Τρίτη 10 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΧΑΝΙΑ
Συλλογική πάλη ενάντια στην καπιταλιστική βαρβαρότητα

Στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ, μίλησε την Κυριακή το βράδυ ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Με επιτυχία και συμμετοχή πολλών νέων, ολοκληρώθηκε το ταξίδι του 28ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» και στην πόλη των Χανίων.

Εκατοντάδες νέοι και νέες, αλλά και μεγαλύτερες ηλικίες επισκέφτηκαν το χώρο του Φεστιβάλ στο Θέατρο Αρχαίας Τάφρου για να βρεθούν κοντά με τους νέους κομμουνιστές, να συζητήσουν, να διασκεδάσουν, αλλά και να δώσουν ραντεβού στο δρόμο του αγώνα. Στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ παρουσίασαν τη δουλιά τους πολλά νεανικά σχήματα, με ροκ, έντεχνη και παραδοσιακή μουσική, ενώ συναυλία πραγματοποιήθηκε από τον Γιάννη Νικολάου (πρώην «Λαθρεπιβάτες») και την Νατάσα Πρωτοπαππαδάκη («Οκτάβα»). Ακόμα, έγινε μουσικό αφιέρωμα στον Μάνο Λοΐζο από την Αλεξάνδρα και τον Δημήτρη, μαθητές.

Την πρώτη μέρα των εκδηλώσεων, μίλησε ο Γραμματέας Περιοχής Κρήτης της ΚΝΕ, Σάββας Βασιλειάδης, τονίζοντας «πως η ΚΝΕ απευθύνει στη νεολαία την πρόταση ζωής, διεκδίκησης και αγώνα, καλώντας τη να πάρει ξεκάθαρη θέση απέναντι στη σημερινή κατάσταση στη διεκδίκηση των πραγματικών της αναγκών».

Την Κυριακή το βράδυ, μίλησε στο Φεστιβάλ ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Αναφερόμενος αρχικά στη συμβολή του μοναδικού νεολαιίστικού θεσμού του φεστιβάλ, που κλείνει σχεδόν τρεις δεκαετίες, σημείωσε χαρακτηριστικά: «Οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ προσφέρουν στη νεολαία και στον τόπο, όχι μόνο με τον πολιτισμό, αλλά και με την ανάδειξη της ανάγκης για συνεχή ανάπτυξη της πάλης για εθνική ανεξαρτησία και διεθνιστική αλληλεγγύη. Ψυχαγωγούν, προβληματίζουν, παρακινούν τους νέους. Σπρώχνουν για κοινωνική, πολιτιστική και πολιτική δράση». Και συνέχισε: «Το ΚΚΕ έδινε και δίνει ιδιαίτερο βάρος στα προβλήματα, αλλά και στα ενδιαφέροντα της νεολαίας. Καθετί που απασχολεί τους νέους, δε μας αφήνει αδιάφορους. Στις σημερινές συνθήκες πολύμορφης κρίσης του καπιταλιστικού συστήματος, η διαδικασία διαμόρφωσης της προσωπικότητας των νέων, δυσκολεύεται ακόμα περισσότερο, εξαιτίας της έλλειψης ικανοποίησης βασικών αναγκών και δικαιωμάτων των νέων».

Ο Σπ. Χαλβατζής, αφού έκανε εκτενή αναφορά σε θέματα της άμεσης επικαιρότητας και τις επικείμενες εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, υπογράμμισε: «Ο αγώνας μας είναι πολύμορφος και πολύπλευρος. Δεν μπορεί να αναφέρεται γενικά και αφηρημένα, αλλά να εντάσσεται στο συγκεκριμένο πολιτικοκοινωνικό πλαίσιο, που βιώνουν η νεολαία, οι εργαζόμενοι, ο λαός μας. Είμαστε αντίθετοι σε δράσεις που ιδιωτικοποιούν κοινωνικά αγαθά. Καλλιεργούμε τη συλλογική δράση ενάντια στη φυγή και στους ψεύτικους "παραδείσους", που προβάλλει η άρχουσα τάξη».

«Σε όλο τον κόσμο, κατέληξε, όλο και πιο πολλοί εργάτες του χεριού και του πνεύματος οργανώνουν συλλογικά την αντίστασή τους. Δυναμώνει η δράση σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Η αγωνιστική αφύπνιση των εργαζομένων δείχνει ότι απέναντι στην καπιταλιστική βαρβαρότητα αρχίζουν να δίνονται μαζικές απαντήσεις. Η Θεσσαλονίκη τον Ιούνη του 2003 θα δώσει την απάντηση του εργατικού κινήματος απέναντι στη νέα τάξη της ΕΕ κατά τη σύνοδο των ηγετών της εκεί, που προγραμματίζει να λάβει νέες αποφάσεις, ακρωτηριασμού κοινωνικών δικαιωμάτων, κατακτήσεων της εργατικής τάξης. Το χλωμό και γκρίζο, που παρουσιάζουν οι απολογητές του καπιταλισμού, αρχίζει να αλλάζει. Υπάρχει αντίσταση και προσπαθούν με όλα τα μέσα να την καταστείλουν. Ομως, δε θα καταφέρουν να κάμψουν την πάλη των λαών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ