Κυριακή 25 Αυγούστου 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Παρελθόν και μέλλον της κεραμικής τέχνης

Εργο της Μαρίας Πετράτου
Εργο της Μαρίας Πετράτου
Με την ευκαιρία του γιορτασμού για τα 50 χρόνια από την ίδρυση της Διεθνούς Ακαδημίας Κεραμικής (IAC), διοργανώνεται Διεθνές Συνέδριο Κεραμικής, με θέμα: «Η τέχνη του πηλού: Αναφορές στο παρελθόν, προοπτικές για το μέλλον». Το συνέδριο ξεκινάει από την Αθήνα και καταλήγει στο Ρέθυμνο και αναμένεται να συμμετάσχουν 350 σύνεδροι από 56 χώρες.

Η Διεθνής Ακαδημία Κεραμικής ιδρύθηκε το 1953 με έδρα τη Γενεύη και είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός, που δρα υπό την αιγίδα της Ουνέσκο και απαριθμεί 600 μέλη, καθηγητές πανεπιστημίου, διευθυντές μουσείων κεραμικής, θεωρητικούς, κ.ά.

Η τέχνη του πηλού

Το διεθνές συνέδριο της Διεθνούς Ακαδημίας Κεραμικής πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια. Στο συνέδριο συμμετέχουν οι σημαντικότεροι καλλιτέχνες και θεωρητικοί της τέχνης του πηλού από όλο τον κόσμο. Στο πλαίσιο του φετινού συνεδρίου, υλοποιείται μια σειρά δράσεων με αποκορύφωμα το Διεθνές Φεστιβάλ Πιθαριών που πραγματοποιείται στο Ενετικό Κάστρο του Ρεθύμνου με τη συμμετοχή περίπου 400 συνέδρων από όλο τον κόσμο. Στο Ρέθυμνο, η σύγχρονη κεραμική τέχνη συναντά την τοπική παράδοση. Πιθαράδες από τη λεκάνη της Μεσογείου μυούν το κοινό στα μυστικά της πατροπαράδοτης τέχνης τους και συνδιαλέγονται με τους σύγχρονους καλλιτέχνες του πηλού, σε μια γιορτή για όλους.

Κούπα με γραπτή και λεπτεγχάρακτη παράσταση πουλιού (12ος αιώνας) - Συλλογή Μουσείου Μπενάκη
Κούπα με γραπτή και λεπτεγχάρακτη παράσταση πουλιού (12ος αιώνας) - Συλλογή Μουσείου Μπενάκη
Στις 26 και 27 του Αυγούστου πραγματοποιείται στην Αθήνα το Φόρουμ της 50ής Επετείου της Διεθνούς Ακαδημίας Κεραμικής και έχει ως κεντρικό θέμα «Αναμνήσεις του παρελθόντος, οράματα για το μέλλον», με διαλέξεις και συζητήσεις διακεκριμένων ειδικών από όλο τον κόσμο, όπως διευθυντών μουσείων, τεχνοκριτικών, ιστορικών τέχνης, συγγραφέων, γκαλεριστών και καλλιτεχνών. Στις 28 του Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί η πανηγυρική συνεδρία των μελών του IAC.

Οι διαλέξεις αφορούν: Εννοια, στόχοι και προοπτικές. Μεγάλοι δάσκαλοι της τέχνης του πηλού. Πιθάρια και πιθαράδες - Αναζητώντας τις ρίζες μιας διαχρονικής παράδοσης. Αγγειοπλάστριες της Αφρικής. Η ιδέα του αγγείου - προέλευση, έννοια, ερμηνείες. Ελληνική Κεραμική Τέχνη - ιστορία, παράδοση, εξέλιξη. Η Νεότερη γενιά κεραμιστών - Διεθνής σκηνή, κ.ά.

Εκθέσεις κεραμικής

Κατά τη διάρκεια του τετραημέρου (26-29) θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια τεσσάρων εκθέσεων: Εκθεση 148 καλλιτεχνών-μελών της IAC, από 36 χώρες, στον εκθεσιακό χώρο «εργοστάσιο» της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών (Πειραιώς 256, Ρέντης). Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 10 του Σεπτέμβρη.

Εκθεση Βυζαντινής Κεραμικής με θέμα «Συνάντηση με τη Βυζαντινή Εφυαλωμένη Κεραμική», στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο Αθηνών (Βασ. Σοφίας 22), από 28 του Αυγούστου μέχρι 31 του Οκτώβρη και περιλαμβάνει εκθέματα από τα δύο Βυζαντινά Μουσεία, το Μουσείο Μπενάκη, το Μουσείο Αρχαίας Κυπριακής Τέχνης του Ιδρύματος Πιερίδη, τις Εφορείες Αρχαιοτήτων και τα ευρήματα των ανασκαφών της Αμερικανικής Σχολής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Κόρινθο.

Εκθεση Σύγχρονης Ελληνικής Κεραμικής, στον εκθεσιακό χώρο «εργοστάσιο» της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών (Πειραιώς 256, Ρέντης), μέχρι τις 10 του Σεπτέμβρη. Παίρνουν μέρος: Μαρία Βογιατζόγλου, Βούλα Γουνελά, Νίκος Καραλής, Μάρω Κερασσιώτη, Γιώργος Κυπρής, Χριστίνα Μόραλη, Στέλλα Μπακατσή, Λίλυ Μπακογιάννη, Χαρά Μπαχαρίου, Κατερίνα Μπουγά, Μαρία Πετράτου, Νίκος Σκλαβενίτης, Εφη Σπηλιώτη, Κώστας Ταρκάσης, Μανούσος Χαλκιαδάκης και Θεοδώρα Χωραφά.

Φεστιβάλ Πιθαριών - Θραψανός Κρήτης
Φεστιβάλ Πιθαριών - Θραψανός Κρήτης
Εκθεση Σύγχρονης Βαλκανικής Κεραμικής, στο Κέντρο Τεχνών Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Αθηναίων (Βασ. Σοφίας - Πάρκο Ελευθερίας) μέχρι 10 του Σεπτέμβρη. Στην έκθεση θα παρουσιαστούν έργα καλλιτεχνών από την Αλβανία, τη Βουλγαρία, τη FYROM, την Κροατία, τη Ρουμανία, τη Σερβία και την Τουρκία. Οι καλλιτέχνες, που ξεπερνούν τους είκοσι, αντιπροσωπεύουν τη νεότερη γενιά δημιουργών.

Στις 29 του Αυγούστου, στους εξωτερικούς χώρους της Σχολής Καλών Τεχνών στο Ρέντη, προγραμματίζεται το ψήσιμο μιας κεραμικής αψίδας ύψους 4-5 μ., η οποία θα κατασκευαστεί από τη γνωστή Δανέζα καλλιτέχνιδα Nina Hole, σε συνεργασία με τον Αμερικανό Fred Olsen, που θεωρείται από τους πιο σημαντικούς γνώστες κατασκευής καμινιών.

Εργασίες συνεδρίου εν πλω

Οι εργασίες του συνεδρίου μεταφέρονται από τις 30 του Αυγούστου και για τρεις μέρες σε πλοίο, σε μια τριήμερη κρουαζιέρα στα νησιά του Αιγαίου. Το ταξίδι στο Αιγαίο οδηγεί τους συμμετέχοντες στα νησιά της Δήλου, της Μυκόνου, της Σίφνου (30/8) και της Σαντορίνης (31/8) για να καταλήξει στο Ρέθυμνο της Κρήτης, όπου ξεκινά το Διεθνές Φεστιβάλ των Πιθαριών. Κατά τη διάρκεια της κρουαζιέρας, πραγματοποιούνται διάφορες εκδηλώσεις: Μικρό φεστιβάλ ταινιών και βίντεο με θέμα την κεραμική. Λειτουργία διεθνούς βιβλιοθήκης κεραμικής τέχνης. Προβολές διαφανειών και βίντεο με πρόσφατες δουλιές σύγχρονων καλλιτεχνών. Συνεχής ροή διαφανειών με έργα μελών του IAC. Αίθουσα πληροφοριών Διεθνών Κέντρων Κεραμικής (με συνεχείς προβολές και κυκλοφορία ενημερωτικού υλικού για δραστηριότητες, προγράμματα, διευθύνσεις, εκθέσεις και μελλοντικά σχέδια).

Παραδοσιακοί πιθαράδες

Clair Curneen (Μεγάλη Βρετανία)
Clair Curneen (Μεγάλη Βρετανία)
Το συνέδριο κορυφώνεται, στις 31 του Αυγούστου στο Ρέθυμνο, όπου πέντε παραδοσιακοί πιθαράδες από την Αιθιοπία, τη Γαλλία, την Ινδία, την Κίνα και το Περού, μαζί με τους Ελληνες Νίκο Καυγαλάκη και Τάσο Μουτσάκη θα δουλέψουν δημόσια και θα επιδείξουν τις τεχνικές κατασκευής πιθαριών, όπως διαφοροποιούνται ανάλογα με τα υλικά, τον τρόπο σκέψης και την αντίληψη του κάθε τόπου. Παράλληλα με την επίδειξη, θα προβληθεί μια σειρά από βίντεο πάνω στο ίδιο θέμα - κατασκευή και ψήσιμο πιθαριών - από διάφορα μέρη του κόσμου.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Πιθαριών πραγματοποιείται για πρώτη φορά και είναι ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα του συνεδρίου. Η εκδήλωση αυτή πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Κέντρο Σύγχρονης Εικαστικής Δημιουργίας Ρεθύμνης, στο Μεσαιωνικό Φρούριο της πόλης.


Σ. ΑΔΑΜΙΔΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ