Τρίτη 10 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΑΤΡΑ
«Τόσα χρήματα για μια γκαρσονιέρα;»

Το χαράτσι του φοιτητικού ενοικίου που απομυζά τη λαϊκή οικογένεια, ως αποτέλεσμα της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής και της ανυπαρξίας Εστιών, φέρνει στο φως ο «Ρ»

«Τόσα χρήματα για μια γκαρσονιέρα; Μα καλά παλάτι νοικιάζουμε;»... Γιατί τόσο ακριβό το εισιτήριο του λεωφορείου;»... «Για να μείνεις στη φοιτητική Εστία πρέπει να μην έχεις στον ήλιο μοίρα και το θεό μπάρμπα»...

Τέτοιες και άλλες παρόμοιες φράσεις ακούγονται από τους πρωτοετείς φοιτητές και σπουδαστές και τους γονείς τους, που με μια εφημερίδα στα χέρια αλωνίζουν στους δρόμους της Πάτρας, ψάχνοντας για σπίτι και γνωρίζοντας από πρώτο χέρι τι θα πει ακρίβεια στην αχαϊκή πρωτεύουσα.

Με τους συλλόγους των διδασκόντων των ΑΕΙ να συνεχίζουν την αποχή από το διδακτικό έργο και τους φοιτητές να κάνουν κάποια πρώτα βήματα να κινητοποιηθούν βάζοντας στο στόχαστρό τους την κυβερνητική πολιτική, εκατοντάδες νέοι άνθρωποι με όνειρα για μια νέα αρχή στην ακαδημαϊκή κοινότητα, καταφτάνουν στην Πάτρα ως επιτυχόντες στο Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ της πόλης.

Η «Οδύσσεια» του πρωτοετή

Τα βήματα αυτά καταγράφουμε όπως μας τα περιέγραψαν οι ίδιοι οι φοιτητές. Πρώτο βήμα, η αγορά εφημερίδας με τις αγγελίες ενοικίων. Στη συνέχεια μαρκάρισμα σε ό,τι φαίνεται ενδιαφέρον, και εφοδιασμός με όσες τηλεκάρτες διαθέτει το περίπτερο (αλλιώς ο λογαριασμός του κινητού θα φουσκώσει σαν... αερόστατο) και... ξεκινάει ο Γολγοθάς. Ατέλειωτες ώρες ποδαρόδρομου ή μποτιλιαρίσματος στους δρόμους της Πάτρας για να βρεις τι; Γκαρσονιέρες με τιμή εκκίνησης 200 ευρώ και δύο ενοίκια μπροστά (τις οποίες «όποιος πρόλαβε τον κύριο είδε») και να καταλήγουν ξεπερνώντας ακόμα και τα 300 ευρώ. Το μεσημέρι κάνεις να ξαποστάσεις και να βάλεις κάτι στο στόμα σου και είσαι τυχερός αν δώσεις λιγότερα από 10 - 15 ευρώ. Μετά κάνεις μια προσπάθεια να πορευτείς προς το Πανεπιστήμιο. Αν πάρεις ταξί η ταρίφα φτάνει τα 5 ευρώ, ενώ το φοιτητικό εισιτήριο έχει 0,65 λεπτά. Υπολογίζει λοιπόν ο πρωτοετείς «πέντε φορές να πηγαινοέρχομαι στο Πανεπιστήμιο χρειάζομαι 6,5 ευρώ».

Αν είσαι τυχερός και βρεις από την πρώτη μέρα της «αναζήτησης» το πολυπόθητο σπίτι για να μείνεις και να ξεκινήσεις τις σπουδές σου, σειρά παίρνουν τα υπόλοιπα αναγκαία, ένα ψυγείο, ένα κρεβάτι κλπ. Τα «φοιτητικά πακέτα» κοσμούν τις βιτρίνες των πολυκαταστημάτων, αλλά μάλλον έχουν μπερδέψει το τι διαθέτει το πορτοφόλι των φοιτητών, δεδομένου ότι για να εγκατασταθεί κάποιος σε ένα σπίτι έχοντας τα βασικά χρειάζεται το λιγότερο 1.500 ευρώ! Τελευταίο στάδιο της «επιχείρησης» είναι η Εστία του Πανεπιστημίου και η αντίστοιχη του ΤΕΙ. Το αποτέλεσμα είναι αποκαρδιωτικό. Στο Πανεπιστήμιο η φοιτητική Εστία διαθέτει περίπου 850 δωμάτια, με το Ιδρυμα να αριθμεί πάνω από 25.000 ενεργούς φοιτητές. Αντίστοιχα, στο ΤΕΙ η Εστία διαθέτει 72 δωμάτια και ο ξενώνας του Κούκου άλλα 50 για 16.000 τουλάχιστον φοιτητές. Και στις δύο περιπτώσεις τα σημάδια υποβάθμισης και εγκατάλειψης είναι φανερά και οι προσπάθειες ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών, αλλά και των ίδιων των Εστιών έχουν εμποδιστεί την τελευταία στιγμή από δυναμικές κινητοποιήσεις των φοιτητών και των σπουδαστών. Χτες μάλιστα φοιτητές του Πανεπιστημίου προχώρησαν σε συμβολική κατάληψη της Εστίας του Κούκου.

Ενας μισθός δε φτάνει για νοίκι

Συνολικά το κόστος ζωής ενός φοιτητή αγγίζει και πολλές φορές ξεπερνά ένα μισθό. Τα λόγια της Μυρτούς Γεωργιάδη, πρωτοετούς φοιτήτριας στο τμήμα Γεωλογίας, είναι χαρακτηριστικά: «Δεν είμαι καθόλου ευχαριστημένη. Τελειώνεις το σχολείο με το όνειρο να περάσεις σε μια ανώτερη σχολή και όταν το επιτυγχάνεις η πραγματικότητα σε προσγειώνει ανώμαλα. Η ανυπαρξία φοιτητικής στέγης που σε οδηγεί αναγκαστικά στη λύση της ενοικίασης σπιτιού, αυξάνει κατακόρυφα το κόστος της φοιτητικής ζωής και προκαλεί αβεβαιότητα για την ολοκλήρωση των σπουδών. Κι αν συνυπολογίσει κανείς την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην ανώτατη εκπαίδευση και γενικότερα στην Παιδεία της χώρας, διαπιστώνει το μέγεθος των δυσκολιών, των οποίων βρίσκεται αντιμέτωπος ο φοιτητής».

ΤΕΙ Πάτρας: πενία... εκσυγχρονιστικές τέχνες κατεργάζεται

Η έσχατη ένδεια του ΤΕΙ Πάτρας σε ό,τι αφορά τη φοιτητική στέγη, «αντιμετωπίστηκε» από τον πρόεδρο του ΤΕΙ Πάτρας Ιωάννη Μακρυγένη με τον εξής απίστευτο... εκσυγχρονιστικό τρόπο. Με εισήγησή του η οποία έγινε ομόφωνα δεκτή(!) από το Συμβούλιο του ΤΕΙ Πάτρας σε τακτική συνεδρίασή του την Τετάρτη 3 Ιούλη 2002, πρότεινε για τη στέγαση των σπουδαστών - των ελάχιστων σε σχέση με τις ανάγκες - στην εστία «Κούκος» να γίνεται μόνο για το Α' Εξάμηνο και στη συνέχεια να αποχωρούν και τη θέση τους να παίρνουν οι σπουδαστές του επόμενου εξαμήνου κ.ο.κ. Και για του λόγου το αληθές το παρακάτω απόσπασμα από το πρακτικό του Συμβουλίου του ΤΕΙ είναι εξόχως αποκαλυπτικό: «Με τον τρόπο αυτό θα τους δοθεί η ευκαιρία να γνωρίσουν το χώρο και το περιβάλλον της πόλης έτσι ώστε να μπορέσουν να βρούνε δουλιά για να μπορούν να πληρώνουν το ενοίκιο τους. Ολοι οι νεοεισαχθέντες ύστερα από το πρώτο εξάμηνο, θα αποχωρούν από τους ξενώνες, για να έρθουν οι επόμενοι και ούτω κάθε εξής». Και για να γίνει πιο σαφής ο Ιωάννης Μακρυγένης, προς αποφυγήν παρεξηγήσεων, μέσα από την εισήγησή του δήλωσε: «Προτείνω δηλαδή, στους ξενώνες να μπαίνουν μόνο οι σπουδαστές του Α' εξαμήνου και συγκεκριμένα από 1/10/2002 έως 28/02/2002 και στη συνέχεια θα μπαίνουν οι νεοεισαχθέντες σπουδαστές του Εαρινού Εξαμήνου και συγκεκριμένα από 1/03/2003 μέχρι το τέλος του Σπουδαστικού Ετους».

Η πρωτάκουστη αυτή απόφαση προκάλεσε την άμεση αντίδραση των φοιτητών, ιδιαίτερα αυτών που ανήκουν στην ΠΚΣ, η οποία σε μακροσκελή ανακοίνωσή της καταγγέλλει την απόφαση του Συμβουλίου του ΤΕΙ και καλεί όλους τους σπουδαστές και συλλόγους να καταγγείλουν αυτή την απόφαση με Γενικές Συνελεύσεις και να αγωνιστούν ώστε να αποσυρθεί αυτή η απόφαση - τερατούργημα. Και απαιτεί:

  • Η διοίκηση του ΤΕΙ να βρει λύση για να εξασφαλίσει στέγαση σε όσους σπουδαστές δικαιούνται και σε όσους έχουν πρόβλημα. Να σταματήσουν τώρα τα ρουσφέτια.
  • Να ξεκινήσει πρόγραμμα ανέγερσης νέων Εστιών στα οικόπεδα που έχει αγοράσει το ΤΕΙ και όχι αξιοποίηση των χρημάτων που έρχονται για τις ανάγκες των σπουδαστών σε σπατάλες - έργα βιτρίνας, security, και συνεδριακά κέντρα (για την ενίσχυση του συνεδριακού τουρισμού!!!)
  • Το συνεδριακό κέντρο να καλύψει τις ανάγκες σε μαθήματα, εργαστήρια και στέγαση
  • Να λυθεί σε πρώτη φάση το πρόβλημα της στέγασης με επινοικίαση ξενοδοχείων και επιδότηση ενοικίου για τους σπουδαστές.
  • Κανένα ενοίκιο σε καμία Εστία. Δωρεάν σίτιση για όλους. Κάρτα απεριόριστων διαδρομών για τη μετακίνηση στην πόλη της Πάτρας.

Νίκος ΤΣΑΚΑΝΙΚΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ