Τρίτη 27 Αυγούστου 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Πολιτισμός» της βαρβαρότητας

Τον περασμένο Σεπτέμβρη, με αφορμή την παρουσίαση του προγράμματος της «Πολιτιστικής Ολυμπιάδας», ο «Ρ» έγραφε ότι στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται και «διοργανώσεις που επιδιώκουν να επενδύσουν πολιτιστικά την ιμπεριαλιστική επέμβαση στην περιοχή μας (όπως "Τα Νέα Βαλκάνια"). Ανεξάρτητα από την ποιότητα των καλλιτεχνικών συντελεστών και των παραγωγών που θα προκύψουν, οι εμπνευστές της "Πολιτιστικής Ολυμπιάδας" έχουν κάνει σαφές πως δεν πρόκειται να ανεχθούν τίποτα και κανέναν που δε θα προωθεί το ιδεολογικοπολιτικό περιεχόμενό της. Η επισήμανση αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία, αφού καλούνται να συμμετάσχουν στη διοργάνωση η Τοπική Αυτοδιοίκηση, όλοι οι πολιτιστικοί, κρατικοί και επιχορηγούμενοι φορείς και ο καλλιτεχνικός κόσμος».

Η διαπίστωση αυτή επιβεβαιώνεται, δυστυχώς, στην πράξη με τα φετινά «Πρέσπεια», τα οποία περιλαμβάνονται στα «Νέα Βαλκάνια» και που μονοπώλησαν το πολιτιστικό ενδιαφέρον των κρατικών καναλιών το περασμένο Σαββατοκύριακο. Με αποκορύφωμα το αφιέρωμα στον Λευτέρη Παπαδόπουλο και την «αξέχαστη» επίδειξη των φωνητικών «ικανοτήτων» υπουργών και βουλευτών επί σκηνής. Τα «Πρέσπεια», ενώ θα έπρεπε να είναι μια πολιτιστική «γέφυρα» ειρήνης και αλληλεγγύης των βαλκανικών λαών, χρησιμοποιούνται από την ελληνική κυβέρνηση και τους ιμπεριαλιστές - εντολοδόχους της για την όλο και πιο πλήρη ενσωμάτωση των Βαλκανίων στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Ο υπουργός Πολιτισμού, Ε. Βενιζέλος, στη συνέντευξη που παραχώρησε το περασμένο Σάββατο στη Φλώρινα από κοινού με τις ομολόγους του της ΠΓΔΜ και της Αλβανίας, ήταν σαφής: «... ασχοληθήκαμε και με το μείζον πρόβλημα της περιοχής, που είναι η ειρήνη, η σταθερότητα, ο σεβασμός του status quo. Μια σταθερότητα, η οποία πρέπει να διαφυλάσσεται με πολλούς και διάφορους τρόπους, μέσα από τη συνεργασία των χωρών της περιοχής, αλλά και μέσα από τη συνεργασία με διεθνείς Οργανισμούς, όπως είναι η Ευρωπαϊκή Ενωση, όπως είναι το ΝΑΤΟ, Οργανισμούς που έχουν πολύ μεγάλη σημασία για την τήρηση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή αυτή»!!!

Αυτός είναι ο περιβόητος «πολιτισμός των πολιτισμών»; Τα αποκαΐδια της βομβαρδισμένης Γιουγκοσλαβίας; Ο κόσμος της τέχνης, του πνεύματος, οφείλει να πει το δικό του «ΟΧΙ»...


Γρηγόρης ΤΡΑΓΓΑΝΙΔΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ