Τρίτη 27 Αυγούστου 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Συνέδριο για την αρχαία ναυπηγική

Το ρωμαϊκό πλοίο, που αποκαλύφθηκε σε ανασκαφή στην Πίζα, ομοίωμα του οποίου ταξίδεψε έως την Υδρα
Το ρωμαϊκό πλοίο, που αποκαλύφθηκε σε ανασκαφή στην Πίζα, ομοίωμα του οποίου ταξίδεψε έως την Υδρα
Ενα ενδιαφέρον διεθνές συνέδριο, με συμμετοχές επιστημόνων από είκοσι χώρες, πραγματοποιείται από σήμερα μέχρι τις 30 Αυγούστου στην Υδρα και με κεντρικό θέμα του συνεδρίου την αρχαία ναυπηγική, την ενάλια αρχαιολογία και τις νέες τεχνολογίες που χρησιμοποιούν οι επιστήμονες. Στο πλαίσιο του συνεδρίου παρουσιάζονται και τρεις σημαντικές εκθέσεις.

Με την ευκαιρία του συνεδρίου και δέκα μέρες πριν την έναρξή του, στις 18 Αυγούστου, ένα οκτάμετρο κωπήλατο σκάφος του 2ου αι. μ.Χ. από την Ιταλία κατέπλευσε στο λιμάνι της Υδρας. Πρόκειται για αντίγραφο του αυθεντικού πλοίου που βρέθηκε το 1998 στην ιταλική πόλη της Πίζας, μετά από πολυετείς ανασκαφές. Το πλοίο, το οποίο εκτίθεται για πρώτη φορά εκτός Ιταλίας, αποτελεί ένα μόνο μέρος της έκθεσης που πραγματοποιείται με την ευκαιρία του συνεδρίου. Η έκθεση αυτή σχετίζεται με τα 19 αρχαία πλοία που βρέθηκαν στην ίδια ανασκαφή της Πίζας - μια από τις σημαντικότερες ανασκαφές των τελευταίων εκατό ετών.

Αλλη μία έκθεση φωτογραφική, με θέμα πλοία του 19ου αιώνα, της οποίας το υλικό προέρχεται από το Φωτογραφικό Αρχείο της Φλωρεντίας, θα παρουσιαστεί στα πλαίσια του συνεδρίου. Τέλος πραγματοποιείται και έκθεση με αποκόμματα και αμερικανικές εφημερίδες της περιόδου 1821-1827 με ειδήσεις από τον απελευθερωτικό αγώνα των Ελλήνων και τη συμμετοχή των Υδραίων στην Επανάσταση για την απελευθέρωση από τον τουρκικό ζυγό. Το υλικό προέρχεται από τη συλλογή του αρχαιολόγου, Χάρη Τζάλλα, και είχε παρουσιαστεί για πρώτη φορά στη Νέα Υόρκη, τον περασμένο Μάρτη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ