Παρασκευή 2 Αυγούστου 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΒΑΜΒΑΚΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Στον αγώνα η διέξοδος

Μέχρι τα «μπούνια» χρεώνονται οι βαμβακοπαραγωγοί της Θεσσαλίας ύστερα και από την καταστροφική απόφαση της Κομισιόν για τη βαμβακοκαλλιέργεια, η οποία αποτελεί απόρροια του καταστροφικού κανονισμού της ΕΕ, που η ελληνική κυβέρνηση πρότεινε. Πολλοί, μάλιστα, που ήδη βρίσκονταν σε οικονομικά αδιέξοδα είχαν υπογράψει γραμμάτια για την προμήθεια λιπασμάτων, σπόρων και φυτοφαρμάκων, υπολογίζοντας ότι θα τα ξοφλούσαν αν πουλούσαν το βαμβάκι με την τιμή που η ίδια η κυβέρνηση είχε υποσχεθεί. Και σήμερα έχουν περιέλθει σε απόγνωση, καθώς όχι μόνο δεν πρόκειται να τους μείνει ευρώ στην τσέπη, αλλά τα χρέη τους θα πολλαπλασιαστούν ακόμα περισσότερο, δεδομένου ότι έχει «κοπεί» και η πίστωση από την Αγροτική Τράπεζα.

Μετά και τις τελευταίες αρνητικές εξελίξεις στη βαμβακοκαλλιέργεια, οι βαμβακοπαραγωγοί βλέπουν ότι η μοναδική τους διέξοδος είναι η πάλη ενάντια στην καταστροφική απόφαση, στον κανονισμό της ΕΕ και γενικότερα κατά της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που δημιουργεί, οξύνει και πολλαπλασιάζει τα προβλήματά τους.

Για το συντονισμό της δράσης τους και με προοπτική την ανάπτυξη μαζικών και ενωτικών αγώνων, όλες αυτές τις μέρες γίνονται εξορμήσεις ενημέρωσης στα χωριά της Θεσσαλίας. Οι ενημερωτικές εξορμήσεις γίνονται στα πλαίσια των πρωτοβουλιών που αποφάσισαν, σε πρόσφατη σύσκεψη εκπροσώπων τους, οι Ενωτικές Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων Νομών Καρδίτσας και Λάρισας και η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Τρικάλων «Η Ανοιξη».

Τα ψέματα που αράδιαζε η κυβέρνηση στους βαμβακοπαραγωγούς υπενθυμίζει με ανακοίνωσή του ο Αγροτικός Σύλλογος Λεονταρίου Καρδίτσας, που καλεί τους αγρότες ν' αγωνιστούν ενάντια σ' όσους εφαρμόζουν ή στηρίζουν την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ. Οπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση, «τα τρακτέρ είναι έτοιμα για νέους αγώνες, μόνο έτσι θ' αναγκάσουμε τους αρμόδιους να πάρουν μέτρα προς όφελος της αγροτιάς». «Πρέπει - υπογραμμίζεται - να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ