Κυριακή 25 Αυγούστου 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Στα χνάρια του Ρήγα... »

Μια σημαντική έκθεση παρουσιάζεται έως τις 15 Σεπτέμβρη στην όμορφη Ζαγορά του Πηλίου. Πρόκειται για την έκθεση «Στα Χνάρια του Ρήγα...», με την οποία ρίχνεται φως στα έργα και τις ημέρες του μεγάλου Ελληνα επαναστάτη Ρήγα Φεραίου. Η ενδιαφέρουσα αυτή παρουσίαση αποτελείται από τρεις ενότητες και φιλοξενείται στο Ελληνομουσείο Ζαγοράς, γνωστό ως Σχολείο του Ρήγα. Ο επισκέπτης της έκθεσης έχει την ευκαιρία να δει αντίγραφα χειρογράφων και παλαιοτύπων από τη Δημόσια Βιβλιοθήκη Ζαγοράς, ένα γνήσιο αντίγραφο της Χάρτας του Ρήγα, βιβλία και έντυπα με θέμα το Ρήγα. Επίσης, στο πλαίσιο της έκθεσης, φιλοξενείται μικρότερη έκθεση με τίτλο «Η Ζαγορά στο δρόμο του μεταξιού», καθώς και έκθεση αφιέρωμα στη ζαγοριανή οικογένεια Σαμσαρέλου και στα 300 χρόνια της ιστορικής της πορείας.

Στην πρώτη ενότητα περιλαμβάνονται τα τμήματα: «Ο Ρήγας και η σχολή της Ζαγοράς». Ο 15χρονος Ρήγας βρίσκεται στη Ζαγορά σαν μαθητής της Σχολής, όπου απέκτησε τις γεωγραφικές και άλλες γνώσεις του, τις οποίες αφού επαύξησε με υστερότερες σπουδές του, τις χρησιμοποίησε για το έθνος. Το δεύτερο τμήμα περιλαμβάνει «Εκδόσεις και χειρόγραφα της βιβλιοθήκης Ζαγοράς». Τα βιβλία της βιβλιοθήκης της Ζαγοράς είναι άξια προσοχής κυρίως λόγω της σχέσης τους με έναν απ' τους δημιουργούς της νεότερης εθνικής μας ιστορίας. Αλλά δεν είναι λίγα και εκείνα που έχουν αξία για το χρόνο και τον τόπο της έκδοσης, για τα περιώνυμα τυπογραφεία από τα οποία προέρχονται, για την καλλιτεχνική μορφή των τόμων. Οι εξαίρετες χαλκογραφίες και ξυλογραφίες που τους κοσμούν, προσελκύουν το θεατή.

Η δεύτερη ενότητα περιλαμβάνει «Αφιέρωμα στην οικογένεια Σαμσαρέλου». Από τον 17ο αιώνα κι ακόμη παλαιότερα ξεκινά το οικογενειακό γενεαλογικό δέντρο, κλώνοι του οποίου θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο σε τοπικό μα και πανελλήνιο γενικότερα επίπεδο. Τα μέλη της οικογένειας συμμετέχουν στην επανάσταση του 1821 και θα διακριθούν σε πολλούς τομείς. Στην τρίτη ενότητα με τίτλο «Η Ζαγορά στο δρόμο του Μεταξιού» επιχειρείται η ψηλάφηση της ιστορίας του μεταξιού στη Ζαγορά αλλά και γενικότερα του εμπορίου και της ναυτιλίας που συνδέεται με την οικονομική και πνευματική ανάπτυξη της Ζαγοράς.

Το σχολείο του Ρήγα ή Ελληνομουσείο είναι το αρχαιότερο σχολείο του Πηλίου. Σε αυτό μαθήτευσαν μεταξύ άλλων ο Ανθιμος Γαζής, ο Γρ. Κωνσταντάς, ο Ζαγοριανός Καλλίνικος Λαπάτης (Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως) και ο βάρδος του Ελληνισμού Ρήγας Φεραίος. Η Ζαγορά, χτισμένη σε καταπράσινη πλαγιά με πολλά τρεχούμενα νερά, είναι το μεγαλύτερο κεφαλοχώρι του Πηλίου με 3.500 κατοίκους και βρίσκεται 47 χλμ. ΒΑ του Βόλου. Το όνομά της προέρχεται από τη σλαβική λέξη Zagora (πίσω από το βουνό).

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΑΤΙΤΛΟ(2019-05-14 00:00:00.0)
Συγκροτήθηκε Λαϊκή Επιτροπή(2013-03-28 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2008-02-15 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2005-10-18 00:00:00.0)
«Ωρες Βυζαντίου» στο Μυστρά(2001-08-02 00:00:00.0)
Προφεστιβαλικές(2001-07-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ