Τρίτη 3 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΞΙΚΟ
«Περίεργες» δολοφονίες

ΜΕΞΙΚΟ ΣΙΤΙ.-

Η περιοχή των Τσιάπας εδώ και καιρό έχει βρεθεί και πάλι στο μάτι του κυκλώνα. Παρά τις επίσημες διακηρύξεις του Προέδρου Βινσέντε Φοξ, περί «ειρήνευσης» με τους εξεγερμένους ιθαγενείς της περιοχής, τα τεκταινόμενα, καθώς φαίνεται, έχουν περάσει σε άλλη διάσταση, σ' αυτήν όπου βασιλεύει η βία των παραστρατιωτικών.

Εξάλλου, εξαρχής το κύριο ζήτημα με την περιοχή των Τσιάπας δεν ήταν άλλο από το πλούσιο σε πετρέλαιο, ορυκτά και γενικότερα φυσικό πλούτο υπέδαφος της νοτιότερης μεξικανικής επαρχίας. Η επαρχία απέκτησε μία ακόμη διάσταση με την εκπόνηση του μεγαλεπήβολου σχεδίου «Πουέμπλα Πάναμα», δηλαδή του μεγαλύτερου αυτοκινητοδρόμου, ελεύθερης εμπορικής ζώνης, που θα κόψει εγκάρσια την Κεντρική Αμερική. Στο σχέδιο αυτό εναντιώνονται σχεδόν όλοι οι λαοί της περιοχής και ανάμεσα σ' αυτούς και οι ιθαγενείς των Τσιάπας, που είναι η πρώτη κοινότητα που θεωρείται ότι θα ξεκληριστεί.

Υπό αυτό το πρίσμα αυτού του υπόγειου πολέμου των παραστρατιωτικών, σε συνδυασμό με τους εκατοντάδες πάνοπλους στρατιώτες που έχουν αναπτυχθεί στην ευρύτερη περιοχή, δημιουργώντας μια αίσθηση ασφυκτικού κλοιού, θα πρέπει να ιδωθούν και οι δολοφονίες που λαμβάνουν χώρα αυτές τις μέρες στις Τσιάπας. Στις 25 Αυγούστου, στο ράντσο Amaytik του Αυτόνομου Δήμου, Ricardo Flores Magon της Τσιάπας, παραστρατιωτικοί δολοφόνησαν τον Λορέντσο Μαρτίνες Εσπινόσα, αντιπρόσωπο του Συμβουλίου και τον Χασίντο Ερνάντες Γκουτιέρες, τον εκπρόσωπο των Ζαπατίστας στο ράντσο Amaytic.

Οι δολοφονίες έγιναν κατά τη διάρκεια συνέλευσης των Ζαπατίστας της περιοχής και μάλιστα σε Αυτόνομο Σχολείο. Τρεις μέρες αργότερα, στις 28 Αυγούστου, άλλος ένας Ζαπατίστας, ο Αντόνιο Μεχία, βρέθηκε νεκρός με 6 σφαίρες στο κορμί του, σε ένα χωράφι στην κοινότητα Kan Akil, του Αυτόνομου Δήμου Olga Isabel. Μαζί με τη γυναίκα του δέχτηκαν επίθεση από μια παραστρατιωτική ομάδα που ονομάζεται Los Aguilares. Οι δολοφονίες ξεκίνησαν στις 19 Αυγούστου, με την εκτέλεση του Ζαπατίστας Χοσέ Λόπες Σάντις στον αυτόνομο Δήμο 17ης Νοέμβρη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ