Τρίτη 10 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ
Νέα φορο-χαράτσια στη λαϊκή κατοικία

Ετοιμάζουν το 4ο πακέτο της «φορολογικής μεταρρύθμισης». ΦΠΑ 18% στις νέες κατοικίες

Την εφαρμογή του ΦΠΑ πάνω στις τιμές των νέων ακινήτων μεθοδεύει η κυβέρνηση, σε μια εξέλιξη που θα σηματοδοτήσει νέα έκρηξη στις τιμές και θα κάνει ακόμη πιο δύσκολη την απόκτηση αξιοπρεπούς κατοικίας για τη λαϊκή οικογένεια. Προς το παρόν - και λόγω δημοτικών εκλογών - οι κυβερνητικές προετοιμασίες για την αλλαγή στον τρόπο φορολογίας ακινήτων κινούνται στο παρασκήνιο. Οι τελικές αποφάσεις για το χρόνο εφαρμογής του ΦΠΑ στις νέες άδειες οικοδομών (είτε από την 1η του Γενάρη 2003 είτε από το 2004) θα ανακοινωθούν, για ευνόητους λόγους, μετά τις δημοτικές εκλογές μαζί με τις άλλες ρυθμίσεις για τα νέα φορο-χαράτσια πάνω στη μικρή ακίνητη ιδιοκτησία. Είναι πολύ πιθανό ο ΦΠΑ πάνω στις τιμές των νέων ακινήτων να εφαρμοστεί από την 1η του Γενάρη 2003. Σ' αυτό συνηγορεί και το γεγονός, ότι το υπουργείο Οικονομίας κοινοποίησε ήδη στις εφορίες εγκύκλιο ζητώντας, «ενόψει μελλοντικής πιθανής εφαρμογής του ΦΠΑ ακινήτων», να κάνουν έρευνα για τις «αγοραίες τιμές» των καινούριων κατοικιών της περιοχής τους και να αποστείλουν άμεσα (το αργότερο μέχρι 27 του Σεπτέμβρη) τα σχετικά στοιχεία.

Είναι φανερό ότι τουλάχιστον στα νεόδμητα ακίνητα θα καταργήσουν την αντικειμενική τιμή όπως ισχύει σήμερα και θα την αντικαταστήσουν με την αγοραία αξία, πάνω στην οποία θα εφαρμόζεται ο ΦΠΑ. Ετσι οι μεγαλοεργολάβοι θα μετακυλίουν την επιπλέον φορολογική επιβάρυνση στον τελικό αγοραστή, που θα πληρώνει το χαράτσι. Επίσης, αν όχι άμεσα, πάντως σε επόμενη φάση, δρομολογούν την αύξηση ή και κατάργηση των αντικειμενικών τιμών και για τα παλαιά ακίνητα, που θα φορολογούνται επίσης με βάση τις αγοραίες τιμές.

Η φορολογική επιβάρυνση που επέρχεται με το νέο σύστημα υπολογισμού προκύπτει ανάγλυφα και από το εξής:

  • Σήμερα ο φόρος μεταβίβασης ακινήτων είναι 9% για τα πρώτα 15.000 ευρώ και φτάνει στο 11% της αντικειμενικής τιμής.
  • Με την επιβολή ΦΠΑ η φορολογική επιβάρυνση θα φτάνει στο 18% της αγοραίας αξίας.
  • Ετσι ακόμη και στην περίπτωση που καταργηθεί πλήρως ο φόρος μεταβίβασης, όπως προτείνεται σε διάφορες εισηγήσεις στελεχών του υπουργείου, η πρόσθετη επιβάρυνση θα είναι αρκετά πάνω από το 7% και βέβαια θα πληρωθεί από τα λαϊκά στρώματα.

Οι προτάσεις της κυβέρνησης για τη «φορολογία της περιουσίας» θα δημοσιοποιηθούν μετά τις δημοτικές εκλογές με το λεγόμενο 4ο πακέτο της διαβόητης «φορολογικής μεταρρύθμισης». Το περιεχόμενο του επερχόμενου «4ου πακέτου» προκύπτει ανάγλυφα και από τις αξιώσεις που προέβαλαν οι μεγαλοβιομήχανοι του ΣΕΒ στο πλαίσιο του υποτιθέμενου «διαλόγου» των... κοινωνικών εταίρων. Ο ΣΕΒ στο σημείο αυτό απαίτησε την επιβολή ΦΠΑ στην εργολαβική οικοδομή, την κατάργηση του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (ΦΜΑΠ) και την επιβολή φόρου κατοχής (ή όπως αλλιώς τον ονομάσουν) πάνω στη μικρή ακίνητη ιδιοκτησία. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι για τον εαυτό τους απαίτησαν να εξαιρεθούν από το φόρο κατοχής...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ