Τρίτη 3 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
Ν. ΚΟΡΕΑ
Καταστροφικός τυφώνας.

Σάρωσε τα πάντα στο πέρασμά του ο τυφώνας

Associated Press

Σάρωσε τα πάντα στο πέρασμά του ο τυφώνας
Περίπου 100 νεκρούς και 50 αγνοούμενους άφησε πίσω του ο ισχυρός τυφώνας που έπληξε το Σαββατοκύριακο τη Νότια Κορέα. Ο τυφώνας «Ρούσα» - ο χειρότερος των τελευταίων 40 χρόνων - σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο άφησε πίσω του «τις χειρότερες ζημιές της ιστορίας».

Χιλιάδες άνθρωποι χρειάστηκε να εκκενώσουν τα σπίτια τους, ενώ 668.000 κατοικίες στο νότο έμειναν χωρίς ηλεκτροδότηση. Διακοπές υπήρξαν επίσης στις μεταφορές από γης, αέρος και θαλάσσης το Σάββατο, ενώ ο τυφώνας προκάλεσε κατολισθήσεις που κατέστρεψαν τμήματα του οδικού δικτύου, σπίτια και αυτοκίνητα. Η χειρότερα πληγείσα πόλη ήταν η Κανγκνάνγκ, 160 χλμ. ανατολικά της πρωτεύουσας Σεούλ, όπου η βροχόπτωση έφθασε το Σάββατο το ανεπανάληπτο ρεκόρ των 871 χιλιοστών, ενώ ο τυφώνας με ανέμους 127 μιλίων την ώρα και σφοδρότατες βροχοπτώσεις κατέστρεψε ολοσχερώς 8.000 σπίτια και στην πόλη της Τσετζού.

Ο Πρόεδρος της χώρας Κιμ Ντάε - Γιουνγκ κάλεσε χτες έκτακτο υπουργικό συμβούλιο και έθεσε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες σε κατάσταση επιφυλακής, καθώς ο τυφώνας έχει προκαλέσει εκτεταμένες καταστροφές στις υποδομές της χώρας και η επιχείρηση επιδιόρθωσης των ζημιών αναμένεται να κρατήσει περίπου ένα μήνα, ενώ το συνολικό κόστος σύμφωνα με πρώτες εκτιμήσεις θα φτάσει τα 300 εκατομμύρια δολάρια.

Ο τυφώνας «Ρούσα» (ελάφι στα μαλαισιακά) ήταν ο πιο ισχυρός που χτύπησε τη Νότια Κορέα από το 1959, όταν περισσότεροι από 840 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ