Παρασκευή 6 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΠΟΘΑΛΑΣΣΙΑ ΑΡΤΗΡΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Αντίθετο με τη Σύμβαση Παραχώρησης το ΤΕΕ

Τη θέση του για υποθαλάσσια αρτηρία με εξ ολοκλήρου χρηματοδότηση από το ελληνικό δημόσιο, η οποία θα υλοποιηθεί από υπηρεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ και θα λειτουργεί χωρίς διόδια για τους χρήστες, επαναφέρει το Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας του ΤΕΕ (ΤΕΕ/ΤΚΜ), με αφορμή τα εγκαίνια της ΔΕΘ και την παρουσία στη Θεσσαλονίκη του πρωθυπουργού και πολυμελούς κυβερνητικού κλιμακίου. Στο μεταξύ ήδη 7 όμιλοι εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την πρώτη φάση (αφορά στην προεπιλογή) του διαγωνισμού για τη «Μελέτη, Κατασκευή, Χρηματοδότηση, Συντήρηση και Εκμετάλλευση της Υποθαλάσσιας Αρτηρίας Θεσσαλονίκης».

Το έργο, σύμφωνα με απόφαση της κυβέρνησης, θα εκτελεστεί με Σύμβαση Παραχώρησης. Είναι συνολικού προϋπολογισμού 110 δισ. δρχ., και το ελληνικό δημόσιο θα συμμετέχει στο συνολικό κόστος του έργου με 20 δισ. δρχ. Η εταιρία που θα αναλάβει το έργο θα προσκομίσει πολλαπλάσια χρήματα από όσα πρέπει να δαπανήσει και αυτά θα βγουν και πάλι από τις τσέπες του λαού, αφού θα υποχρεωθεί να πληρώνει διόδια για να διασχίσει την πόλη.

Απέναντι σε αυτή την απόφαση τάσσεται το ΤΕΕ/ΤΚΜ. Σημειώνει ότι η λύση που προκρίθηκε είναι σε αντίθεση με την οικονομοτεχνική μελέτη της ΕΤΕΒΑ. Επίσης προειδοποιεί ότι μπορεί να οδηγήσει σε αδιέξοδα όπως με το Μετρό που 12 χρόνια τώρα παραμένει σε επίπεδο εξαγγελιών. Και με βάση τα σημερινά δεδομένα, το ΤΕΕ/ΤΚΜ προτείνει:

- Να μην υπάρξουν διόδια για τους χρήστες της αρτηρίας και οι συμβατικές υποχρεώσεις να χρηματοδοτηθούν από το ελληνικό δημόσιο.

- Να μελετηθούν άμεσα τα σημεία εισόδου - εξόδου, καθώς και η κυκλοφοριακή σύνδεσή τους με το αστικό οδικό δίκτυο.

- Να ξεκινήσουν άμεσα οι πρόδρομες εργασίες και να υπάρξει πρόβλεψη για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που θα προκύψουν με την έναρξη της κατασκευής (αρχαιολογικά, γεωτεχνικά κτλ.).

- Να ερευνηθούν σε πραγματική βάση τα δεδομένα της κυκλοφοριακής μελέτης του έργου, στα οποία στηρίζεται και η βιωσιμότητά του. Η υλοποίηση του έργου να αναληφθεί από αποκεντρωμένη υπηρεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ (ΕΥΔΕ).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ