Κομισιόν για τη βαμβακοκαλλιέργεια.

Βεβαίως, από τις καταστροφές και τα συνολικότερα αγροτικά προβλήματα δεν πλήττονται μόνο οι αγρότες, αλλά και τ' άλλα λαϊκά στρώματα του νομού, που, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, υφίστανται με τον πιο τραγικό τρόπο τις συνέπειες της συρρίκνωσης του αγροτικού εισοδήματος στο νομό, της πολιτικής ξεκληρίσματος των μικρομεσαίων αγροτικών νοικοκυριών. Είναι χαρακτηριστικό ότι καθημερινά μπαίνει λουκέτο σε πολλά καταστήματα, εξαιτίας της έλλειψης αγοραστικής δύναμης που την πλειοψηφία της αποτελούν οι αγρότες, ενώ το ποσοστό της ανεργίας αυξάνεται με ραγδαίους ρυθμούς.

Πάντως, οι πληγέντες καπνοπαραγωγοί απαιτούν την άμεση εκτίμηση των ζημιών από τον ΕΛΓΑ και την καταβολή δίκαιων και έγκαιρων αποζημιώσεων που να καλύπτουν το μέγεθος των απωλειών του εισοδήματός τους. Και καλούν τους φορείς του νομού σε άμεση κινητοποίηση για να διεκδικήσουν από κοινού τα δίκαια αιτήματά τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ